Jump to content
Българският форум за музиканти

lifer_

Members
 • Content Count

  60
 • Joined

 • Last visited

Community Reputation

7 Neutral

About lifer_

 • Rank
  Навъртащ се

Previous Fields

 • Инструмент
  Бас

Profile Information

 • Gender
  Male
 1. lifer_

  Питане за Wah педал

  В общи линии са едно и също, разликата е в няколко елемнта в схемата, които са лесно заменими. Няколко резистора и кондензатора, струващи стотинки. Основно говоря за педалите на Dunlop. Стойностите им определят звученето на педала. Има доста за тези модове в нета, ако се справяш добре с английския, не би било проблем да намериш информация. Според мен е напълно възможно да постигнеш доста приличен резултат за китара и бас с Уа-уа на Dunlop. Лично аз преработих преди време един стар педал gcb-95, като използвах малки тример потенциометри, иначе казано, резистори с които можех да сменям съпротивлението, като ги въртя. По този начин, педалът има доста вариации и може с повечко нагласяне да се достигне до звук, който би ти допаднал и за двата инструмента.
 2. lifer_

  Струни за Drop C

  Мисля,че басът на колегата е Cort (от раздела фукня ) и по дефолт приемам че 34'. Иначе, chobbi, наистина си прав. Главоболията са налице при по екстремните дропвания със стандартна мензура, но не смятам, че са причина да се откаже човек. Варианти има - сингъли, максимално добър сетъп и свирене с едно на ум . Самият аз ползвам 34' бас и свиря в дроп А, т.е. DAEA, ползвам сингъли на Дадарио както следва - 0.070, 0.090, 0.110, 0.145, но и си признавам, че има негативи. Според мен за C или дроп C, по горе споменатите струни са ок и ще му свършат работа, поне за първо време. Колкото до Уоруика от линка, тях до колкото знам ги дават за доста по-ниски строеве, като F. Преди да започна да използвам Дадарио, пробвах синглите на Уоруик блек лейбъл с изброените от мен размери и бях ужасен колко зле звучат 0.140 и 0.145-ците им (останалите бяха ок).
 3. lifer_

  Струни за Drop C

  От скоро съм с тези на единия ми бас http://www.stringsdirect.co.uk/strings-c1/bass-guitar-strings-sets-c34/rotosound-rb50-roto-bass-nickel-on-steel-roundwound-bass-guitar-strings-50-110-long-scale-p996 и съм доволен, но аз си търсих също специално никелови.По принцип ползвам Дадарио стейнлес стиил и не знам как трябва да се държат никеловите, но вече няколко месеца с не голямо изпозване са ок.Колкото до нъта,според мен първо пробвай.Има шанс,макар и малък да стане със струни до 0.125.Ако не, с комплекта и при Диката за сетъп ,което май си е най-добрия вариант.
 4. lifer_

  Струни за Drop C

  Привет, Rotosound 66 са си класика и макар да не свиря с тях, на мен ми допадат. Дали ще ти харесат на теб е друг въпрос. Нищо не пречи да пробваш, а и в България изборът на различни размери струни е меко казано ограничен. Според мен вземай смело. Можеш да погледнеш и тук за други варианти: http://musicdivision.bg/%D0%91%D0%B0%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5-bass-guiatars/bass-strings
 5. lifer_

  Hartke VXL Bass Attack Pedal shape function

  Аз го ползвам вече доста години, но винаги са включени и двете. В крайна сметка както ти харесва и според приложението. Мога ли да те попитам от къде го купи, че в Томан ту изчезват ту се появяват, а смятам да си взема още едно за резерва някой ден?
 6. lifer_

  Искам да се оплача

  Искрено съжалявам, човече! Не бих могъл да си представя какво изпитваш. И аз имам проблеми с болка в дясната ръка и ме е страх да не се случи нещо подобно...Стискам палци да се почувстваш по-добре!
 7. lifer_

  [Review] Microtubes B7K

  До колкото си спомням, разликата е в начина на включване на ефекта. Различна верига се използва за футсуитча, след като производството е изцяло преместено във Финландия.
 8. lifer_

  Metal Bass Strings

  Струните се скапват от потта, а не от сетъпа. Освен ако не използваш работеща резачка (може и не работеща, ако е омаслена) или фингър борд от шкурка вместо гриф С две думи сяква гряз е вредна. Ако не свириш на инструмента, струните се запазват по- дълго! От мен да го знаете.
 9. А, не бе! Аз свиря на бас и съм доста сигурен, че следващия ми бас ще е с кленов гриф (или дърво с подобнии характеристики). Според мен дървото на грифа има голямо значение, на тялото също, но не е толкова ушебийно .
 10. lifer_

