Jump to content
Българският форум за музиканти


master_gamgee

Recommended Posts

Имам една дилема и ще съм благодарен за мнения по въпроса (особено от хора които са пипали въпросните инструментчета)

 

Намислил съм да си взема бас (имам един стар, купуван втора ръка, но вече е в кофти състояние и при свиренето на него губя удоволствие). От гледна точка на бюджета ми и изискванията съм се спрял на тези два модела (мисля и за 5-струнните модификации на същите модели, но това е отделен въпрос).

Та - какви са предимствата и недостатъците им и имат ли читав звук, удобни ли са за свирене, тежки ли са, дебели ли са грифовете.

Да уточня че метъл не свиря - залагам основно на джаз и прог-рок, като техниката ми на тоноизвличане е повлияна малко от тази на Geddy Lee - Rush. По принцип търся по мек звук (но не глух), макар че понякога се случва да ползвам слап техника, за която е по-добре по-остър и агресивен звук (пак зависи де). Да уточня още че предпочитам малко по-голямо разстояние между струните (като на типичните фендерски джаз басове) - свирил съм на басове с по-малко разстояние и ми е неудобно (а и свиря само с пръсти, по-малкото разстояние е ок ако свириш с перо, но при мен не се случва)

 

мерси!

 

p.s. пропуснах да отбележа че не съм начинаещ басист и нямам нужда от съвети за първия ми бас като начинаещ ;) - свиря от много години, макар че не го правя професионално (професионално клавир и смесителен пулт) и смея да твърдя че съм в доста прилична форма...

Редактирано от master_gamgee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, GB34а има по-голямо разстояние м/у струните, но трябва да ги пробваш и двата.Друг начин няма.Който ти хареса повече го хващаш за ушите и го водиш вкъщи :).Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колега, GB34а има по-голямо разстояние м/у струните...

 

Всъщност е точно обратното, С4 е с по-широк гриф, но това едва ли има значение. GB34 е оразмерен по Jazz Bass. За парите си е добре изработен и звучи съвсем прилично. Друга възможност е Squier Vintage Modigied Jazz Bass. Струва малко повече, но според мен си заслужава. След като не си начинаещ басист, би трябвало да си наясно какво търсиш. Оттам нататък, всичко е въпрос на проба.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам GB34a и съм пробвал C4H.

На мен лично грифа на GB34a ми е по-удобен,както и самия бас,но най-добре пробвай 2-та,защото за всеки е различно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че един Squier ще бъде по-подходящ за музикалните ти предпочитания. Защо не погледнеш в продажбите, има доста изгодни предложения за съвсем прилични инструменти. Съжалявам, но нямам особено високо мнение за инструментите на Cort.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалявам, но нямам особено високо мнение за инструментите на Cort.

 

Cort са един от най-големите производители на електрически, струнни инструменти в света и имат такива за всеки джоб. За съжаление, в България се внасят само евтините серии. Басовете от висок клас са страхотни инструменти, но на съвсем различна цена. Тези например:

 

http://www.cortguitars.com/en/product/gb4-custom

http://www.cortguitars.com/en/product/a4-custom-sp

 

Няма сравнение между тук разискваните инструменти и тези от линковете.

Squier, от друга страна са бюджетно изпълнение на съответния Fender. Направени са от по-евтини материали, на места с евтина работна ръка и не толкова стриктен качествен контрол. И там има различни класове, като по-скъпите са далеч по-добри от базовите модели. Всичко зависи от бюджета. До около 350 лв, GB-34 е по-доброто предложение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Познавам добре предлаганите от Cort инструменти и то доста преди да се появят в България. Но след като читавите ги няма у нас, струва ли си да ги обсъждаме? От друга страна има доста добри и по-евтини копия на джаз бас, различни от Squier. Например в Гема мюзик има съвсем не лоши екземпляри по 250 лв. Нека колегата обиколи и поогледа. Пазарът вече презлага доста възможности.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

всъщност бюджета ми е до около 500 (+/- още малко), така че се съобразявам с това...иначе преди години имах възможност да пипна за малко истински (и бая скъп) Warwick...съвсем различна класа е. Любими мои басисти скубят и Rickenbacker и ме радват като звук и визия, но едва ли са по джоба ми...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Rickenbacker са в пъти над бюджета ти, да не говорим, че в България няма къде да се видят (няма вносител).

За около 500 лв, повтарям препоръката си за Squier Vintage Modified Jazz Bass.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Купих си Cort GB35A :) (5-струнен)

Пробвах и гледах доста варианти, но това дръвце най ми допадна като удобство, а и изглежда сравнително добре за цената си. Не забелязах някакви проблеми с грифа, тялото или каквото и да било, звука също ми допада. Баса е октавно верен (или както там се нарича), само сингъл адаптера беше малко свален надолу, но аз си го вдигнах колкото е нужно.

Както вече казах - удобството е най-важно, а и все пак го вземам повече за чесане на краста, не за професионални цели, така че и не виждам смисъл да влагам повече пари в нещо друго...

Няколко човека предлагаха Squier-и, но тези които пипнах не ми допаднаха нито като звук, нито като удобство.

Все пак благодаря за съветите.

Редактирано от master_gamgee
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.