Към съдържанието


Снимка

7, 8 и 9 струнни китари - Защо?


 • Please log in to reply
91 отговора на тази тема

#1 G.Varbanov

G.Varbanov

  Лампи!

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1506 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 04:35

Скоро имаше една тема за 9 стринен Ibanez, която хвърли всички разбиращи в пълно недоумение.

-Защо ми е 8-9 струнна китара като няма да използвам всичките струни? Я сега направи sweep picking и на 8-те, за да ни убедиш, че не си се прекарал жестоко с тази китара!

-Защо да не си купя корабни въжета (11-ки; 12-ки; 13-ки) и да си дропна Епифона, Ибанеца, LTD-то, а защо не и Фендера!? Ще стане абсолютно същата работа!  :slap:

 

-Защо ми е кола с 400 конски сили, като няма да ползвам всичките постоянно. Мога просто да си сложа турбо на Голфа!?  :butcher:

 

Няма проблем, можете да направите всичко това. На теория би трябвало да работи. Друго не ви трябва за спор във форум освен теория и предположения. Да ама като тръгнеш да го ръгаш това турбо в изнемощялия Голф и ви избият клапани, прецакате колектори, прегрее двигателя, защото сте забравили допълнителното охлаждане, какво ли не още теорията започва да приема материално изражение.

 

Въобще не искам да обидя вашите 6 струнни китари - те са супер. Вероятно моите никога няма да звучат добре като вашите в строеве Ми, Ре, Drop C, но до там ако сте с 24.75, 25.5, а било то и 27 инча мензура. Ако не желаете да модифицирате китарата си и смятате да свирите в Ми, просто забравете за корабните въжета. Сложите ли такива се пригответе да си разширявате улеите на нъта, да си пилите ключовете и прочее гимнастики. Разбира се има и изключения от правилото, може да има заводски китари, които стават за това, но на мен не са ми известни. За Епифон мога да ви гарантирам, че няма да станат. За LTD-та с тремоло също мога да ви гарантирам, че излезли от завода няма да понесат такъв тормоз.

 

Да речем, че си знаете музиката и  предпочитате Ре, и Ми - няма проблем съгласен съм с вас - не ви е нужна 7-8-9 струнна китара. Обаче някой като ми каже: "Абе мани ги тея глупости, за какво са ти толкова струни, аз мога да го направя същото със моята 6-струнна китара." - Е ок разбирам да си начинаещ и да не си пробвал или виждал дебели струни, приемам че можеш да се объркаш. Но тези мнения не идват от начинаещи. 7-8-9 струнната китара не е просто 8 струни хванати за една дъска. Предвидени са неща като:

 - По-широки улеи в нъта за по-голям калибър струни.

 - По-дъга мензура, за да осигури комфортен опън при ниски строеве: 27, 28, 29 и дори 30 инчови мензури.

 - По-широки отвори в ключовете.

 - В някой случаи локинг бриджове и нътове за по-голяма стабилност дори да няма тремоло.

 - 8 струнните са в 8-ма F или F#. За да постигнете това с 6 струнна китара ви трябват поне 12-ки или 13-ки, но пак няма да имате комфортен опън.

 

Добре г-н Интернет Трол, аз съм с 300+ мнения и очевидно не разбирам колкото теб и ще те послушам. Заключвам си 8 струнната китара на тавана. След 15 минути сълзи се успокоявам, че мога да направя същото със 6 струнните си китари! Все някоя от тях ще стане! Едната е баритон, абсурд е да не стане!

 

И така весело си вадя 13-ките от торбата. Взех ги с идеята, че ако не паснат на някоя от 6 струнните, ще отидат за резерва на 8-ка. Г-н Интернет Трол каза, че ще станат, значи няма какво да гледам към тавана!

 

Прилежно обезкосмявам първия Епифон. До него стои и комплект 10-46 (струните с които излиза от завода) за всеки случай... вероятно съм се прецакал, че се подсигорих, няма как да не станат дебелите!

 - И така - не стават!  Шокиран съм!  :surprise:

Пробвам с 13-65. 6-та (0.65) та дори и 5-та (0.56) не влизат в нъта, ключовете и струнника. Все още не губя надежда! 

 - Явно г-н Трол има доста по-метълска китара от моя скапан Епифон, така че експеримента ми до момента не е правилен. 