  Втора ръка бас до 200-250лв. 4с/5с

  И да, колегите са прави , базарът е чудесен и винаги има интересни неща. Аз вече съм се възползвал няколко пъти .
 11. lifer_

  Втора ръка бас до 200-250лв. 4с/5с

  http://bazar.muzikant.org/bass-guitar-richwood,155588.html http://bazar.muzikant.org/%D0%91%D0%B0%D1%81-%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0-yamaha-bb414,153025.html Малко е над бюджета, но все пак на мен това ми хвана окото и баса би бил подходящ за доста неща (стилово). Чувал съм добри неща за модела. http://bazar.muzikant.org/squier-jazz-bass,153178.html
 12. lifer_

  Metal Bass Strings

  Вероятно ще чуеш доста мнения. Моето е, че трябва да пробваш и сам да прецениш. За това което търсиш като звук, може би е по-добре да започнеш със stainless steel моделите. Колкото до марки, на българския пазар вариантите не са много и като брандове, и като размери. От теб заависи да избереш правилните за теб, потърси инфо за различни големини и от къде можеш да си закупиш. Колкото по-екзотични стават, толкова е по-трудно, но в Европа се намират няколко доста добри онлайн магазина от които може да се поръчва. Ако си намериш магазин в България, който редовно да потдържа наличен комплекта, който ти харесва, още по-добре (определено е предимство и то сериозно ) Самият аз не съм пробвал кой знае колко различни марки. Също свиря с перце , стои много по-добре в микса на бандата ми. От много години ползвам Warwick, а през последните две-три - Black Label серията им, "карат" малко повече и определено сппоред мен са по-добри от червените им. Не са от най-долюбваните като цяло, но може би съм им свикнал, а и от тях си намерих сингъл размери, които ми харесват - 0.070 - 0.090 - 0.110 - 0.145 и 0.140 за двата ми баса. Не съм очарован от 0.145 размера, но до голяма степен проблемът е и в баса - 34' скала, а по принцип са за поне 35', до колкото знам. Смятам, че струните на Warwick и дори червената им серия са не лоши и си имат достатъчно ниски и високи, поне до като са нови . Чувал съм много добри отзиви за DR, но не съм ги пробвал, а и нямат подходящи размери за мен. Естествено D'Addario...намират се лесно. Отдавна не съм ги пробвал, в момента чака да престигне колетче с една от техните 0.145 tapered и една Rotosound 0.140, за проба . La Bella, Pyramid...сигурно изтървавам някой "класна" марка (всичко е субективно). Някой от колегите ще трябва да даде мнение за струните с покритие, до колкото съм чувал перцето не им е приятел. Най-важно е да пробваш и сам да прецениш кое ти харесва или не в даден комплект. Темите "За" и "Против" всяка една марака са многобройни и макар и да са понякога досадни, винаги си заслужава да се почете и може да се научи нещо нова. За съжаление няма лесен начин, купуваш, слагаш, свириш и после пак наново . Наистина ти желая успех с все сърце! И аз съм в процес на търсене, породден от факта, че пробвам не толкова стандартниет 0.045 - 0.065 - 0.085 - 0.105 - 0.135 комплекти, а малко по-дебели и то за четири струнка, което не е предимство . Дано намериш подходящите за теб!
 13. lifer_

  Проблем със струните

  1. От записа не мога да чуя добре, но провери дали струната се пречупва добре на нъта (горе в края на грифа). Хубаво е да има лек ъгъл на пречупване към ключа. Това става и с подреждане на намотките около ключа, струната трябва да тръгва от долу, а останалите намотки да са отгоре, т.е. да я избутват на долу и да прави по-голям ъгъл с нъта. 2. Възможно е да опира на някой от праговете, ако басът е стоял дълго време без струни, дървото си променя формата и му е нужно време да си върне старата. Ако оставиш китара без струни, да речем за ден, после след поставяне на струните и трябва определено време да се върне грифа в старата си позиция. 3. Възможно е някой от винтовете по бриджа да се е приместил след махането на струните, можеш ли да си спомниш дали седлото на тази струна е в същото положение както преди? 4. (Малко вероятно) Повредена струна. Повредена, а не дефектна, тъй като преди е нямало проблем. Общо взето, това са вариантите за подобна ситуация, едва ли адаптера е проблемен, освен ако не си бърникала там с отверка . Какъв е баса?
 14. Сега си мислиш така, ама като мине някоя друга годинка и се почват разни леки заглеждания, а после и по-тежки и хоп - нов бас!
 15. И аз така, макар в комбинация с J, но наблаягам на P-то . Баса го взех от съфорумник през лятото и много му се радвам - Ibanez RB650. Вече е модифициран за строя в който свиря и се конкурира с Thunderbird-а ми, макар и да не е толкова гръмотевичен.
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.