Jump to content
Българският форум за музиканти

emosms

Members
 • Content Count

  1,295
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  3

Everything posted by emosms

 1. Кутията може да я направиш от лист стомана, на лазер/ абкант. В пловдив, фирма CLT, в София сигурно има много, където предлагат и двете услуги. Две П образни железа, ама тр. да ги разчертаеш на dwg. Не е скъпо хич. После на прахово. Най-скъпото ще е, ако се заиграеш със ситопечат, да стане като фабрично.
 2. emosms

  Поръчка музикер

  А за thoman има ли някой?
 3. Някой да му трябва нещо за ок. 170 лв, да хванем безплатна доставка от Музикер?
 4. Това със смяна на буутлоудъра и преобразуване на вграденото USB като midi/usb не ми звучи добре... Всяка корекция кода и ретестване на устройството...... По-скоро, не може ли да стане с midi-rs232 конверсия: - https://www.compuphase.com/electronics/midi_rs232.htm Може да има и по-лесен начин. И после стандартен TTL/RS232 - USB конвертер ?
 5. Някой правил ли го е? Празна намотка, противофазно свързана на сингъл адаптер, за премахване на брум. Вариант - последователно свързване. Само че не с бобина от друг адаптер, а по-голяма, с възможно по-дебела жица. С приблизително същата индуктивност (бр. навивки), за да прихване същото ниво на брум, и да се потисне при противофазно свързване. При последователно свързване нямаме загуба на сила на сигнала, само загуба на високи. Грубо казано, заради dc съпротивлението на жицата от втората намотка. От там, идеята за по-дебела жица.
 6. Ако го направиш това, може да произведеш и твой модел daw контролер :D. Сега дъвча нещо с ардуино, по един стар проект в аудиофорума, но се боря с други неща (базови) и нз нищо за миди протокола
 7. Ми отделно линейно захранване за аудио интерфейса. Така цифровата и аналоговата част ще са изолирани доколкото е възможно. Ако не прецаква самите данни и латенцията де, и не прави други мизерии с разпознаване на устройството. Бях го купувал, за да нямам граунд луупове в домашната система. Комп, интерфейс, усилвател, телевизор вързан за кабелната и т.н.
 8. С прост usb изолатор дали ще стане нещо. Или ще прецака латенцията. Тр. да имам някъде един, който още не съм пробвал дали ще тръгне юсб аудиото през него
 9. emosms

