Jump to content
Българският форум за музиканти

ISD

Усилвател за AKG K701?

Recommended Posts

Здравейте, приятели! Закупих си слушалки AKG K701, саунд картата ми е Behringer U-Phoria UMC204. Моля, препоръчайте ми усилвател за слушалките, в рамките на 200

лева, ако е възможно, който да е приличен за тях. Благодарности!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сигурен ли си, че ти трябва?

 

Тези слушалки са 62 Ohm. Проблемите обикновено са предизвикани от по-ниския импеданс на източника на звук и недостатъчната мощност. Аудио интерфейсите обикновено са предвидени за използване със сравнително сериозни слушалки. Не че в документацията на този модел има подробно инфо за слушалковия изход...

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Нов съм в бранша и не мога да имам пълна преценка за нивото, но при миксиране ми се струва наистина ниско. Искам да попитам за мнения за тези два ампа: http://www.muziker.bg/behringer-ma-400-micromonhttp://www.muziker.bg/art-mymonitor Каква е разликата и дали си струва по-скъпият, в случай че по-евтиният би вършил работа? :music:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слушалки за 500 лева в усилвател Бери за 50... :greenball:

 

Като най-достъпен приличен вариант хората предлагат FiiO E10K USB DAC and Headphone Amplifier ($76). Това обаче няма как да го включиш и към аудио интерфейса, той взема сигнала през ЮСБ-то (все едно аудио инерфейс само с вход и изход).

Share this post


Link to post
Share on other sites

^Аз пък бих казал, не е ли малко прекалено, за да си купиш слушалки за 300 лева (справка muziker.bg), да трябва да дадеш още 400 за усилвател?

 

Не знам какво става с индустрията, но след като за 150 лева примерно можеш да си купиш супер приличен аудио интерфейс за домашна употреба, защо не може за 100 да си купиш сносен (пак за домашна употреба) предусилвател за слушалки, който има по-малко от 1/3 от хардуера на интерфейса и 1/8 от функциите? Аз лично не можах да намеря такъв. FiiO не е удачен избор според мен. Голям недостатък е това, че не можеш да го включиш към изхода на интерфейса.

 

Аз имам различен опит с аудио интерфейсите. Според мен повечето от тях, дори и от среден клас, нямат достатъчно високо изходно ниво, за да хранят слушалки с по-ниска чувствителност (като посочените K701 например). За нормално слушане на музика са ОК, но като почнеш да миксираш и траковете са ти на -20 dB, не става работата.

 

Ха да видим дали никой не знае за удачно бюджетно решение :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няма никакъв смисъл от усилвател за слушалки между аудио картата и слушалките.Като гледам модела на беринджър има копче за усилване на слушалките.На моята карта също има и не мога да го усиля наполовина, а слушалките ми са пак AKG К77 доста по-евтин модел.Може би като дадеш толкова пари за слушалки е по-добре да дадеш и за звукова карта или пък за монитори.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ама ти май не четеш предните постове:

"Аз имам различен опит с аудио интерфейсите. Според мен повечето от тях, дори и от среден клас, нямат достатъчно високо изходно ниво, за да хранят слушалки с по-ниска чувствителност (като посочените K701 например). За нормално слушане на музика са ОК, но като почнеш да миксираш и траковете са ти на -20 dB, не става работата."

 

Човека го познавам и гарантирам че не е просто да не се е усетил да си завърти врътката :)

 

AKG K77 и аз имам, както и K601 (еквивалент на К701). Мога да ти тажа че К77 са много по-чувствителни и далеч не изискват толкова високо ниво, че да звучат нормално. Освен това са затворени слушалки, а К701 отворени - дори при едно и също ниво на звука звучат по-тихо понеже бяга част от звука навън (обяснено като за музикант).

 

Човека също има и монитори - те не заместват слушалките - който не знае това да почете малко в интернет.

 

И да повторя ли пак, че по-скъпа карта не ти гарантира по-високо изходно ниво на слушалките?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди години имах подобен проблем с друг модел високоомни слушалки на AKG. Най-доброто решение, което намерих беше правен предусилвател (ако не се лъжа по схема на Ревокс), който използвам и до днес. Днес доставките от европейски и световни Интернет магазини дават по-голяма свобода и вероятно има и други добри варианти. Ще ми е интересно ако някой има опит да сподели. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хубаво, да кажем че не съм разбрал правилно.

Имам тогава два въпроса защо смесваш на слушалки като имаш монитори и защо траковете са на -20 db

И третия който сега се сетих е защо ползваш карта на беринджър когато си пробвал доста интерфейси?

 

И все пак се опитваме да помагаме,а не да се заяждаме.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

-20 dB всъщност не е лоша стойност. Хората препоръчват траковете да са с пикове в диапазона -12 до -18 dB. Едновремешните правила да се помпи до колкото може без да клипва са излишни и според някои дори грешни, тъй като доста от новите интерфейси почвали да оцветяват достигайки нулата. Аз лично гледам на около -12 dB да ги правя.

 

 

 

Относно усилватели/слушалки поразръчках тия дни в нета, общо взето препоръчват изходния импеданс на предходния дивайс да е максимум 1/8 от този на слушалките. На повечето РС дънни платки импеданса е 2-10 ома, така че биха били подходящи за слушалки в диапазона 16-80 ома. Аудио интерфейсите са с по-висок, предполагам за да могат да търкалят и разни студийни модели по 150-300-600 ома. Не че при неспазване на тия правила нещо ще гръмне, но при по-големи разлики в импедансите започват да се появяват изкривявания, които в Хай-Фай и особено студийни условия са леко нежелани.

 

Другото нещо е изходното ниво, но там май хептен рядко пишат смислени неща производителите или поне на по-достъпните в ценово отношение модели...

 

Някой ако е в час с тия неща и може да разясни бих прочел с интерес. ;)

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Хубаво, да кажем че не съм разбрал правилно.

Имам тогава два въпроса защо смесваш на слушалки като имаш монитори и защо траковете са на -20 db

И третия който сега се сетих е защо ползваш карта на беринджър когато си пробвал доста интерфейси?

 

То и допълнително объркване е станало. Темата е на ISD, аз само коментирах по нея.

 

Както казах в предишния си пост, мониторите не са заместител на слушалките. Като има монитори човек, никога не трябва да използва слушалки по време на микса ли? Най-различни причини има, някои от тях за които се сещам на момента (и имам време да пиша в този късен час):

 

- По добре се чуват някои детайли на слушалки.

- Понякога е хубаво да се проверя баланса на микса на различни източници (все повече забравям българския).

- Ако няма добра акустика в помещението.

- Когато не може да се вдига шум.

 

Това с -20 dB го е отговорил Baby Thomas.

 

Последният въпрос е породен от объркването ти, че аз съм автора на темата. Но пак да преповторя, че според мен, не трябва да се обвинява конкретният интерфейс, понеже и по-скъпи такива от различни марки имат подобни проблеми.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.