YAMAHAc70 Публикувано Февруари 24, 2011 Публикувано Февруари 24, 2011 Здравейте, нов съм във форума забеляах ,че има подобни теми(за което се извинявам на администраторите) .Имам класическа китара Yamaha,и съм си поръчал уникална електрическа китара BC Rich kerry king series jrv-http://www.visiarts.net/catalog/images/BCRich276.jpg.Но от седмица ми се върти в главата да си направя собствена китара , не за професионално свирене , а просто заради хобито .Та идеята ми е за V образна китара или les paul с един адаптер и 1 Volume с тяло от липа гриф от липа . за fretboard май пак липа принципно е за свирене на метъл но както казах homemade заради хобито.Главния ми проблем е адаптора покупката (откаде мога да го закупя в софия до 50 лева за да не стане гаф и да остана с пръст в уста )инсталацията (как да свържа адаптера)и принципно брат ми ще реже тялото ,но как да изрежа дука в средата (тъп въпрос ).А имам и още една молба не ми убивайте ентусиазма с приказки зарежи брат няма да стане и тем подобнил Мерси предварително Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Февруари 24, 2011 Отговорено Февруари 24, 2011 (Редактирано) Гриф и фретборд от липа? Забрави! Освен ако няма да правиш нещо, което просто да си го окачиш на стената и струните на него ще са поставени без никакъв опън. Липата е хубаво дърво за тяло, но за гриф ти препоръчвам по-здраво дърво, липата е прекалено мека. Същото важи и за фретборда - ако го направиш от липа рискувашкато свириш прагчетата ти с времето или да потънат във фретборда или да изпопадат. Фретборд обикновено се прави от клен, абанос, палисандър... А за адаптери до 50 лева - виж ТУК Дупката в средата предполагам имаш предвид за адаптера - обикновено се копае с оберфреза - нещо такова да кажем. Още нещо - предвидил ли си в бюджета си пари и за бридж, ключове, тръсрод, потенциометър, жак и прагчета? Ако не си, имай предвид, че ще останеш неприятно изненадан. Само тези неща могат да скочат до 80 - 100 лв. Нямам желанието да ти убивам ентусиазма, просто искам да си напълно наясно с какво се захващаш. Пътят е доста трънлив, това ти го казвам от личен опит. Все пак имаш моите адмирации за ентусиазма си. Преди време един колега беше постнал линк към книга, която е изключително полезно четиво по въпросите, касаещи направата на китара. Препоръчвам ти да поразровиш темите и да я прегледаш. Успех, дано да я видим скоро завършена Редактирано Февруари 24, 2011 от Mefistofel82 Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 25, 2011 Автор Отговорено Февруари 25, 2011 Мерси много за бързия отговор в бюджета съм сложил пари за бридж, ключове, тръсрод, потенциометър, жак и прагчета естествено само bridge(магаренцетата се чудих т ккъде да закупя.Относно за оберврезата има ли някакъв начин да се замести .Аз си мислех да иползвам зегел.Относно за липата историята е малко смешна отидах в MR .Bricolage и там имаха профили от чан и липа и аз си казах от чан няма да стане за нищо . Цитирай
tatkoogi Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Много точно обяснено от Mefistofel82. Само по втория пост да вметна - зарежи Бриколаж! Потърси материалите в складове за дървен материал. Принципно всички неща за да оборудваш инструмента си можеш да закупиш от форума. На добра цена се появяват доста читави неща. Леглото за адаптера със "зегел"/зеге/, не знам как мислиш да направиш. По-скоро ще стане на ръка с помоща на длето,чукче и ръчна бор-машина /дрелка/. А по отношение на ентусиазма - без него нищо няма да стане, ама и само с него също. Успех и дано се получи така, както на теб ти се иска!!! Поздрави! Цитирай
Valeri_pj Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Без да ти убивам ентусиазма първо да ти дам един съвет.Разучи дървесините.Кое за какво е и как се използва.Разучи машините които се използват и тогава се захващай.Гледам те че дори дървесините не знаеш как се наричат.Чета и нещо не разбирам - (чан)викам си може да е грешка,след малко пак (чан),тогава ми стана вече ясно!Чана е камбанка дето я слагат на овцете а чама е дървения материал от боровете.Така че четене му е майката мерака после! 1 Цитирай
