Jump to content
Българският форум за музиканти

К'во е т'ва?


Recommended Posts

Здравейте колеги, опитвам се да направя тюб скриймър, като за целта гледам оригинала у дома и полека си набавям всичките му компоненти, обаче има един дето определено ме затрудни... а и в магазините не знаят какъв е :) прилича на керамичен кондензатор ама не баш... направил съм му СНИМКА, на платката има два такива абсолютно еднакви като всички кондензатори са отбелязани като C1, C2, C3 и т.н. докато тези са обозначени като CR1 и CR2, един познат каза, че това е резистор и кондензатор в едно, а и наистина като форма го докарва... премерих му съпротивлението - изкара 100 килоома, а на него пише 23 и отдолу 1... някакви идеи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пробвал ли си да потърсиш схема и да видиш на мястото на тия елементи какво е показано на нея? Иначе наистина изглежда като резистро и кондензатор, капсуловани заедно, но и аз не съм виждал такова нещо досега. Възможно ли е да са го направили с цел оптимизация на производството? Очаквам Валяка да влезе и да ни направи смешни :)

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прилича на кондензатор. Тия 100к ме озадачават.

 

 

Разгледай тези 2 линка

http://www.geofex.com/article_folders/tstech/tsxtech.htm

http://www.generalguitargadgets.com/index.php?option=com_content&task=view&id=82&Itemid=26

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Че каде се използва това в тубскримъра?Аз мойта платка съм я зглобил и таквоз чудо не съм видял да има в схемата.Но въпреки това наистина прилича на резистор и кондензатор в едно,макар да не съм и аз сигурен.Щом Ники не знае какво да кажем ние лаиците :)

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

така, ТОВА е снимка на платка от тюб скриймър (ts-808 или ts-9 те са еднакви, както и на максън варианта, все пак те са го произвеждали за ибанец до преди няколко години) другите серии (ts-5, ts-7, ts-10) смея да твърдя, че не са същите. из нета съм гледал много за нещата и честно да ви кажа на намерих някой да е направил схемата едно към едно - или са сложили 3PDT за тру байпас което не ме кефи, или са си подбирали стойностите на резисторите и кондензаторите както си решат, а аз искам оригинала... за това и съм хванал директно от него да гледам. Ето ТУК е начертана платката с компонентите върху нея... тези двете са обозначени като CR1 и CR2. дано някой е виждал такова нещо да може да каже какво е :)

Редактирано от SPAF`
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз имам една схема на Ibanez TS-9, която гледам и там е пояснено,че cr1 и cr2 са специални резистор и кондензатор в паралел,съответно 56k и 51pF.

schematic

Редактирано от stumb
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оказа се прав. Това е комбинация от резистор и кондензатор. Той се ползва в схемата за комутация на ефекта. Представлява 100к резистор и паралелно на него е кондензатор предполагам 470пф. Поне така е в схемите на бос.

 

Разгледай например тази схема:

http://img212.imagevenue.com/img.php?image=82569_Boss_CS-3_122_527lo.jpg

 

Погледни над транзисторите Q2 и Q3. Този чарк представлява точно това- 100 килоомовия резистор с 470пф конрер паралелно на него.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами това е - къстъм част кондензатор със съпротивление успоредно.

Прочетете обяснението на линка :)

http://www.webphix.com/schematic%20heaven/www.schematicheaven.com/effects/ibanez_ts10_tubescreamer.pdf

 

ехеее трима ме изпревариха... брей съфорумници :cheers2:

Редактирано от liquid_death
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

така де, както казах има разлика между ts-808 и ts-10, понеже видях по-горе схема и за 10-ка... отпоено, когато беше на платката изкара някакви други стойности. според мене наистина съпротивлението на резистора вътре е 100К защото не мисля, че от кондензатора ще се промени съпротивлението в случая, версията на никифена най-много ми вдъхва доверие въпреки, че ефекта на онази схема е компресор на бос, единственото което за момента не съм на 100% сигурен е дали наистина е 470 пикофарада, ако е така - лесна работа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Стойностите на елементите почти нямат значение. Важно е те да са еднакви. Тази електроника ти пуска-спира фет транзисторите които се явяват аналогови ключове. Тоест дали е направено с тази схема, дали е ползвана друга схема за комутация, все тая в общи линии. Тази схема няма отношение по звука.

 

 

При мерене на съпротивление (DC resistance), толкова малък кондензатор сложен в паралел на резистора не оказва влияние. Ако е голям просто ще трябва време, за да се зареди и да покаже стойността на съпротивлението.

Редактирано от Nikifena
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.