Jump to content
Българският форум за музиканти

Авторски Права


Recommended Posts

Някой знае ли сайт или нещо подобно в БГ, където мога да си запазя правата. Знам че принципно се запазват в copyright.gov и биха направили много повече ако стане нещо, но не ми се дават 65 долара. Ако някой знае нещо, моля да пише!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, ако прочетеш ЗАПСП Чл.2. Авторското право върху произведения на литературата, изкуството и науката възниква за автора със създаването на произведението.

Просто публикувай произвевдението някъде и си пушка!!!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аха, ами ако е така ще е екстра, защото в сайта където искам да ги публикувам ми препоръчват да си запазя правата преди това и много хора го правят и все пак няма такава институция в БГ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи, сядаш, взимаш лист хартия и молив, правиш chart на парчето, слагаш го на сигурно място в някое чекмедже и вече си proud copyright owner. Ако пък и след това направиш и запис на въпросното парче, притежаваш и правата на съответния sound recording.

 

Това не е ебавка, между другото.

Редактирано от trendkiller
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има много обширна тема по въпроса във форума - потърси я, там се обсъждат различни варианти, смисъл, организациите и т.н.. Само трябва да напишеш "Авторски права" в търсачката ;)

Едно от най-хитрите, които си спомням от темата е да си пратиш писмо с нещата вътре, което да не отваряш и после датата на пощенското клеймо е достатъчна за съда.

 

...и др. раб. :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

МУЗИКАУТОР: http://www.musicautor.org/ - относно права за музика, текст, аранжимент

ПРОФОН: http://www.prophon.org/ - относно изпълнителски и продуцентски права

т.е. в България организации за управление на права в областта на музикалното изкуство има и те се стремят да защитават правата на регистрираните при тях музикални произведения и съответно техните автори на музика, автори на текст, автори на аранжимент, изпълнители и продуценти. Друг е въпросът до каква степен успяват да бъдат ефективно работещи, предвид нежеланието на повечето "частници" да плащат за използване на интелектуален труд.

 

По отношение на Законът за авторското право и сродните му права бяха приети промени от Парламента на дата 10.03.2011 (промените касаят основно и почти единствено Чл. 26). Както всяка промяна, и тази промяна има положителни и негативни аспекти.

 

И все пак, препоръчително е всяко едно музикално произведение да бъде регистрирано и в МУЗИКАУТОР, и в ПРОФОН.

 

Поздрави,

 

Тина

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

Ако нещата са ти на хартия, можеш и да им направиш една заверка на дата при нотариус. А ако ти се харчат пари, можеш и да оставиш едно копие за съхранение, както е при завещанията.

Според мен регистрацията в споменатите сдружения повлича и известни ограничения, свързани с това, че май им предоставяш някакви права да те представляват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.