bluelemon Публикувано Януари 28, 2011 Публикувано Януари 28, 2011 Попаднах на този сайт за пера след като гледах едно интервю на Гътри Гован. http://www.redbeartrading.com/ Четох из интернет за мнения и само добри отзиви има. В интервюто Гътри каза че са му казали че са направени от нещо като ферментирало мляко и формалдехид. Не му обърнах много внимание. След това обаче пак попаднах на такава тема и даже един пич пишеше че сам си ги правил. Материала от който са направени се казва казеинова пластмаса, галалит или френски бакелит. Казеиновия протеин се съдържа в млякото и се добива при пресичането му с оцет. Странно, но един вид извара после се моделира оставя се да изсъхне и след това за добиване на максимална здравина, износоустойчивост и "антискрачинг" се кисне във разтвор формалдехид (формалин). После се полира и т.н. На който му е интересно да потърси инфо във интернет. Аз лично смятам да пробвам дали ще успея да си направя сам перце. Пише че формалдехида е доста канцерогенен и неустойчив газ. Стабилизира се във водни разтвори и се получава формалин. Предстои ми проучване по въпроса за формалина. Ако има някой химик из форума, може да сподели нещо. Цитирай
bluelemon Отговорено Януари 30, 2011 Автор Отговорено Януари 30, 2011 Ами аз все пак пробвах и ето какво се получи. Като за първи път съм доволен. Тези трите са наполовина готови. Искат едно фино шлайфане и после формалинова баня. Направих и едно грозно за проба преди да са втвърдени един вид. Звучат доста звънливо, но не прекалено и на усещане са много гот. Приятно се плъзгат по струните. Като изсъхне съвсем материала се втвърдява, но не е достатъчно твърд. След потапянето във формалин и втвърдяване казват че се доближава най много до звука на перо от костенуркова черупка (turtle shell). Евентуално ако темата е за изработка и ремонт, моля някой мод да я премести. Като съвсем приключа ще кача пак снимки и може би семпли. Още на този етап звука е осезаемо по различен сравнен с 3-4 различни пера които имам. Peace! Цитирай
synchu Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 Супер. Масово производство смяташ ли да започнеш Аз съм кандидат за тестове Цитирай
7thString Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 Скоро ще включат и пера за китара в ценоразписа на мандрите Изглежда яко Цитирай
bluelemon Отговорено Януари 31, 2011 Автор Отговорено Януари 31, 2011 Ами масово производство едва ли, но знае ли човек Според мен всеки може да си направи. Малко е проблемно намирането на формалин, но има. Оцветяването също не е проблем. Следващия път мисля да направя и оцветени. Могат да се гравират, да се рисуват ръчно и какво ли не. След полимеризацията фино шлайфане за блясък и туй то. След като са готови ще снеса инфо. Цитирай
sardaesox Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 Кажи откъде взимаш формалина и почваме,впечатлен съм.Пък и до блока сутрин един кравар продава истинско мляко,още тия дни ще пробвам-оформянето предполагам става с различни номера шкурка,докато се стигне до желаната гладкост. Цитирай
bluelemon Отговорено Януари 31, 2011 Автор Отговорено Януари 31, 2011 (Редактирано) Ето един полезен материал. plastiquarian Това са клипчета от тубата, но само до етап казеинова пластмаса youtube Значи млякото няма значение колко е качествено. Даже е по добре да е обезмаслено. Иска доста време да съхне материала. От начало е като извара, аз даже не вярвах че нещо ще стане. В процеса на съхнене се изкривява. Аз го бях разточил на пита и така съхна, но се гъне. Добре че беше по дебела за да компенсирам кривините. Обще взето трябва да се пробва. Според мен ще е най добре да се направи на салам и после да се реже с ножовка на шайби. Само дето ще трябва да съхне доста дълго време по този начин. Иначе да, с три размера шкурка съм шлайфал като последния 600. Вече за полирането може и по фина. Формалина наистина е проблем. Ако имате познат в болница или зъболекар могат да съдействат. Аз по скоро в момента проучвам въпроса с безопасноста при работа с формалин. Също така и дали след цялата процедура, след изсъхване на перата от формалина, те са безопасни за ползване. Предполагам да, нали и redbear ги продават все пак, но искам да съм сигурен. Ако има някой колега със знания по химия може да ни светне. Иначе се потапят във формалинов разтвор 5% за 2 до 20 дни в зависимост от дебелината на изделието. И да допулня. Дупките ги правих на ръка още преди да е станало на кокал. Ползвах такова свредло, като го врътках на ръка. Предваритлено си маркирам с маркер къде ще са отворите. Редактирано Януари 31, 2011 от bluelemon Цитирай
christov64 Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 По въпроса за формалина, Без да искам подслушах един разговор в тролея. Един тип се оплакваше, че краката му миришели много и го посъветвали да ги накисне във формалин. Според него после щял да изкарва по цял месец с един чифт чорапи. Та той щеше да търси формалин в моргата (естествено без пари смяташе да го вземе). Ето какво намерих за подобно самолечение: http://www.prodermaclub.com/images/stories/prezentacii/kontakten_derma.swf Би трябвало да го има и в аптеките. Струва ми се, че тази концентрация не е много висока и ако се избягва контакт с формалина, няма да е толкова опасно. Цитирай
bluelemon Отговорено Януари 31, 2011 Автор Отговорено Януари 31, 2011 Ами принципно в гугъл има много снимки на неща оравени от галалит, даже и каподастър за китара. Правени са гривни, копчета, лули, дръжки за лъжици и вилици и каквото се сетите. Аз предполагам че след процедурата, с процеса на съхнене туй чудо с формула CH2O при контакт с въздуха се разпада, изветрява и т.н.Нека някой по светнат да каже. Цитирай
sardaesox Отговорено Януари 31, 2011 Отговорено Януари 31, 2011 "Обезмаслено мляко се загрява до 36-37°С и се подкислява с половин чаена лъжичка оцет. Разбърква се и се загрява до 65°С. След като се пресече, прецежда се през гъсто платно или филтърна хартия и съсиреният остатък се промива със студена вода. После се увива в ленена кърпа, притиска се между две дъски и се суши в струя от топъл въздух (сешуар) при температура 45 - 50°С. От 10л мляко се получават около 300-400г казеин. Млечният казеин се разтваря в амонячен разтвор и разтвор на сода, а също и в разтвори на други алкално действащи вещества. При добавка на формалин казеинът лесно се втвърдява." Товяа изрових като рецепта-остава въпроса със точните пропорции,най-вече поради здравословни причини не трябва да има остатъчен формалин след полимеризацията,което ме навежда на мисълта,че първо трябва да се пробва с минимални количества формалин до постигане на желания ефект/твърдост/.На първо място формалина е много опасен,начетох се на разни материали-може да доведе до генни мутации дори.Друг е въпроса,че в продуктите от ежедневието/дъвки и др.,съдържащи аспартам,формалина е естествен продукт на метаболизма в тялото,така че,едва ли перцата са най-опасни като продукт,ебаси кви работи ядем! Цитирай
Vrnko Отговорено Февруари 1, 2011 Отговорено Февруари 1, 2011 (Редактирано) За формалина... И така относно въпросителните около формалина. Формалина е разтвор на формалдехид във вода. Водният разтвор съдържащ 40% об. или 37% мас. представлява 100% формалин. Какво означава това ако вземете 40 мл. формалдехид и ги долеете до 100 мл с вода имате "100 % формалин" или взимате 37 гр формалдехид (трудничко ще да ги измерите на везната особено като се има предвид че при нормална температура е газ) и доливате вода докато общото тегло на сместа стане 100 гр. Освен това за да се избегнат образуванията на полимеризационни форми се добавя и метанол около 10-12 %. Формалин може да се намери сравнително лесно, особена като се има предвид че се използва и за дезинфектант, но шега с него не бива. Щом се използва за дезинфектант значи с нещо прекратява живота поне на микроорганизмите. Работата е там че лесно взаимодейства с белтъците и ДНК. Ха така щом взаимодеиства с ДНК значи е и какво - най-вероятно канцероген. Ами така де нещо ви е направило информацията на клетките на не толкова информативна и ако клетката само загине може и да е добре - донякъде. Обаче да си представим, че не загива има си информация как да живурка да ама някакъв си ген е объркан тая клетка започва да расте като луда да се размножава грешната информация също и всички нейни копия също. Да и тука има изход и не е толкова черно черното като се има предвид че нашият организъм ежедневно праща при великия ни създател доволен брой такива клетки, които по една или друга причина са се пообъркали в информационно отношение. Работата е там че вдишвайки такива съединения не знаем колко от нашите клетки и къде точно по пътя (устна кухина, трахея бял дроб...) ще бъдат засегнати. Тоест трябват ни условия при които да поизбегнем вдишването на високи концентрации, да не говорим, че 0,1 ppm [part