 - Я да пробвам с баритона! Нищо, че от завода излиза с 10-46, нали е баритон, би трябвало да е направен за ниски строеве и дебели струни. (Специално на моя не му е това идеята. Направен е баритон заради размерите. Ония с кофата е 1,92м с огромни ръце и малки китари са му неудобни. Свири в Ми)

 

Къде сбъркахме?

 

6-та струна (0.65) наложена до каналите на нъта на първата снимка и вкарана максимално в 6-ти канал на нъта на втората снимка:

 

20ijosm.jpg28gxtw1.jpg

 

 

Нека видим и ключовете: 

 

2i0usyw.jpg

 

Резултат: Не влиза по никакъв начин, дори и само върха. Представете си сега 0.75 и 0.80. Има хора, които свирят и с по-дебели.

 

Ок, явно съм прекалил с размерите, нека пробваме 5-та струна на мястото на 6-та. Все пак е само 0.56 - би трябвало да стане!

 

205fsqq.jpg2nk50cx.jpg

m7ev02.jpg

 

Ужас! Пак не ляга в нъта както трябва!

Ахааааа, върха влезе в ключа. Ще стане работата! Само трябва да повикам приятел да я издърпаме до бриджа! Че на кой му е нужно покритие на струната, нека остане по ключа.  :hysterical:

 

Жалко, иначе толкова добри струни, но няма да им се радвам на тази китара. Добре, че имам ключ за тавана!

Въпросната китара и струни:

 

2irls3p.jpg2wbufdf.jpg

 

Такива хубави струни, как да отидат на боклука? Отивам до тавана да си взема абсурдната китара. 0.65 на 8-ма, може да понесе до 80. Не е нужно да са много по-дебели защото голямата мензура 29,5 ти осигурява достатъчно комфортен опън при този размер. Без драма, без дърпане и пилене, мога да си свиря и в Ми на долните.

 

2dt1y13.jpg

 

Сигурен съм, че има изключения от правилото и някой може да покаже заводска китара, която ще понесе подобен калибър струни без да се замисля. Масовите китари обаче не се справят. 

 

Не всички обичаме да свирим само в Ми и Ре. От време на време се експериментира - я за кеф, я да научиш нещо ново. Предимно за кеф. 

 

Когато ми писне единия от епифоните, може и да се прежаля да го унищожа за експеримент с ниски строеве и дебели струни. Не очаквам смайващи резултати. 

 

Не се заблуждавайте от удивителните знаци. Тона ми е дружелюбен. Доста се позабавлявах с експеримента. Надявам се да спася някоя китара от подобен тормоз с тази тема. Наздраве!  :cheers2:

 

:icon_shithappens:


Този пост е редактиран от G.Varbanov: 22 февруари 2014 - 04:41


#2 Yves

Yves

  Тежко пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1970 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Full Metal Jacket

Публикувано 22 февруари 2014 - 10:49

Добре де, кой и защо се опитваш да убедиш в какво с тази тема?

Не може ли всеки да си живее в неговия си свят, ние с убеждението, че 9-струнните китари са глупост, и ти в твоя, в който те са много необходими :)
 

В крайна сметка всеки има различни разбирания за това кое е музика....и кое гимнастика :)


P.S. https://fbcdn-sphoto...231672430_n.jpg   Това е снимка от снощи, китарата е Епифон с 24.75, а групата Fyeld...свирят в Ла...как е станало не знам :D


Този пост е редактиран от Yves: 22 февруари 2014 - 10:52

Warwick Corvette Bubinga 5 // Warwick RB Corvette $$ 5 // Dunlop Cry Baby 105Q Bass Wah // MXR M87 Bass Comp // MXR M80 D.I.+ // Sansamp Bass Driver DI // TC Electronic Polytune // N-audio PowerBox Mk2 // Ampeg SVT III PRO // 2 X Hartke 210 TP

 


#3 G.Varbanov

G.Varbanov

  Лампи!

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1506 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 11:08

Сатанисти! Продали са си душите за черна магия!

