liquid_death Публикувано Март 17, 2011 Share Публикувано Март 17, 2011 Здравейте, Запънах се в една ремонтна дилема.При мен имам един СС амп - Laney, който дойде с изгорялл бушон захранването на крайното стъпало.Проверих абсолютно всички части - ок.Смених бушона и стартирах ампа.Ампа работи, но има следните проблеми: 1.Изправеното захранване е +/-42V, а захранващите кондензатори фабрично са на по 35V.Също захранващия ключ е сменян и има маркировка от предполагам чуждоземски сервиз.При замерване на променливото което дава трансформатора - 2x32V AC.Tова ме навежда на мисълта , че може трафа да е бил сменян някъде и да е сложен траф който не отговаря точно на заводския. 2.При стартиране на ампа с товар работи, но R7 грее и направо прегаря, TS3, C11, C12 греят, а волтажния пад на R10 е над 60mV( доста много според мен). Мои изводи: Гърмяло е нещо някога си и са сменили трафа с друг, който дава по-високо напрежение.Оригиналния сигурно е бил около 2x20V AC.С оригиналния изправеното напрежение на крайното би било по 2 по 35волта и биаса би дошъл на място. Решенията които виждам са: или смяна на трансформатора с по-подходящ или промяна на схемата и понижаване на биаса. Правилно ли мисля?Моля за вашето мнение и помощ. Благодаря предварително на всички, които биха се отзовали. Иначе останалата част от комбото работи безупречно. Ето и схемата: Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Marten Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 Според мен, смени трансформаторът на 2Х18 волта на вторичната с необходимият ток и ще заспи. Щом кондензаторите са на 35V, то стабилизираното напрежение трябва да е максимум 28-29 v. Другото е преизчисляване на цялата схема и подмяна на компоненти, за което не мога аз да ти помогна. Успех! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 Да и аз така мисля, само че трафа е с няколко вторични(ампа е хибрид с една лампа).Т.е трябва да се поръчва(не че е проблем) и за да го поръчам, ми се иска да съм сигурен в това. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 (Редактирано) Виж номера на трансформатора. Трябва да е 6105. Ако не е, може да е подменян, но това трябва да се докаже. ПП. Защо мислиш, че 6mA не е правилния ток на VAS ? Съвсем си е в реда на нещата. По-добре премери тока през крайните. ППП C11,12 няма как да греят при 42 волта, явно има други, различни проблеми... Редактирано Март 17, 2011 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 Трафа е 6134/4 и наистина вторичните ги водят по 33В(не се чете много добре, но мисля това пише). Кондензаторите ги смених и не греят вече Ама транзистора си грее и резистора нагаря. Ще премеря тока през крайните и ще пиша Още веднъж благодаря за желанието за помощ Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 (Редактирано) Измервания: без товар: Vceo - 41,7V Vcbo - 40,5V Vebo - 0,481V С товар: Vceo - 40,4V Vcbo - 40,3V Vebo - 0,462V За двата транзистора са почти еднакви показанията.Уреда ми не е кой знае какъв(даже си е калпав).Данните се вписват в дейта шийт данните, но пада на резисторите при тези параметри е 150мВ и расте, а Vebo намалява с повишаване на температурата. Също забелязвам, че е температурно нестабилен(загрява прекалено много).Вчера вечерта, при тест с усилване на преампа му над 70%, изгоряха TS4, D7, R11.Сега ги смених и отново си работи, но се притеснявам да го тествам и усиля... Данните които написах са с новите части. Редактирано Март 17, 2011 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 (Редактирано) Така и не разбрах какви са изводите от проведените измервания. Не че са подходящите и разумните, но все пак. Каква връзка има това, че не смееш да го "усилиш"? И защо трябва да го усилваш, щом не работи както трябва? Няма ли да го оправиш, пък после да го тестваш? оф: обикновенно има една кохорта от активни коментатори, които не ги виждам в тази тема. Иначе за интриги ги има винаги. Къде ли са сега? Нека да помогнат на колегата. Колко му е . Проблемът не е кой знае колко сложен. ПП И за какви 150mV става въпрос - на кои резистори, че в схемата има много? А нямам отговор за тока през крайните. Трябва ли да гадая? Редактирано Март 17, 2011 от Parni_Valjak Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 Съжалявам, че измерванията ми не са достатъчни.Ще доизмеря и ще напиша. Прав си за усилването - след ремонта.Просто вчера стана много късно, ядосах се и сгреших... Резисторите за които са по 150мВ са R18 , R19. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 Добре, защо не се почне от захранването. Знае какъв е оригиналния трансформатор, 6105. Знае се и какъв е в усилвателя, 6134/4. Има съмнения за подмяна с неподходящ, едва ли някой при проектирането е сметнал за нормално 35 волтови кондензатори да работята на 42 волта. Разсейваната мощност при това захранване върху R7 е около 1,5 W, при +-30 ще бъде около 0,4 W. Трябва да се намерят параметрите на двата трансформатора и да се сравнят. За тестове предполагам може да бъде захранено крайното стъпало с втори трансформатор но с подходящите напррежения. