Jump to content
Българският форум за музиканти

Когато свирите с два клавира


dorchester

Recommended Posts

Как предпочитате да са ви разположени клавирите? Под прав ъгъл или един върху друг? А ако са повече? И кой отгоре - соловия ли?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Безспорно по удобно е един върху друг. Друг е въпроса че е и по-евтино от това да купуваш 2-ра стойка. Плюсовете са че можеш да свириш и с 2-те ръце по ниските и високите регистри на инструментите. Минусите са че при малко по евтина стойка и тежки синтезатори може като нищо да се сринат в краката ти и ако не ги счупят, то самия инструмент може да сефтоса, което си знаете какво значи :cheers: . От друга страна пък свиренето Г образно или П образно изглежда(според мен поне) много по добре, а и не те скрива, така както прави рак-а. Седнал на Г или П е много удобно. Тогава обаче знаете - ограничени сме от това кое с коя ръка да свирим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми, както ти е удобно и ако имаш стойки. :) Аз ги слагам под прав ъгъл, така съм свикнал от вкъщи а там съм и с пиано. А нямам и стойка за два синта един в/у друг. :cheers:

Редактирано от FRIEDRICH
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пробвал съм и двата варианта - в зависимост от мястото на сцената. КОгато са един върху друг имаш по-пряк поглед и върху двата, и по-лесен контрол, но за някои партии може да е неудобно, щото често се случва ръцете ти да са все една над друга, а под прав ъгъл е по-ефектно, но ако имаш да сменяш бленди в реално време ще станеш разноглед....освен това редовно се обръщаш странично или почти гърбом към публиката, което не е много ефектно

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, П-образното разположение те оставя при един от случаите много далече от микрофона. Иначе изглежда най-така <_<

Аз скоро ще си пренеса и третия клавир в репетиционната. Той е много смотан, не е динамичен, ама ето че ми затрябва заради една едничка бленда, пфу. Засега с двата клавира съм на "Г", микрофона по средата на щъркел. Наистина е по-красиво, според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм... ми не. Аз лично ползвам само един клавир и се оправям с блендите

(до колкото е възможно). Повечето клавири имат мемори банки(предполагам и твоите имат) и спестява труда да се потиш на другия инструмент. Като съберем естетиката и практичното, може би е най добре Г образно, при положение че ръба на "г" е към публиката, а от едната страна е стойка с 2 клавир-а. Може би ще се жертва малко ротация откъм единичния клавир към публиката, но това е за хората които имат 3 клавир-а. Аз лично не съм толкова заможен и се разполагам само на 1 клавиатура <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мене втори синт ми не требе :D дет са вика.Но все пак ако някой ден имам кинти за да си позволя да се глезя бих си взел някое малко синтче и (лично за мен) най-подходящо е големия от долу и малкия от горе.Но това ще е чиста гъзария пък съм скромен човек :) ....за сега не ми е притрябвал втори.Пък за 3 да не говорим.

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато бях "клавирист" в Music Station чат пат ми се е случвало да дрънча на 2-3 свирки и за мен лично най-удобния вариант беше 2 един върху друг, като соловия е отгоре и третия отдясно, който в повечето случаи служи само за пиана.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един в/у друг и до мен отляво третия!!!

Нагло, брале. нагло:) На мен два ми стигат, солиращия да е отгоре (всички искаме да сме отгоре, нали?:D )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колкото и недостатъци да има "Г" образното подреждане , то е най-"красиво" и естетически завършено ...

 

пс.Представете си младия Моцарт излиза на концерт с два клавесина един в/у друг ... Не става - затова ги слага под прав ъгъл и традицията си остава до днес ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.