per million - демек част на милион (части)] дразнят очите и лигавиците. Иначе спокойно щом по болниците не са се отказали от него ... Но много ама много внимателно ако можете да ползвате химическа камина (ХИМИЧЕСКА). Не, камината у вас дето е приятно около нея като я запалите в студените зимни вечери и гледате огъня вътре докато отпивате бавно от червеното вино (наздраве на всички), не става категорично и моля без експерименти. Приятна работа ... а ако ми остане време може и аз да пробвам да направя такова перце. Все още се чудя колко ще е безопасно шлифоването с шкурка след като ги извадите от формалина?!?!?! До колкото разбирам търговския формалин е този 37% разтвор на формалдехид на които му викат и 100% формалин. За да си приготвите 5 % разтвор от това вземете 5 мл и ги долейте до 100 мл с дестилирана вода а може би за тези цели и чешмяната ще върши работа. Ако ви трябва повече от 100 мл просто спазвайте тази пропорция т.е ако ви трябват 200 мл вземете 10 мл формалин и долейте до 200 мл общ обем. Редактирано Февруари 1, 2011 от Vrnko Цитирай
bluelemon Отговорено Февруари 2, 2011 Автор Отговорено Февруари 2, 2011 (Редактирано) Хм, вижда се че имаш знания бате, но доста крайно изказване. Според мен формалина и то в малки количества и концентрации не е по опасен от препарата за отпушване на канали, белината, обезмаслителя, хлора, ацетона, белината, даже лакочистителя. Интернет е хубаво място, но малко между http-тата трябва да се чете. Всичката патология дето е изписана при работа с формалин е при години работа и излагане на вредни влияния. Ето сайто в който е описан целия производствен процес. http://pikpromst.ru/ И между другото в околната среда фрмалина е естествен продукт, който се получава при непълно изгаряне. Има го в отработените газове на автомобилите, горски пожари и т.н. В бита най-голямо количество се съдържа в ПДЧ плоскостите и подобни от слепени дървесни частици. Смолите които се ползват за производството им познайте как се получават. Редактирано Февруари 2, 2011 от bluelemon Цитирай
Vrnko Отговорено Февруари 2, 2011 Отговорено Февруари 2, 2011 (Редактирано) За всичко казано си много прав. Всъщност при непълно изгаряне се получава формалдехид (доколкото знам формалин е само названието на разтвора на формалдехида), както и диоксини и много други гадости. Няма смисъл да започваме химическа полемика. Формалина е доста използван също както и една камара други органични съединения - самостоятелно или под формата на различни смеси и разтвори. Както съм писал и в болниците това е най-широко използвания дезинфектант. Написах горното защото 5% разтвор като търговска форма не съм срещал... Както съм написал ще трябва да си направите разтвор след като си закупите "100% формалин" т.е. 37% разтвор на формалдехид. Както и да е мисълта ми е, че достатъчно вдишваме какви ли не мутагени и канцерогени та не е лошо да не си увеличаваме много експозицията на подобни вещества Всъщност много ми харесва тази тема и благодаря и за новия линк. Редактирано Февруари 2, 2011 от Vrnko Цитирай
bluelemon Отговорено Февруари 2, 2011 Автор Отговорено Февруари 2, 2011 (Редактирано) Аз вече си намерих формалин. Един приятел зъболекар го използва за "лечение на детски зъбки" Така ми каза. Всъщност го смесва с нещо друго, което забравих. При реакцията се получава съвсем друго химично съединение. Неговия е 20%, но 1:4 с водичка и съм реди. Довечера ми предстои да забъркам нова доза казеин от обезмаслено и оцветено в розово мляко. Предполагам че ще имам розови пера. След като приготвя пера и от него накуп ще ги "формализирам". Ако е вярно че са принципно високоизносоустойчиви дет са вика ще имам пера форевър. Ето едно ревю на пера ! И цитат от форума на Гътри за перата red bear. just got the big jazzer in tortoiseshell as well as the tufftone material. both picks are amazing, though i am definitely leaning toward the original red bear pick. very slick to the touch, but doesn't slip; clean, articulate attack and really nice sound. almost no string noise too. the cut it has through the strings is simply amazing; no playing effort required on the right hand part! metheny and martino lines have already cleaned themselves up! Благодаря за корекцията относно получаването на формалдехид при непълното изгаряне. В бързината ей тъй съм сгрешил. Редактирано Февруари 2, 2011 от bluelemon Цитирай
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.