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 Да това е правилният начин. Но в зависимост от конкретната ситуация и наличности на елементи, може да се анализира от различни страни. Като начало да видим какво дава фирмата като параметри на конкретния модел: Output Power 4 ohm = 65W Output Power 8 ohm = 48W Това отговаря на ~16v RMS / 4ohm и ~ 19.6v /8ohm. Тази разлика определя гъвкавостта на захранването, която е важен параметър в случая. От това зависи каква ще е сигурността на усилвателя по отношение на температурния режим. По най-груби сметки , консумирания ток от крайните транзистори ще е съответно 4А за 4 ома товар и 2.45А за 8 ома. Необходимото право захранващо напрежение в двата случая ще е 28.4v при 4 ома и 33.5v при 8 ома. Това е напрежението на един клон, без да се отчита спада в захранването при този товар. Какво може да се заключи дотук? Може да се приеме, че без товар (на празен ход) необходимото захранващо напрежение ще е около 39 волта на рамо или 2x39 v . Такаааа... каква стана тя сега? Трафа ли е проблема или напрежението на електролитите? Имайки опит с аудиоФелационистите, които поради липса на знания и любов към външния вид и имената на фирмите за ел.кондензатори, съм по-склонен да си мисля, че не трафа е сменяван, а кондензаторите не са истинските. Още повече, че всеки знаещ или не, първо коментира, че конДерите са първопричината за липсата на Звука, и са първото нещо за подмяна... Това, че номерът на трафа е различен, не е достатъчно, и както написах, трябва да се докаже , че е сменян. Как? Като се види от човек с опит , който да прецени като Шерлок Холмс, дали са развивани винтовете, дали спойките са фабрични, дали има надрасквания от демонтажа и след това монтажа... За това трябва опит и някои други неща. Дотук за това. Сега оставям нещата, да видя докъде ще се стигне в логическата игра на темата. ПП, Ватовете на R7 трябва да са 2 вата, а дали е така може да се види по модела на резистора. Може да се снимат детайлно отделните структури на усилвателя, за да стане по-ясно какво се коментира. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
g_vayov Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 На схемата до колкото виждам C13 и C14 са означени 2200u 35V. Дано поне тя е вярна Дам, по състоянието на платката, спойките и болтовете може да се познае имало ли е някаква намеса. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Parni_Valjak Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 Не изключвам и изходните ватове да не са верни, но все пак трябва да има някаква отправна точка. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 (Редактирано) Снимки днес няма да мога да направя, защото фотоапаратчето не е при мен.По задната страна на шасито има лепенки за тестване 2009 година, но не пише къде.Има и някакви други лепенки с подписи явно от техници и т.н.Определен е срок за следващо тестване октомври 2011... Явно трафа е сменян, но с траф който също е на лейни.Писах има за параметрите на оригиналния траф за да сравним. Резистора R7 бе мини смд, което бе изгоряло, като е греело продължително време там, защото платката под него е овъглена. Моите умозаключения са, че някой е сменил трафа(след дефектиране на предишния, защото и ключето он/оф е сменено) и е сложил пак лени, само че неподходящ. Електролитите на захранването явно не са сменяни, защото са залепени със силикон, който го има и на груги места по предусилвателната платка, която изглежда непипана. Редактирано Март 17, 2011 от liquid_death Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Март 17, 2011 Share Отговорено Март 17, 2011 И на мен ми изглежда високо захранването. 1. Ако ще оставаш с този траф трябва да донагласиш новите режими на транзисторите и да въведеш някои ограничения за използването на усилвателя. 1.1 R7 ще си пече при тези условия. Сменяш го с по-мощен или го правиш съставен от последователно или паралелно свързани резистори. 1.2 Мериш тока на покой на крайните и с промяна на R11 или окъсяване на Q5 го намаляваш до стойност, в която все още нямаш запушване и "стъпенка" в синусоидата на изходния сигнал около нулата. Добре е другият диод да е на радиатора на крайните, за да прави някаква температурна компенсация. Веригата R11, Q6, Q6 може да се замени с транзистор, тример и 2 подсигурителни резистора паралелно на тримера. Тогава ще регулираш по-лесно и прецизно. 1.3 Проверяваш по каталожни данни дали крайните транзистори ще издържат по ток, напрежение и мощност усилване "до дупка". 1.4 Май ще увеличаваш радиаторите или интензивността на охлаждане, защото получаваш по-мощен усилвател. Трафа дали ще издържи? 1.5 И за да си спокоен препоръчваш работа само на 8 ома товар. На практика така правиш мод за вдигане на изходната мощност. Всичко това води до по-екстремен и несигурен режим на крайното стъпало. Вероятно ще има още нещо за донагласяване, напр. загрубяване на защитата Т54, Т55 с увеличаване на R14, R15. За себе си бих предпочел вариант 2: 2. Сменяш трафа с оригинален или го заменяш с такъв за по-ниско напрежение. В краен случай от наличния отвиваш определен брой навивки на вторичната намотка. Проверяваш началния ток на крайните, ако нещо грее му помагаш да не пече толкова и връщаш стъпалото към режимите, за което е проектирано. По-хубаво от това няма. С горното давам на Парни Валяк обилен материал за забележки, за което предварително му благодаря Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Март 17, 2011 Автор Share Отговорено Март 17, 2011 Точка 2 ще да е, че иначе няма да се хареса на познатия ми, който е собственик на кубето. Само чакам отговор от лейни, какви да са параметрите на трафа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts