Jump to content
Българският форум за музиканти

Израбока а китара(съвет за адаптер)


Recommended Posts

Здравейте, нов съм във форума забеляах ,че има подобни теми(за което се извинявам на администраторите)

:recourse::godbless: .Имам класическа китара Yamaha,и съм си поръчал уникална електрическа китара BC Rich kerry king series jrv-http://www.visiarts.net/catalog/images/BCRich276.jpg.Но от седмица ми се върти в главата да си направя собствена китара , не за професионално свирене , а просто заради хобито .Та идеята ми е за V образна китара или les paul с един адаптер и 1 Volume с тяло от липа гриф от липа . за fretboard май пак липа :greenball: принципно е за свирене на метъл но както казах homemade заради хобито.Главния ми проблем е адаптора покупката (откаде мога да го закупя в софия до 50

лева за да не стане гаф и да остана с пръст в уста )инсталацията (как да свържа адаптера)и принципно брат ми ще реже тялото ,но как да изрежа дука в средата :surprise: (тъп въпрос :greenball: ).А имам и още една молба не ми убивайте ентусиазма с приказки зарежи брат няма да стане и тем подобнил

Мерси предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гриф и фретборд от липа? Забрави!

Освен ако няма да правиш нещо, което просто да си го окачиш на стената и струните на него ще са поставени без никакъв опън. Липата е хубаво дърво за тяло, но за гриф ти препоръчвам по-здраво дърво, липата е прекалено мека. Същото важи и за фретборда - ако го направиш от липа рискувашкато свириш прагчетата ти с времето или да потънат във фретборда или да изпопадат. Фретборд обикновено се прави от клен, абанос, палисандър...

А за адаптери до 50 лева - виж ТУК

Дупката в средата предполагам имаш предвид за адаптера - обикновено се копае с оберфреза - нещо такова да кажем.

Още нещо - предвидил ли си в бюджета си пари и за бридж, ключове, тръсрод, потенциометър, жак и прагчета? Ако не си, имай предвид, че ще останеш неприятно изненадан. Само тези неща могат да скочат до 80 - 100 лв.

Нямам желанието да ти убивам ентусиазма, просто искам да си напълно наясно с какво се захващаш. Пътят е доста трънлив, това ти го казвам от личен опит. Все пак имаш моите адмирации за ентусиазма си. Преди време един колега беше постнал линк към книга, която е изключително полезно четиво по въпросите, касаещи направата на китара. Препоръчвам ти да поразровиш темите и да я прегледаш.

Успех, дано да я видим скоро завършена :)

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси много за бързия отговор в бюджета съм сложил пари за бридж, ключове, тръсрод, потенциометър, жак и прагчета естествено само bridge(магаренцетата се чудих т ккъде да закупя.Относно за оберврезата има ли някакъв начин да се замести .Аз си мислех да иползвам зегел.Относно за липата историята е малко смешна отидах в MR .Bricolage и там имаха профили от чан и липа и аз си казах от чан няма да стане за нищо .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много точно обяснено от Mefistofel82. Само по втория пост да вметна - зарежи Бриколаж! Потърси материалите в складове за дървен материал. Принципно всички неща за да оборудваш инструмента си можеш да закупиш от форума. На добра цена се появяват доста читави неща. Леглото за адаптера със "зегел"/зеге/, не знам как мислиш да направиш. По-скоро ще стане на ръка с помоща на длето,чукче и ръчна бор-машина /дрелка/. А по отношение на ентусиазма - без него нищо няма да стане, ама и само с него също. Успех и дано се получи така, както на теб ти се иска!!! Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Без да ти убивам ентусиазма първо да ти дам един съвет.Разучи дървесините.Кое за какво е и как се използва.Разучи машините които се използват и тогава се захващай.Гледам те че дори дървесините не знаеш как се наричат.Чета и нещо не разбирам - (чан)викам си може да е грешка,след малко пак (чан),тогава ми стана вече ясно!Чана е камбанка дето я слагат на овцете а чама е дървения материал от боровете.Така че четене му е майката мерака после!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да се замислиш за пазаруване от eBay, след като искаш да спестиш пари...

 

Принципно има единични адаптери на доста ниска цена. Доста по-ниска от тази тук.

Ето ти един линк за пример:

http://cgi.ebay.com/Single-Coil-Pickup-Electric-Guitar-Bass-6-Strings-/260601871785?pt=Guitar_Accessories&hash=item3cad14fda9

Предполагам, че ако си харесаш произведението няма да е зор да сложиш хъмбъкер :)

Ето ги и хъмбъкерите:

http://cgi.ebay.com/NEW-Guitar-Humbucker-Bridge-Pickup-White-Electric-/170602719151?pt=Guitar_Accessories&hash=item27b8b6e7af

 

Бридж също може да се намери евтино, както и ключета.

Забелязах, че прахчетата са общо взето на същите цени, каквито са и тук(евтините са около 25-30 лв).

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Съжалавам прав си за четенето.Аз не съм се забързал да си правя китара.Именно за това писах тук за съвети за литература материали.Видях евтините адаптори и може би от тях ще си взема но няма ли да стане звука прекалено лош?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Книгата, която е спомената в ТАЗИ тема би могла да ти даде отговори на абсолютно всички въпроси относно самата направа и необходимите материали за една електирческа китара. Има и много други подобн книги, но тази ми се вижда най-достъпна за момента. Дано само да не ти е проблем английския.

Дерзай! :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам, че се ориентираш към евтини решения. От опит мога да твърдя, че най-скъпото нещо в китаростроенето е трудът, после машинките, а хадуера и материалите си поделят последното място. Знанията и уменията могат да се сложат най-отпред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както споменах по-горе китарата е за метъл атова реших махагон за тялото клен а грифа и палисандър а fingerboatd-а .Какво мислите?

Редактирано от YAMAHAc70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добре се преориентира. Остава да преосмислиш още малко неща и да действаш :)

Ето тук една тема в друг форум как се правят нещата : http://www.tdpri.com/forum/tele-home-depot/194271-1959-les-paul-build.html

 

Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изникнаха ми два въпроса

1.къде са въпросните складове

2.във книгата е отделено доста мястоо за сушенето на дървота.Първо доста се наплаших ,че ще унищожа дървото,но после ми светна ,че продават дървото изсушено ртака че има ли нужда от допълнителна обрабтка ? :help:

Редактирано от YAMAHAc70
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За складовете колегите от София ще ти помогнат, а иначе самото дърво има много и най-разнообразни видове обработка преди да се превърне в желания от теб инструмент. По отношение на сушенето, достатъчно е да се увериш в необходимия процент влажност в него. Предполагам, че в склада от където ще си го закупиш ще ти направят тази услуга. Ти сам не можеш да я установиш, освен ако не разполагаш с влагомер!

 

P.S. Няма да е лошо педи да пуснеш поста си да го прегледаш за дребни детайли ;) !!!

Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.