 

zog8q1.png

anYxEWV_460sa.gif

 

Разбирания за музика всякакви. Никого не навивам за 8-9 струнна китара. Отогварям на мненията тип "Аз това мога и с Кремоната да го направя!" Един вид предупреждение за хора, които искат да свирят доста тежка музика, като джент и подобни, а купуват Корт с надеждата да го дропнат. A и B строеве да речем, че са поносими с 11-ки и малко сетъп, но пак далеч от комфортни. Говорим за доста по ниско - F, F#, G, а при 9 струнните и по-ниско.  :whistle:

 

Хора които използват Extended range guitars по чуждите форуми има колкото искаш. И тук има такива, за тях е темата. Няма само Металика да циклим!  :metalist:


Този пост е редактиран от G.Varbanov: 22 февруари 2014 - 11:14


#4 badValue

badValue

  "прост" ПСИХАР

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1035 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:акустични китари

Публикувано 22 февруари 2014 - 12:13

свикнал съм на акустична да свиря с 12-53 в МИ

 

ниски настройки на фабрични китари:

 

в А и В съм настройвал само Фендер JimRootTele ... 25.5"

1) когато я взех беше с вероятно същите струни 13-65 DR - не влизат 5 и 6 добре в нът-а

2) смених струни 12-54 в РЕ...добро усещане на струните, по-добре влизат в нът-а

3) реших да се "лигавя"(защото не свиря нещо смислено, а по скоро си дрънкам) сложих 13-64 (2до7 от сет за 8 струнна)..

- трудно(не невъзможно) вкарах 64 в заключващите ключове Фендер

- струните са малко по- меки(в стандартно СИ/В) то колкото бих желал .... пробвах и DroppA

- пак не влиза добре в нът-а , намислих да я заведа на майстор да ми направи 2 нът-а ... един за СИ(дропЛа)- 13-64 и друг за Ми/Ре 10-50(2)

 

не си взимам 7++ защото:

- имам достатъчно китари в къщи на които не свиря, не вярвам че ще се справя добре с допълнителната струна (и с 6 ми е трудно) ... по- скоро бих си взел баритон(27) за да ми е по- комфортно в СИ(В)

- не си падам много по- твърде ниските строеве

 

П.П. за "лиготията" съм свалял и .048" в ЛА .... звук вади но усещането е неприятно

П.П.2 - като/ако ми изпадне изгодно ЩЕ си взема 7ак, а когато/ако му свикна 8..... и т.н.

 

МЕЧО ПУХ --- колкото повече толкова повече


Този пост е редактиран от badValue: 22 февруари 2014 - 12:31


#5 Aquarelle

Aquarelle

  Мис Духовна Скитница на 1948 г.

 • Members
 • PipPipPip
 • 260 Мнения:
 • Gender:Female
 • Location:София
 • Инструмент:Китара, Пиано

Публикувано 22 февруари 2014 - 12:23

Подкрепям мнението за многострунните китари, макар и за повече от 7 да ми е малка ръчичката  :blush: но пък съм страдала от описаните експерименти с дроп-нати строеве на 6-струнни китари и аз лично намирам за страшно ограничаващо това да настроиш такава китара в Drop-B, да кажем, сравнено с удобството да свириш на седем струни, когато ти дотрябва по-нисък тон от ми, без да се налага да си чекнеш пръстите и да сменяш пръстовки и прочие... Пък и си мисля, че една или повече допълнителни струни носят със себе си и предимството при свирене във високи позиции, без това да изисква скокове по грифа при дълги пасажи... Разбира са, за всеки влак си има пътници, но аз също като автора на темата, не харесвам фашистките изкази на някои хора, че повече от 6 струни, 22 прагчета и фиксиран бридж не са необходими никому и са просто лигавщини... да не казвам други думи, употребявани от гореописаните, в разни постове...#6 ZLE

ZLE

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 308 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 12:43

Рискувате да изместите темата от "Може ли 6-струнна китара да се дропне пълноценно" към "За и против 8-9 струнни китари".

Което знаем как ще свърши: с няколко страници караници и лок.#7 G.Varbanov

G.Varbanov

  Лампи!

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1506 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 12:47

Няма проблем с отрицателните мнения, но е добре да са от хора, които са пипали такава китара за повече от 2 минути в магазин. А между другото много ще се радвам ако някой демонстрира модифицирана 6 струнна китара за нисък строи. На мен също би ми била удобна, ако е направена както трябва.


Този пост е редактиран от G.Varbanov: 22 февруари 2014 - 12:48


#8 SynV

SynV

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 225 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 14:37

Китарата на Mick Thomson от Slipknot. Не знам дали е удобна за ниски строеве, но като се има в предвид, че песните на Slipknot са в Drop B и Drop A сигурно е удобна и е 6 струнна. 00067130.jpg#9 badValue

badValue

  "прост" ПСИХАР

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1035 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:акустични китари

Публикувано 22 февруари 2014 - 14:44

ДА може да се дропне до Си или Ла ... по- ниско не вярвам ... стандартните баритони (не за тези с КОФИТЕ) са пригодени за струни 13-65

за по- ниско АЗ лично не вярвам ...

