Jump to content
Българският форум за музиканти

Пера За Китара Red Bear


Recommended Posts

Попаднах на този сайт за пера след като гледах едно интервю на Гътри Гован. http://www.redbeartrading.com/ Четох из интернет за мнения и само добри отзиви има. В интервюто Гътри каза че са му казали че са направени от нещо като ферментирало мляко и формалдехид. Не му обърнах много внимание. След това обаче пак попаднах на такава тема и даже един пич пишеше че сам си ги правил. Материала от който са направени се казва казеинова пластмаса, галалит или френски бакелит. Казеиновия протеин се съдържа в млякото и се добива при пресичането му с оцет. Странно, но един вид извара :) после се моделира оставя се да изсъхне и след това за добиване на максимална здравина, износоустойчивост и "антискрачинг" се кисне във разтвор формалдехид (формалин). После се полира и т.н. На който му е интересно да потърси инфо във интернет. Аз лично смятам да пробвам дали ще успея да си направя сам перце. Пише че формалдехида е доста канцерогенен и неустойчив газ. Стабилизира се във водни разтвори и се получава формалин. Предстои ми проучване по въпроса за формалина. Ако има някой химик из форума, може да сподели нещо. :recourse:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

topicsux.gif Ами аз все пак пробвах и ето какво се получи. Като за първи път съм доволен. Тези трите са наполовина готови. Искат едно фино шлайфане и после формалинова баня. Направих и едно грозно за проба преди да са втвърдени един вид. Звучат доста звънливо, но не прекалено и на усещане са много гот. Приятно се плъзгат по струните. Като изсъхне съвсем материала се втвърдява, но не е достатъчно твърд. След потапянето във формалин и втвърдяване казват че се доближава най много до звука на перо от костенуркова черупка (turtle shell). Евентуално ако темата е за изработка и ремонт, моля някой мод да я премести. Като съвсем приключа ще кача пак снимки и може би семпли. Още на този етап звука е осезаемо по различен сравнен с 3-4 различни пера които имам. Peace! icon_jook.gif

picky.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами масово производство едва ли, но знае ли човек :rolleyes: Според мен всеки може да си направи. Малко е проблемно намирането на формалин, но има. Оцветяването също не е проблем. Следващия път мисля да направя и оцветени. Могат да се гравират, да се рисуват ръчно и какво ли не. След полимеризацията фино шлайфане за блясък и туй то. След като са готови ще снеса инфо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кажи откъде взимаш формалина и почваме,впечатлен съм.Пък и до блока сутрин един кравар продава истинско мляко,още тия дни ще пробвам-оформянето предполагам става с различни номера шкурка,докато се стигне до желаната гладкост.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един полезен материал. plastiquarian Това са клипчета от тубата, но само до етап казеинова пластмаса youtube Значи млякото няма значение колко е качествено. Даже е по добре да е обезмаслено. Иска доста време да съхне материала. От начало е като извара, аз даже не вярвах че нещо ще стане. В процеса на съхнене се изкривява. Аз го бях разточил на пита и така съхна, но се гъне. Добре че беше по дебела за да компенсирам кривините. Обще взето трябва да се пробва. Според мен ще е най добре да се направи на салам и после да се реже с ножовка на шайби. Само дето ще трябва да съхне доста дълго време по този начин. Иначе да, с три размера шкурка съм шлайфал като последния 600. Вече за полирането може и по фина. Формалина наистина е проблем. Ако имате познат в болница или зъболекар могат да съдействат. Аз по скоро в момента проучвам въпроса с безопасноста при работа с формалин. Също така и дали след цялата процедура, след изсъхване на перата от формалина, те са безопасни за ползване. Предполагам да, нали и redbear ги продават все пак, но искам да съм сигурен. Ако има някой колега със знания по химия може да ни светне. Иначе се потапят във формалинов разтвор 5% за 2 до 20 дни в зависимост от дебелината на изделието. И да допулня. Дупките ги правих на ръка още преди да е станало на кокал. Ползвах такова свредло, като го врътках на ръка. Предваритлено си маркирам с маркер къде ще са отворите. :thumbs_up:

 

DRA43628.jpg

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По въпроса за формалина,

Без да искам подслушах един разговор в тролея. Един тип се оплакваше, че краката му миришели много и го посъветвали да ги накисне във формалин. Според него после щял да изкарва по цял месец с един чифт чорапи. Та той щеше да търси формалин в моргата (естествено без пари смяташе да го вземе). Ето какво намерих за подобно самолечение:

http://www.prodermaclub.com/images/stories/prezentacii/kontakten_derma.swf

 

Би трябвало да го има и в аптеките. Струва ми се, че тази концентрация не е много висока и ако се избягва контакт с формалина, няма да е толкова опасно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами принципно в гугъл има много снимки на неща оравени от галалит, даже и каподастър за китара. Правени са гривни, копчета, лули, дръжки за лъжици и вилици и каквото се сетите. Аз предполагам че след процедурата, с процеса на съхнене туй чудо с формула CH2O при контакт с въздуха се разпада, изветрява и т.н.Нека някой по светнат да каже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Обезмаслено мляко се загрява до 36-37°С и се подкислява с половин чаена лъжичка оцет. Разбърква се и се загрява до 65°С. След като се пресече, прецежда се през гъсто платно или филтърна хартия и съсиреният остатък се промива със студена вода. После се увива в ленена кърпа, притиска се между две дъски и се суши в струя от топъл въздух (сешуар) при температура 45 - 50°С. От 10л мляко се получават около 300-400г казеин. Млечният казеин се разтваря в амонячен разтвор и разтвор на сода, а също и в разтвори на други алкално действащи вещества. При добавка на формалин казеинът лесно се втвърдява." Товяа изрових като рецепта-остава въпроса със точните пропорции,най-вече поради здравословни причини не трябва да има остатъчен формалин след полимеризацията,което ме навежда на мисълта,че първо трябва да се пробва с минимални количества формалин до постигане на желания ефект/твърдост/.На първо място формалина е много опасен,начетох се на разни материали-може да доведе до генни мутации дори.Друг е въпроса,че в продуктите от ежедневието/дъвки и др.,съдържащи аспартам,формалина е естествен продукт на метаболизма в тялото,така че,едва ли перцата са най-опасни като продукт,ебаси кви работи ядем!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За формалина... И така относно въпросителните около формалина. Формалина е разтвор на формалдехид във вода. Водният разтвор съдържащ 40% об. или 37% мас. представлява 100% формалин. Какво означава това ако вземете 40 мл. формалдехид и ги долеете до 100 мл с вода имате "100 % формалин" или взимате 37 гр формалдехид (трудничко ще да ги измерите на везната особено като се има предвид че при нормална температура е газ) и доливате вода докато общото тегло на сместа стане 100 гр. Освен това за да се избегнат образуванията на полимеризационни форми се добавя и метанол около 10-12 %. Формалин може да се намери сравнително лесно, особена като се има предвид че се използва и за дезинфектант, но шега с него не бива. Щом се използва за дезинфектант значи с нещо прекратява живота поне на микроорганизмите. Работата е там че лесно взаимодейства с белтъците и ДНК. Ха така щом взаимодеиства с ДНК значи е и какво - най-вероятно канцероген. Ами така де нещо ви е направило информацията на клетките на не толкова информативна и ако клетката само загине може и да е добре - донякъде. Обаче да си представим, че не загива има си информация как да живурка да ама някакъв си ген е объркан тая клетка започва да расте като луда да се размножава грешната информация също и всички нейни копия също. Да и тука има изход и не е толкова черно черното като се има предвид че нашият организъм ежедневно праща при великия ни създател доволен брой такива клетки, които по една или друга причина са се пообъркали в информационно отношение. Работата е там че вдишвайки такива съединения не знаем колко от нашите клетки и къде точно по пътя (устна кухина, трахея бял дроб...) ще бъдат засегнати. Тоест трябват ни условия при които да поизбегнем вдишването на високи концентрации, да не говорим, че 0,1 ppm [part per million - демек част на милион (части)] дразнят очите и лигавиците. Иначе спокойно щом по болниците не са се отказали от него ... Но много ама много внимателно ако можете да ползвате химическа камина (ХИМИЧЕСКА). Не, камината у вас дето е приятно около нея като я запалите в студените зимни вечери и гледате огъня вътре докато отпивате бавно от червеното вино (наздраве на всички), не става категорично и моля без експерименти.

