Jump to content
Българският форум за музиканти

КЪМ НАЧИНАЕЩИТЕ КИТАРИСТИ!


IgniteAll

Recommended Posts

Привет!

 

Мили деца, както и порастнали и вечно млади по душа мераклии да свирите на китара, радвам се, че сте избрали този форум за ваш форум, в който да влезете, да загубите малко време, да почетете новини и споделите опит...

 

Ааам... ГРЕШКА!!! Това е втората тема с такава тематика, която пиша в този раздел, защото така не е ОК. Вие, мили начинаещи, превърнахте този раздел в една сергия за персонални мнения относно бъдещите ви вероятни покупки. Праскате 20 линка с "китари" и искате от хората тук да решат вместо вас коя да си купите, ама така, че да се минете възможно най-малко и да звучите като някой от вашите кумири. Всеки от вас, който е ударил 3 акорда има тежко мнение на специалист, което става още по-тежко когато си купите някоя от тези велики машини за 200лв. И аз съм имал трошки вкъщи, но когато не знам, просто не знам и си ровя в това море google.com докато не получа личната си информация, която пак може да не е правилна.

 

Целта на това ми писание е малко да се усетите, че тук е форум за музиканти, а не за продавач-консултанти. За тази цел във всеки един магазин си има персонал, който е нает да ви обърне внимание, което все още е безплатно. Тук всеки има своето мнение и това не е в помощ за вас, защото с гледане, кучето касапин да е станало! Вместо да губите и вашето и нашето време с тотално ненужни теми за този форум, моля, станете от компютъра си, отидете до най-близкия музикален магазин и си купете първата китара за начинаещ, която харесате като цвят, форма и звук, защото за тези пари тя просто няма как да е НАЙ!

 

Малък наръчник за начинаещ, който е по-различен от този, който се опитахме да обобщим в пиннатата тема в раздела:

 

1. Черната китара НЕ свири по-добре от бялата!

2. Три китари от 200лв. има голяма вероятност да са еднакъв вид ненужен талашит, който в завода са решили да направят на китара!

3. С китара за 200лв. няма да можеш да звучиш като Джеймс Хетфийлд, защото целият му гиър + озвучители му правят този звук, а ако някой от вас има възможностите да го постигне в домашни условия като апаратура, просто му давам съвет да отвори студио, от което целия Балкански полуостров може да има полза...

4. Твоята китара е най-яката китара за теб, но като се съпостави с други марки и модели, нещата стават различни въпреки самозаблудата!

 

Учете се бавно и внимателно, четете, но не между редовете. Знайте, но не бъдете прекалено убедени, че знаете! За известен период всяка следваща тема от типа "Коя китара да си купя?" ще бъде трита от мен. Ако някой ми се сърди, да се сърди на себе си и мързела си да чете и да ходи по магазини!

 

Поздрави,

Игнат

  • Like 31
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Не че искам да влизам в противоречие, но се съмнявам в ефективността на взетите мерки. Не е ли по оптимално да има отделен подразел "Каква китара да си купя?" и така тези , които се дразнят и са им скучни тези дискусии, няма да го посещават и няма да има проблем. В същото време , други, които имат желание да помогнат със съвет ще могат да се включат. Не че ще се реши всичко разбира се, защото не само въпроса "коя китара е по добра", пълни форума. Пишат се и други лишени от смисъл неща.

Редактирано от ultramega
  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

 

1. Черната китара НЕ свири по-добре от бялата!

 

 

:surprise:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Извън шегата, да, този раздел не е направен с цел да играем продавач-консултанти.

 

От друга страна разбирам защо някой начинаещ ще пожелае да отвори нова тема с въпросите си.

 

Идеята на ultramega е добра.

 

Може би трябва да се създаде еквивалента на огромна стрелка, сочеща към информационната тема в този раздел. Че чукча не читател, чукча писател :)

Редактирано от Flame
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Лично аз мисля, че тези мерки са даже леки. Ако сервираш на човек отговора на въпрос "Каква китара за 200 лв. да си купя?" наготово - като преди това си го разпитал подробно и си му анализирал стила, начина на свирене, постановката, кумирите, това което иска и.т.н.- първото нещо което стимулира този отговор е мързела точно да се интересува да ходи, да пита, да пробва, да екпериментира и да се инфромира сам и да чете. :) Т.е. той самият не си задава въпроса как сам да стигне до тези отговори. Това е много важно да се получи според мен, защото ако не се получи - този човек толкова го и интересува как ще звучи и докъде ще стигне със свиренето. Тъй че аз предлагам да се обобщи въпроса така на два варианта :

1Вар."Каква китара за 200 лв. да си купя само да си дрънкам?" - Каквато решиш по цвят.