в ключовете ако може да влезе 65 вярвам ще може да се модифицира за стандартно СИ...

 

ако човек си направи подходящи нътове за различните настройки - Ми или Си и да ги подменя при смяна на струните ... както и да прави допълнителни настройки на интонация и екшън .... може да изполва една китара в тези настройки ....

има ли смисъл от цялата тази "разправия" - според мен НЕ

 

ако на човек често му се налага да свири в Си и Ми .. му трябват 2китари или една 7струнна ...

 

за още по- ниски настройки 8++

 

вярвам, че има неща, които ще са трудни(да не казвам невъзможни) за свирене на 6 струнна => има нужда от повече 7-8-....

 

има смисъл в многострунните китари на не са за всеки и не трябва да са самоцел

 

П.П. китарата която цитирах (Fender JimRoot също е подходяща за Slipknot - защо ли !??!?), но според мен без смяна на ключ(поне 6ти) по-дебела от 65 не може да влезе !!!!!fender-as-jim-root-tele.jpg


Този пост е редактиран от badValue: 22 февруари 2014 - 14:47


#10 serengeti

serengeti

  Тежко пристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1199 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София

Публикувано 22 февруари 2014 - 15:34

На твойта китара съм разпилвал 6 тия ключ  :yahoo: пичове свирете си на китарите и не се занимавайте с глупости!!!! ЗАЩОТО:


Този пост е редактиран от serengeti: 22 февруари 2014 - 15:39


#11 G.Varbanov

G.Varbanov

  Лампи!

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1506 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 22 февруари 2014 - 15:48

serengeti 

 

thedude.gif

 

 

 

badValue Jim Root от много време искам да пробвам, само че с тъмния фингърборд. 

 

SynV Ibanez Seven бях пробвал черния в софийски магазин. Никак не е зле. Не се загледах тогава дали биха понесли по-дебели струни. 

Трябва да имаме едно на ум - сигничър китарите НЕ СА тези, с които свирят в действителност. Техните китари със сигурност са доста моднати за самите тях. 


Този пост е редактиран от G.Varbanov: 22 февруари 2014 - 15:52


#12 Dean

Dean

  Редовно навъртащ се

 • Members
 • PipPipPip
 • 300 Мнения:
 • Gender:Male
 • Инструмент:Китара

Публикувано 23 февруари 2014 - 03:20

Върбанов, един приятелски съвет ,

като в никакъв случай целта ми не е да се заяждам.

По-малко мисли за 9,10 и 11 струнни китари,повече свири. :)


Този пост е редактиран от Dean: 23 февруари 2014 - 03:36


#13 Лими

Лими

  Heavy безПристрастен

 • Members
 • PipPipPipPipPipPip
 • 2197 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Акуст. и ел китари, вокал

Публикувано 23 февруари 2014 - 09:46

Не е нужно да свири. Той е достатъчно полезен с аналитичните си умения.

Няма по-красива музика от изсвирената и изпята с талантлива човешка ръка и уста, с минимум компютърни подправки(преебавки)
Мои Видео уроци с Ак. китара , Yakety Axe My FusionRock Есенна импресия


#14 G.Varbanov

G.Varbanov

  Лампи!

 • Members
 • PipPipPipPipPip
 • 1506 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 23 февруари 2014 - 10:54

Dean, ще се опитам! :>
Благодаря.

Този пост е редактиран от G.Varbanov: 23 февруари 2014 - 11:13


#15 musicman

musicman

  мракобесник

 • Admin
 • PipPipPipPipPipPipPip
 • 6902 Мнения:
 • Gender:Male
 • Location:София
 • Инструмент:Китара

Публикувано 23 февруари 2014 - 11:22

Тук е така защото сме "коне с капаци"... "едно си баба знае, едно си бае". Всичко ново, което не разбираме го заклеймяваме. За щастие не всички.

Спор с такива хора е безсмислен, но все пак има и хора, които оценяват написаното. Моето мнение го знаете по въпроса, за това предлагам на авторите на такива теми да пишат доклади кои мнения да се трият и да не влизат в спорове с неприемащите нищо друго освен собственото си мнение.

Каквото каже автора - това ще става в темата му. Естествено ако не нарушава правилата.

Жоро, ти си!
People who complain about problems don't change the world. People who fix problems do!
0 потребител(и) четат тази тема

0 потребители, 0 гости, 0 анонимни