Приятна работа ... а ако ми остане време може и аз да пробвам да направя такова перце.

Все още се чудя колко ще е безопасно шлифоването с шкурка след като ги извадите от формалина?!?!?!

 

До колкото разбирам търговския формалин е този 37% разтвор на формалдехид на които му викат и 100% формалин. За да си приготвите 5 % разтвор от това вземете 5 мл и ги долейте до 100 мл с дестилирана вода а може би за тези цели и чешмяната ще върши работа. Ако ви трябва повече от 100 мл просто спазвайте тази пропорция т.е ако ви трябват 200 мл вземете 10 мл формалин и долейте до 200 мл общ обем.

Редактирано от Vrnko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм, вижда се че имаш знания бате, но доста крайно изказване. Според мен формалина и то в малки количества и концентрации не е по опасен от препарата за отпушване на канали, белината, обезмаслителя, хлора, ацетона, белината, даже лакочистителя. Интернет е хубаво място, но малко между http-тата трябва да се чете. Всичката патология дето е изписана при работа с формалин е при години работа и излагане на вредни влияния. Ето сайто в който е описан целия производствен процес. http://pikpromst.ru/

И между другото в околната среда фрмалина е естествен продукт, който се получава при непълно изгаряне. Има го в отработените газове на автомобилите, горски пожари и т.н. В бита най-голямо количество се съдържа в ПДЧ плоскостите и подобни от слепени дървесни частици. Смолите които се ползват за производството им познайте как се получават. :cheers2:

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За всичко казано си много прав. Всъщност при непълно изгаряне се получава формалдехид (доколкото знам формалин е само названието на разтвора на формалдехида), както и диоксини и много други гадости. Няма смисъл да започваме химическа полемика. Формалина е доста използван също както и една камара други органични съединения - самостоятелно или под формата на различни смеси и разтвори. Както съм писал и в болниците това е най-широко използвания дезинфектант. Написах горното защото 5% разтвор като търговска форма не съм срещал... Както съм написал ще трябва да си направите разтвор след като си закупите "100% формалин" т.е. 37% разтвор на формалдехид. Както и да е мисълта ми е, че достатъчно вдишваме какви ли не мутагени и канцерогени та не е лошо да не си увеличаваме много експозицията на подобни вещества :cheers2:

Всъщност много ми харесва тази тема и благодаря и за новия линк. :thumbup:

Редактирано от Vrnko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:thumbup: Аз вече си намерих формалин. Един приятел зъболекар го използва за "лечение на детски зъбки" :rolleyes: Така ми каза. Всъщност го смесва с нещо друго, което забравих. При реакцията се получава съвсем друго химично съединение. Неговия е 20%, но 1:4 с водичка и съм реди. Довечера ми предстои да забъркам нова доза казеин от обезмаслено и оцветено в розово мляко. Предполагам че ще имам розови пера. След като приготвя пера и от него накуп ще ги "формализирам". Ако е вярно че са принципно високоизносоустойчиви дет са вика ще имам пера форевър. Ето едно ревю на пера

! И цитат от форума на Гътри за перата red bear.

 

just got the big jazzer in tortoiseshell as well as the tufftone material. both picks are amazing, though i am definitely leaning toward the original red bear pick. very slick to the touch, but doesn't slip; clean, articulate attack and really nice sound. almost no string noise too. the cut it has through the strings is simply amazing; no playing effort required on the right hand part! metheny and martino lines have already cleaned themselves up!

 

Благодаря за корекцията относно получаването на формалдехид при непълното изгаряне. В бързината ей тъй съм сгрешил.

Редактирано от bluelemon
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.