2Вар. "А каква да си купя за да се науча да свиря и да правя музиката която искам да правя?" - Чети и се информирай - най добре сам да стигнеш до отговора един ден. Предлагам и бонус отговор друг въпрос на тия които питат втория вариант - "А колко време ще ми трябва за това?" - Зависи колко си сериозен и умен.

  • Like 5
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

"А колко време ще ми трябва за това?" - Зависи колко си сериозен и умен.

Да, ...

и после ще четеш коментари от сорта:

Много ясно, то български форум. Питаш и ти казват колко си проЗт...

Истината е една - кеч на баламатума докато им омекнат тиквите! Инак няма оправия...

 

Пробвал съм и с риторични въпроси, пробвах и с индиректни отговори, ама нейсе, то бра'че 'ич не се замисля - иска дъФкано. Аз лично съм оставил форума китара и не пиша вече щото ми писна от тъпунгери. И ако все пак се излъжа да го направя, после съжалявам...

Редактирано от EAmechaniX
  • Like 3
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е идеята да учим хората какво да си купуват в този форум, драги. Тук за тези китари като ценови клас и качество е писано, говорено, мрънкано, плюто, та може да се направи "Енциклопедия на евтината китара в България" в 12 тома. Раздел Китара е един от най-големите специализирани раздели на форума. Вече имаше една разбивка с Хай-енд подфорума. Не е нужно да правим още една с цел да се подкрепи тоталното нежелание за търсене на информация. Скоро ще започнат да ви тормозят с теми от типа - Абе, ела го изсвири на вратата пред нас, че ме мързи да го търся на табулатира, а и ако може някой от вас да ми каже как се четат табулатури, че имам идея за симфония за китара и гребенче!

По-старите потребители помнят навремето(как го мразя това като ретроспекция, но се налага да го кажа пак) как с интерес се влизаше в този раздел. Аз като басист съм киснал с часове тук защото Кольо, Док, Рафо, Ники(synchu) и още много други са писали ревюта, информация, която ще ми е полезна, която съм търсил, която ми е била забавна да прочета. Към момента в този подфорум нещата са доста зле и ако ще на 10 подфорума да го раздробите като идеи, пак ще си се пише каквото им падне на ръка ако не се развърти една лека секира на такъв тип теми, което и смятам да направя. Оставих тези до днес да си седят, за да се види, че е имало някаква база, трупана и пълнена с "умнотии", но и с разумни съвети. От днес лично аз такава тема няма да я пожаля.

 

П.П. Има и описани доста съвети за купуване на китара от нисък ценови клас, втора ръка и каквото и още да се сетим... Обидно е някак вече! Всеки ден пуйка със зеле писва, а аз днес прегледах раздел Китара и преядох с този "деликатес".

 

Не се притеснявайте за новобранците, които наглеят, защото така им е по-лесно. В един момент ще ми писне да трия или ще имам работа на главата и ще им се даде пак шанс да попитат колко е як този Корт и по-добър ли е от този Стаг, с който до този момент изкарвал 1:1 звука на любимите си китаристи.

  • Like 8
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Добра идея, дано да има успех, мен ме отчайва обаче фактът, че хората не четат информационния раздел преди да пуснат тема или обява, за този "наръчник" едва ли ще отделя специално внимание. Даже му се чудя на Игнатестия как му се занимава въобще с това.. Един човек да обърне внимание ще е успех все пак. Дано :thumbs_up:

 

ПП предлагам нашите юзърски постове да се изтрият, за да не :offtopic-001:-ваме темицата.

