Jump to content
Българският форум за музиканти

Книга за лютиери (и начинаещи ентусиасти)


Recommended Posts

Здравейте,

 

Днес докато си ровех из един от дяловете на харда ми, се натъкнах на една доста интересна книга, която ако не се лъжа си бях дръпнал безплатно от нета преди години. По онова време много се бях зарибил да си направя собствена електрическа китара. За съжаление след като си дадох сметка, колко пари ще ми излезе да си купя що годе сносни дърводелски инструменти и още повече като си помисля, че може нищо добро да не излезе като краен резултат(за това има много голяма вероятност, ако си начинаещ), хатъра ми се секна и се отказах. Просто нямаше смисъл да се дават толкова много пари за инструменти, които биха стояли като музейни експонати в работилницата/гаража. Хубавото обаче е, че съм се сетил да запазя тази книга, тъй като сега мога да я споделя с майсторите в този раздел, а също и с начинаещите ентусиасти в лютиерството, които са готови въпреки всичко да поемат гореописания от мен риск. Знам също, че книги на такава тематика се намират много трудно и това е още една от причините за да я споделя. Та ето я и нея:

 

Building Electric Guitars - Martin Koch

 

Според мен, тази книга е пълна с изключително полезна информация, дори за хора, които не разбират от лютиерство. Затова смятам, че ще бъде полезна на всички(които знаят английски де). Ако не се лъжа имаше и част, която се занимава с изработката на полуакустични и акустични китари.

 

Пожелавам ви приятно четене и усвояване на прочетеното!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Тази книжка определено е много полезна. Аз също бих препоръчал и книгата "Guitar player repair guide" на Дан Ърлуин. Много полезно четиво за всеки, който желае да пипа повечко по китарата си. Иначе преди време бях попадал и на едно много полезно видео - "Guitar Setup And Maintenance - W Mark Arnquist". Човекът обяснява подробно и нагледно как да си настроим оптимално китарата. Е, може би има какво още да се покаже в това видео, но за около час и половина - толкова.

Всъщност сега като се разрових се оказва, че съм събрал доста голяма колекцийка от книги и материали, касаещи направата и поддръжката на китари.

Не мисля обаче, че една книга ще сложи край на всички тъпи въпроси поради простата причина, че точно тези, които ги задават няма да седнат да прочетат и ред от тази или която и да било друга книга. На тях им е по-лесно да питат и да се надяват някой, който си е направил труда да я прочете да им отговори. отделен остава въпроса, че понякога за да дадеш правилен отговор трябва да имаш едва ли не способности на медиум и да разгадаеш какво точно е искал да каже постващият че и има на китарата му.

Също един много добър източник на полезна информация - Trade secrets на STEWMAC.COM

Редактирано от Mefistofel82
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.