  Лампов усилвател до 1300 лева

  Ей го е, домашен, че и в излишък - 5w - https://ax84.com/archive/ax84.com/p1.html
 10. ми... по-хубаво ще е да имаш ротари енкодери - врътки, като на реален ефект/ амп/ тонконтрол/ квото там..
 11. Много advanced ми се струва, да може да си настройваш пресети чак, от тъчскрийн... И като юзър интеракция, и като менюта на контролера.. За връзка със софта, ако не може да назначиш миди команда във VST хоста, хептен... В идеалния случай, настройка на пресет си го представям като ротари енкодер, зададен да контролира параметър на ефекта. "Новите" процесори, на зуум и други, са така, за максимално потребителско удобство. Примерно 3 енкодера, които да контролират предварително зададени параметри на всеки пресет. Дисплея само за индикация и менюта за навигация, а по-сложни манипулации с PC-то (настройки, профилактика, зачистване) - с външен монитор, клавиатура и мишка.
 12. За миди командите, бях си правил usb фуут контрол за гитар риг, с 3pdt бутони и изкормен контролер от клавиатура, барабар с usb кабела. Бях си харесал някакви клавиши, на които да вържа бутоните. Продаде се като топъл лЯп, в интерес на истината Тъч скрийн дисплея, как го мислиш и какво ще прави? Рестартиране на PC, стартиране на софт за симулация, общи настройки някакви? Самите настройки на софта, гласенето на рига, как ще стане от тъчскрийн..
 13. Финален реглаж на луфта и може би ще изчакам 18 мм магнитчетата, че ми писна от тва :D. А и сърцевините на места се отвориха (някакви десети стенички отстрани)да не стане беля с вкарване/ изкарване на магнитите.
 14. Обещах си повече да не се занимавам с правении, и повече да свиря, но ме гложди да си пооправя и една друга китарка, тоя път бас.. Мисля да му сменям адаптрите с fake musicman stingray хъмбъкери, с големи открити сърцевини, 9.5 мм. Басчето е 5 струни, супер компактно, удобно, звучи екстра (на сухо) въпреки че е с по-късата мензура, хем е с малък стринг спейсинг, хем горе грифа е широк. Въпроси: 1. Адаптерите са с междуцентрово разстояние 62 мм, сърцевини диаметър 9.5 мм. На баса при нек адаптера разстоянието е ~59.5, бриджа е ~63.5. Т.е. и на двете места, първа и пета струна ще бягат с по ~1мм от центъра на сърцевината. Проблем ?? 2. Откъде да си намеря алнико магнити на ленти (bar)? Засега намирам при китайците, някакви мижави 3 мм дебелина, има и по 5 мм. Но са дъги по 60 мм, а на мен ще ми трябва ~70 мм. - откъде да намеря по-дълги? - може ли да ползвам какви да е, да ги режа с флекс и да ги сдвоявам? Ще се прецака ли магнита? 3. Евентуално откъде да си намеря 9.5 мм сърцевини алнико (rods)
 15. "Бас" траповете по ъглите, вати и т.н. са глупости. Най-гадните руум модове в ниските се укротяват с хелмхолц резонатор(и). В общи линии, като празна тонколона с басрефлекс, настроена на съответната честота.
 16. И другата китара съм я копнал, да е готова.. Тия дни приключвам с брояча за машинката за навиване, от другата тема, и ще хвана да тествам платката на двойния обезбрумител
 17. много сложно с тея компютри и софтуеър, как ви се занимава...
 18. Платката преди седмица я направих, не съм свързал. Хванах се с баса и машинката за навиване на пикапи, от другите теми.. На всичкото отгоре, точно с този полуразглобен бас си свиря и пробвам неща вечер :D. Ся малко бас вълна ме е хванало .. И фрет левълинг му мисля, че ме дразни. Слап хавите не стават с висок екшън, на по-горните позиции. Първа струна тр да я опъваш яко, но през усилвателя звучи гадно така. Тънките струни звучат зле Ще пиша като го свържа, дано тръгне от раз.
 19. Може би логаритмичните... Ако оригинален alpha pot е истински логаритмичен. п.п. Само от любопитство, за какво ще е нужен 1 М логаритмичен?
 20. За тези неща, според мен абсолютно не. Ако ти се чака - от алито. И какви дефектирания на тези цени и от 'реномиран' магазин........ ?????? Ако не ти се чака - купи си потове от магазин за електроника. Копчето вече не знам
 21. Върти се доста добре (има лагерчета вкопани). Като цяло, супер много занимавка за еднократен проект, за изработка на 1 бр. адаптер :D. От китайския стингрей фейк с керамичния магнит не съм супер очарован. Бридж позиция. На сухо ми звучи една идея по-добре, въпреки че струните са поумрели. пробвах го пасивно, през активната електроника се надявам да е една идея по bright. При паралелно свързване работи добре, без необуздана динамика, макар че DC съпротивлението пада на 2к8. По Low output изглежда е моето нещо (въпреки че не съм им мерил пиковите нива)
 22. Корпусите са готови. Сърцевината на бобината ще е 13 мм висока. Поръчах и алнико Ф5 на 18 мм височина. Всички части за машинката са налични, само трябва да се сглоби (за предпочитане е сама да се сглоби :D). Брояча ще забави нещата. Нямам механичен, нито съм измислил/ събрал чаркове за механичен привод. Ще бъде с ардуино контролерче, lcd дисплей, модул датчик на хол и магнитче.
 23. emosms