nhadjinikolov Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Може да се замислиш за пазаруване от eBay, след като искаш да спестиш пари... Принципно има единични адаптери на доста ниска цена. Доста по-ниска от тази тук. Ето ти един линк за пример: http://cgi.ebay.com/Single-Coil-Pickup-Electric-Guitar-Bass-6-Strings-/260601871785?pt=Guitar_Accessories&hash=item3cad14fda9 Предполагам, че ако си харесаш произведението няма да е зор да сложиш хъмбъкер Ето ги и хъмбъкерите: http://cgi.ebay.com/NEW-Guitar-Humbucker-Bridge-Pickup-White-Electric-/170602719151?pt=Guitar_Accessories&hash=item27b8b6e7af Бридж също може да се намери евтино, както и ключета. Забелязах, че прахчетата са общо взето на същите цени, каквито са и тук(евтините са около 25-30 лв). Успех! Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 25, 2011 Автор Отговорено Февруари 25, 2011 Съжалавам прав си за четенето.Аз не съм се забързал да си правя китара.Именно за това писах тук за съвети за литература материали.Видях евтините адаптори и може би от тях ще си взема но няма ли да стане звука прекалено лош? Цитирай
Mefistofel82 Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Книгата, която е спомената в ТАЗИ тема би могла да ти даде отговори на абсолютно всички въпроси относно самата направа и необходимите материали за една електирческа китара. Има и много други подобн книги, но тази ми се вижда най-достъпна за момента. Дано само да не ти е проблем английския. Дерзай! Цитирай
L.K. Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Гледам, че се ориентираш към евтини решения. От опит мога да твърдя, че най-скъпото нещо в китаростроенето е трудът, после машинките, а хадуера и материалите си поделят последното място. Знанията и уменията могат да се сложат най-отпред. Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 25, 2011 Автор Отговорено Февруари 25, 2011 (Редактирано) Както споменах по-горе китарата е за метъл атова реших махагон за тялото клен а грифа и палисандър а fingerboatd-а .Какво мислите? Редактирано Февруари 25, 2011 от YAMAHAc70 Цитирай
ultramega Отговорено Февруари 25, 2011 Отговорено Февруари 25, 2011 Много добре се преориентира. Остава да преосмислиш още малко неща и да действаш Ето тук една тема в друг форум как се правят нещата : http://www.tdpri.com/forum/tele-home-depot/194271-1959-les-paul-build.html Успех! Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 26, 2011 Автор Отговорено Февруари 26, 2011 (Редактирано) Изникнаха ми два въпроса 1.къде са въпросните складове 2.във книгата е отделено доста мястоо за сушенето на дървота.Първо доста се наплаших ,че ще унищожа дървото,но после ми светна ,че продават дървото изсушено ртака че има ли нужда от допълнителна обрабтка ? Редактирано Февруари 26, 2011 от YAMAHAc70 Цитирай
tatkoogi Отговорено Февруари 26, 2011 Отговорено Февруари 26, 2011 За складовете колегите от София ще ти помогнат, а иначе самото дърво има много и най-разнообразни видове обработка преди да се превърне в желания от теб инструмент. По отношение на сушенето, достатъчно е да се увериш в необходимия процент влажност в него. Предполагам, че в склада от където ще си го закупиш ще ти направят тази услуга. Ти сам не можеш да я установиш, освен ако не разполагаш с влагомер! P.S. Няма да е лошо педи да пуснеш поста си да го прегледаш за дребни детайли !!! Поздрави! Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 26, 2011 Автор Отговорено Февруари 26, 2011 Така имам още един въпрос(не свършват тия въпроси беее )С кое да започна първо с електлониката или с тялото. Цитирай
YAMAHAc70 Отговорено Февруари 26, 2011 Автор Отговорено Февруари 26, 2011 Така имам още един въпрос(не свършват тия въпроси беее )С кое да започна първо с електрониката или с тялото. Цитирай
Recommended Posts