Редактирано от buy&sell
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един въпрос: като има гугъл защо е този форум за музиканти ? Нима нещо което го пише тук, го няма в гугъл? Сигурно има такова нещо, но едва ли може да се помести в 10 страници. Представете си, че въпросните деца са си прочели темите за евтините китари, но се колебаят коя да си вземат ЗАЩОТО ИМ Е ПЪРВА КИТАРА. Искат мнение на някой по-вещ в занаята. Има го и това, нали ? Съгласен съм с това, че има доста невероятно тЪпи изказвания, съгласен съм с това, че има много дразнещи коментари, но как ще се отсее талантливото момче търсещо евтина китара за да направи нещо с нея, от комерсиалния тип задаващ тъпи въпроси с цел да се научи като Хендрикс за да сваля момичетата с китарата! Още нещо по повод китарата за 200 лв .. Онзи ден бях в Динакорд ... пробвах си една ямаха за 1400 лв :offtopic-001: и както си свиря дойде един пич и хвана някакъв скуаер за :thumbs_up: 165 лв нов или нещо такова. Изсвири на него Arpeggios From Hell предполагам знаете това какво е. И това го направи с китара за под 200 лв. и един Роланд. Така, че който си може да свири и Орфей да му дадеш ще побърка някой който свири на Айбанец за над 2000лв. ОСВЕН ако не са на едно ниво! Което значи, че пак упираме на умения! Подкрепям мнението, че трябва да има отделно място за такива неща - теми за начинаещи примерно " Раздел за начинаещи" където да са поместени всички тези общи неща. Продавач-консултантите по магазините взимат % от продажбите. Трябва да са много коректни да ти предложат нещо наистина оптимално за парите ти. И един последен въпрос : а нима теми от рода на " искам да докарам звук като Хетфилд" не са по - зле от тази за " избор на китара" ?

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си чел много тук (а така като гледам не си и писал много когато (е) трябва(ло)).

 

Това е една от важните информационни теми в подфорума Китара:

http://forum.muzikant.org/index.php?/topic/71080-eioidhiaoeeiiia-oaaia-ca-dhacaeaae-eeoadha/

 

В нея с големи червени букви е написано "ВАЖНО ЗА НАЧИНАЕЩИ".

 

"Побъркването" с Арпеджиос фром Хел работи някъде до известно време в ранните китарно спортни години... виж мен би могъл да ме побърка някой, който изкара Nadia на Джеф Бек (и още около 10 000 други парчета на 1000 други китаристи).

 

"Не" на последния въпрос. Отговорите от типа на "да - земи си метъл зоната и си там" са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@каменов Понеже хората, които пишат тук са минали по този път все някога (избор на първа китара), могат да ти кажат чистосърдечно, че писането на съвети за този избор е пълен т*шак. Защо? Защото няма оптимална китара, просто няма такова животно. Няма как в който и да е форум да ти дадат мнение кое на теб ще ти е удобно и кое на теб ще ти звучи добре. Няма нужда и от отделен раздел за начинаещи, защото ще стане поредното място, където се пускат теми, а не се четат старите. В този раздел има информационна тема с линкове, покриващи основните знания за всеки начинаещ, ама няма кой да ги чете и това е.

  • Like 1
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

каменов, предположих, че ще има и такива коментари. Тук не говорим за свиренето на хората, а за това, че за едни и същи китари от един и същ ценови клас се пишат романи с покъртителни изисквания. Нека пича свири на Скуайър за 170лв., явно го може. Китарата не те прави китарист, колкото и да я носиш на гръб за пред мацките по улиците. ;) Моето възмущение и бъдещи мерки, които ще взема са породени от това, че едно баба си знае, едно баба си бае. Ако ги оставим да си обърнат форума на това, което искат, вие ще спрете да влизате тук или ще мрънкате какви сме мърлячи модераторите и администраторите на форума, защото не сме взимали никакви мерки да ги спрем. Вторият вариант доста ме товари и заради това вадя форумната калъчка и ги почвам ниско през глезените.

 

Тръгнах малко отзад напред, но да се върна на леко резкия ти тон... Ти защо си регистриран в този форум като в гугъл директно ровкаш, без да се занимаваш с регистрационни форми? Представи си навремето когато нямаше Интернет какво са правили горкичките деца, които не са имали на чий врат да провиснат с едно и също питане! Сълзи на мъка покапват по килима в краката ми. Съжалявам, но за мързел оправдания не приемам. Който има желание, има начин да намери. После като се върне малкия хапльо с псувни по твоя компетентен съвет за китара за 165 лева и 38 стотинки и започне да те кълне в темите, в които си го побутнал в мъдрото му решение, ти ще ме разбереш. Изкривяваш ми думите и това не ти прави чест. Ревюта за инструменти и апаратура има бол. Само трябва да седнеш да поровиш ден, седмица, месец... Ама нали е по-лесно баламите да ми извадят всичко като се извиня, че ми е за сефте.

  • Like 2
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Guest
Темата е заключена и Вие нямате право да коментирате в нея.
×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.