  Limiter

  Мога да тествам "vactrol'-а на 1, 10 и 40 mA, както е по спецификации, да видя кой е, и как пада LDR съпротивлението. 40 mA ми се вижда малко множко за LED-a... Дават му и някакъв reverse breakwdown от 3v, което не е ли много малко? (при обърнато захранване на LED-a?). Мисля да го тествам с 5v захранване за телефон и тример 5к (~1 ma), последователно с резистор 150 ома (max ток ~ 33 mA), и диод, заради този reverse breakdown . Eвентуално резистор 120 ома (~41,6 mA), но на лед ивиците май слагат 330 ограничаващи... В схемата на Rod Eliot има втори лед, последователно на оптокоплера, и ограничаващия резистор е 560
 24. Въпрос за лимитер, модул от проект за бас амп. Проекта съм го нищил в тази тема, в аудио форума: - https://bgaudioclub.org/showthread.php?37815-уредбичка-за-бас-китара&p=574022&viewfull=1#post574022 Схемата на лимитера съм я взел от Elliot Sound сайта, където също е част от проект за бас амп: - https://sound-au.com/project152-2.htm Въпроса е, може ли да се въведе хай-пас филтър (или лоу пас), от първи или втори ред, така че лимитера да се задейства при по-ниски амплитуди, за честоти под 60/70 хз? С филтър от първи ред на 60 хз, при 30 хз ще сме на -6 дб, или двойно по-малка амплитуда на сигнала (voltage gain ~2). С филтър от втори ред на 60 хз - при 30 хз ще сме на -12 дб, или 4 пъти по-малка амплитуда на сигнала. Идеята е да пазя говорителя, който почва да тръцка при високи нива. Говорителя е 15'' стотина вата (Precision Sound R1525): - https://megavoice.bg/?pid=122&product=1462 Малък ход и твърдо окачване, принципно ок за инструментален амп. Не знам какви са тези триста вата които му дават, говорителя не може да издържи и 100W в ниските, посмъртно !! Знам, че производителите откровено лъжат за мощностите (като винаги гледам по-ниската, която предполагам е електрическата...). Винаги съм го наблюдавал това при бас/ субуфер говорителите. Кутията и порта иначе са оразмерени за говорителя. Ако е възможно, допълнението да е без да се вкарва втори ОУ. Даже ако е възможно, преработката, да се добави като допълнителна платчица/ хвърчащи елементи към съществуваща платка. За модула съм си направил лейаут и платка, и тя е за 2 лимитера - да ограничават независимо баса говорителя и ВЧ, които са разделени активно.
 25. emosms

  Limiter

  Горе долу се усетих как работи лимитера. 4-те диода осигуряват изправено напрежение от положителната и отрицателната полувълна на сигнала. При VR1 на минимум (компресия), имаме gain 1 (R5=R6). При входно ниво 1.5v на изхода също имаме 1.5v, леда в оптокоплера светва, съпротивлението на LDR и усилването на ОУ падат - амплитудата на изходния сигнал се намалява. При VR1 > 0 ома, имаме някакво усилване ~1-10. Слабите сигнали се усилват, и на изхода на ОУ, при амплитуди над ~1.5v, леда в оптокоплера светва, съпротивлението на LDR почва да пада, усилването намалява. Жалко че не направих на панела място за потенциометри за компресия, но нямаше място, и далеч нямах чак толкова мераци тогава, освен да ограничавам пиковата мощност... Ако ползвам компресор - имам някакво камионче с повече контроли, което така и не ползвам.. Хрумва ми само да сложа двоен потенциометър, така че с намаляване на усилването да вдигам компресията. Така според психоакустиката (май), ще чувам звуците с ниска амплитуда по-добре при ниски нива. Т.е. - при ползване за практис амп, да се чуват разни детайли, хармоници, и най-вече шумовете от непрецизно свирене :D (предполагам) Как ще работи лимитера зависи от характеристиката на оптокоплера. Моите не знам точно какви са, предполагам и се надявам да са VTL5C3. Пише SR VTL на тях. За да ограничава лимитера, трябва при осветено състояние, съпротивлението на LDR да пада доволно под 1к. @Петьо Бояджиев - наистина става голям филм и идеята е разумна - затваряне на кабинета и евентуално допълнителен high pass филтър, за да се ограничи изкривяването в ниските при усилвателя на макс. Идеята за честотно зависим лимитер е интересна, но мога компенсирам басите при ниски нива с EQ. При ползване в репетиционна, трябва да се чуват ясно средите на баса. Ако има много бас, положението се замазва и не разбирам (аз и другите) кво точно се свири... :D
×

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.