Jump to content
Българският форум за музиканти

Yamaha Dx...


Recommended Posts

Продават един DX-7 (без букви или цифри след това) за 400 лв... Много се изкушавам да го взема защото досега не съм свирил на истински синтезатор, само на кейборд :think: Та за учебна цел предполагам че става?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всеки синт (може би само без аналоговите, не съм сигурен за тях) има ром памет! Това са звуците които са му заложени!

А Ром Карта ще рече, че не можеш да я изтриеш и да запишеш друго нещо отгоре! Демек не е РАМ карта :ph34r: И на въпросните Ром карти имаш други звуци най-вероятно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

чак сега поглеждам.

Точно така.Тия РОМ карти са като разширения и като ги сожиш от тях си зареждаш звуци с които да свириш, но махнеш ли ги звуците отиват да гледат филм ( доколкото си спомням от малкото време употреба на тази машинка).Така че цената незнам дали е добра, но някои карти имат брутални звуци и си заслужават (незнам какви са тия карти дето ти ги предлагат).Айде дано се ъпгрейднеш скоро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Извън конкретната тема искам да кажа, че е крайно време и на нас (клавишното съсловие) да ни направят важна тема от сорта на "Фукня" "Вижте какво си купих" или друго където да се похвалваме като се ъпгрейдваме или си взимаме нещо ново... :ph34r:

То верно, че при нас не се случва толкова често колкото при китаристите, ама все пак!!

Редактирано от Yiwigi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми като гледам хубавите свирчици какви цени имат... направо ми се прави банков обир :ph34r: Но ако стана горд собственик на нещо, ще се похваля и ще черпя! :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Извън конкретната тема искам да кажа, че е крайно време и на нас (клавишното съсловие) да ни направят важна тема от сорта на "Фукня" "Вижте какво си купих" или друго където да се похвалваме като се ъпгрейдваме или си взимаме нещо ново... :)

То верно, че при нас не се случва толкова често колкото при китаристите, ама все пак!!

Съгласен!Тамън всеки ще види другите с какво работят.Може да е полезно.

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

В отговор на ecmjazz може да направим две теми: едната за хардуер и една за софтуер, като във всяка една може да се споделят впечатления за различните неща! Това най-вероятно ще има силно поучителен и познавателен ефект!

 

Едит: за хардуера като за начало всеки може да напише с какво е в момента и кратки впечатления и оценки! Повтарям кратки :rolleyes:

Редактирано от Yiwigi
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Питането на колегата може вече да не е актуално.... :unsure: ама аз да кажа:

 

Едно другарче в неделя ме светна, че се кани да си купи DX7 за 150 кинта. Ето ви актуална цена :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Здравейте! Днес видях темата и бих желал да вмъкна , че разполагам с YAMAHA DX7 II Floppy Disk 1990 година производство (в Япония е произведен , а не в Китай) , работили сме дълго време с него , страшен клавир. Но се налага да го продам - цената е 500 лева (с възможен коментар - за сериозни купувачи). Тодор Чакъров , Пловдив , 0889-668-523

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Разликата в DX7 и DX21 е в броя на операторите с които се работи по звука по спомен я карам (хем не съм имал такъв) при DX7 са 6 а при DX21 са 4...както и в ефект процесора. Пак по спомен ... мисля, че бях харесал на един познат DX21цата за електронни басове, но после се отказах заради появяването на звукови карти с памет за семпли ...

Редактирано от jabatajabata
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Synthesiser-а DX 7 беше първият цифров synthesiser и постигна голям търговски успех през 1983 - продадени са над 180,000 бройки. DX 7 използва синтез наречен "frequency modulation" въведен от Yamaha, развит в Stanford University през седемдесетте. FM синтез звуците са създадени от взаимодействащи модули известни като "оператори", които може да работят като преносители или модулатори. Всеки един от тях представлява синусоида, която може да бъде оформена и да и бъде придадена собствена височина. Когато са свързани, единия оператор модулира другия, като по този начин се създава нова височина и тембър. Подреждането на операторите и техните относителни височини определят финалния тембър. DX 7 имаше шест оператора, които сe подреждаха в 32 вериги ('алгоритми'). Също така синтезатора беше снабден с комплект други параметри и сложен envelope генератор с по две стойности на всяка точка.

DX 7 беше един от първите synths с midi порт. Той притежаваше също така и уникален вход за breath controller. Това устройство даваше възможност на потребителя да манипулира тембъра на инструмента използвайки натиск с дъх от устата през специална тръба. DX 7 имаше 16 гласова полифония и клавиатура с 61 динамични клавиша с aftertouch, 32 места за запаметяване на уникални тембри, както и памет към допълнителна касета.

 

Yamaha DX поредицата съдържа:

 

GS - 1 и GS - 2 - инструменти с FM синтез - ранните електронни пиана.

 

Yamaha DX 1 - Двойник на DX 7 с дървен корпус, клавиши на пиано и по-лесен за програмиране.

 

Цифровият синтезатор на Yamaha - DX 5. С много от качествата на DX 1 но с по-приемлив и лесен начин на работа. DX 5 беше всъщност DX 7 x2 с 32 памети x 2, 64 перфоманса и с всички качества, които имаше DX 7. Последния беше най-продавания синтезатор на Yamaha.

 

TX 7 - модулна (rackmounted) версия на DX 7.

 

Yamaha DX 9 - същата цифрова добра производствена способност на FM като DX 7, но с 4 оператора и избор на 8 алгоритъма. DX 9 имаше 16 гласа полифонична клавиатура и беше снабден с 420 препрограмирани звука, които можеха да се съхраняват на външна лента тип касета. Новсъздадените звуци можеха да бъдат записани на касета за да се създаде лична библиотека на потребителя.

 

Друг синтезатор на Yamaha беше DX 100.

 

Yamaha DX 21,27 и 100. Това беше ефтината версия на професионалните синтезатори от серията Yamaha - DX 7. Те имаха по-малка 61 клавиша нединамична клавиатури. Източник на звука беше FM тон генератор с 4 оператора и 8 алгоритъма, които можеха да произведат 8 гласна полифония. DX 21,27 и 100 бяха всъщност еднакви машини със слаби различия, по-специално в броя и възможностите на ефектите.

 

Yamaha DX 7 II подновена версия на DX 7

 

DX 11 и TX 81 Z. На тези инструменти Yamaha прибавиха повече форми на вълната и multitimbrality - едновременно звучене на няколко различни тембри. Тези инструменти станаха прототипи на по-скорошните SY77 и SY99.

 

TX 816 - е осем модула на DX 7 поставени заедно в рак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.