Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Преди малко попаднах на три различни теста за слуховите ни възможности. Не става дума за конкретно за музика :)

Първият е проверка дали долавяш разликата в качеството на две мп3, вторият - разликата в силата на звука на сигнали, а третият - звук с макс каква честота можеш да възприемеш.

Тук: http://www.noiseaddicts.com/2009/03/mp3-sound-quality-test-128-320/

http://www.noiseaddicts.com/2010/03/sound-challenge-can-you-hear-which-is-louder/

http://www.noiseaddicts.com/2009/03/can-you-hear-this-hearing-test/

Много странно, че всъщност повече от 50% отговарят грешно на първия тест.

Отговорено

интересно

на първия тест доста се колебах, защото в единия вариант басът ми звучеше добре, в другия - вокалите

в крайна сметка - присъединих се към ПОВЕЧЕТО от половината(24+к срещу почти 22к) и избрах 128кбпс варианта :)

на втория познах 1 и 2, само на 3 бях сигурен и не познах :)

18кХц беше последният звук, който чух

как се справят останалите? :P

Отговорено (Редактирано)

На първия отговорих правилно*, както и на трите въпроса от втория.

На третия май границата ми е към 17 или 18, трябва да проверя отново вкъщи с тонколони, а не със слушалки тип тапи :)

*Изказах се грешно. Може би в случая няма правилно, а си е лично предпочитание. Както и да е, избрах 320.

Редактирано от Flame
Отговорено

На 1-вия познах 320кб/с.На вторите отговорих правилно(учудващо като цяло).Прага ми на чуваемост явно е 20 Кhz,макар че и до 22 продължавам да усещам че нещо ми надува ужасно главата..

Отговорено

1 - грешен

Sound Challenge 2

Thanks for taking Sound Challenge 2

Here are your results:

Question 1: You answered CORRECTLY:

Question 2: You answered CORRECTLY:

Question 3: You answered CORRECTLY:

EXCELLENT: You scored 3 out 3.

3-тото : 17Кхц чувам ясно 18 едва едва го долавям

Отговорено

1 аз лично никаква разлика не открих :)

2. Here are your results:

Question 1: You answered CORRECTLY: #1 is 0.8dbFS quieter than #2.

Question 2: You answered CORRECTLY: #1 is 0.3dbFS quieter than #2.

Question 3: You answered CORRECTLY: #1 and #2 are the same volume.

EXCELLENT: You scored 3 out 3.

3. 22kHz

Отговорено

На първия тест твърдо познах по-високия битрейт. Разликата между 128 и 320kbps MP3 е осезаема при запазен слух и добра аудиотехника, като дори може да се хване и с мултимедийни колонки от типа на двулентовите Saturn. За протокола, аз слушах с Wharfedale Diamond 7.2 и усилвател Kenwood '82-'85, макар и звуковата ми карта все още да е кривият AC97, но поне малко му остава до предаване на щафетата. От половин година съм изринал повечето MP3 от диска си. И все пак, ако се налага да ползвам MP3, по възможност файлът не трябва да е под 256kbps.

Вероятно значим фактор за многото гласове в полза на 128kbps е и привикването към артефактите на MP3 компресията, като се има предвид, че ниските битрейти преобладават количествено. При някои подобни ABX тестове се е наблюдавала тенденция хората да избират MP3 пред оригинала. Аналогично, пианистите имат тенденция да посочват темперираните интервали за верни, а не чистите.

Вторият тест е най-смислен от всичките и успях да отговоря. Установил съм, че 0.3dB е прагът ми на различаване, макар че някои аудиоинженери различават нива от порядъка на 0.2dB. Трябва да се отбележи обаче, че това е честотнозависимо.

Третият тест е малко повърхностен, понеже прагът на чуване (ATH) е крива, която се получава като засичане между честотата и звуковото налягане. В региона 1 - 3 kHz слухът е най-чувствителен. Честотите извън този регион в посока надолу и нагоре изискват все по-високо звуково налягане, за да се чуват с еднаква гръмкост, респ. прагът на чуване се вдига по-високо. Тестът трябва да отчита това. Имаше във форума линк към много по-добър такъв, който позволява промяна в нивото със стъпка 3dB и изчертаване на графика. Подобна е и процедурата при правене на сонограма - подават се чисти синусоидални сигнали с различни честоти от диапазона и плавно се увеличава нивото, докато отбележите, че чувате звука. Във всеки случай, ако ще правите този тест с колони, вижте им АЧХ, не се разполагайте далеч и бъдете с уши точно срещу тях по хоризонтала и вертикала, тъй като високочестотните звуци са по-насочени. Интересното е, че преди около година чувах докъм 19 - 20k, а сега едва чувам до 18k. Вероятно се дължи на нечисти уши, което усещам от есента насам; дори ми се появяват временни осезаеми загуби в левия и десния канал. :offtopic-001:

oglE, силно ме съмнява да чуваш реални 22kHz, а да не откриваш разлика между 128 и 320 kbps.

Отговорено

Чувам 17клх последно, и гласувах че 128цата е по добрата :) (а използвах студиен клас AKG слушалки). Между другото, разлика си има в саунда между двете, но не ми пречи явно. Сигурно съм доста глух, което е супер, за да не ме тревожи кофтито качество на записите из нета.

Отговорено

Аз почнах с 2-рия тест, защото по-бързо се отвори - 1-вия ?-с го познах, но 2 и 3 ми бяха грешни. Съсредоточих се и го направих пак и отговорих на 3-те точно. После вече загрял чух и 320-ката и леко долових 18 (май), като ясно чувам 17. Слушах с тапи.

Отговорено

Не правя никаква разлика между 320 и 128 и като Кольо тва ме радва, че не ми правят впечатление такива глупости :huh:

Втория тест го познах, третия от 18 нагоре всичко чувам просто като някакво досадно присъствие на звук, който не мога да определя.

Отговорено

Ивелин: Супер, вече сме двама, слушали успешно с тапи. :headbang: Аз не съм убеден, че моите Wharfedale възпроизвеждат звук до 20kHz, макар че по спецификации имат такова АЧХ, с равномерност 3dB.

Отговорено

На 1-я тест не открих разликата.

На 2-я-нямам инсталиран Quick Time..и не желая да го инсталирам.

..а на 3-я-едва долових 17 Кх...и то с дясното ухо. Над 17кх,обаче има един заблуждаващ по-низкочестотен звук,и оставаш с убеждението,че ловиш честотата,а не е така.Пробвах през слушалки AKG-studio,както и през колоните.Не вярвам някой да хване дори над 18 Кх!

• 2 weeks later...
Отговорено

Пробвах вкъщи третия тест - никаква файда. Май прагът ми е 17.

Намерих нещо интересно и "музикантско" в сайта humanbenchmark.com - http://www.humanbenchmark.com/tests/ear_trainer/index.php

Тестът възпроизвежда различни интервали с фиксиран или плаващ основен тон. Струва ми се, че за един музикант е много важно да разпознава правилно интервалитеп по слух.

Засега лично с фиксиран държа 75% познати, което ми се струва прекалено малко, особено пък ако искам да се занимавам с импровизация, което е една от целите ми занапред.

Отговорено

На 1-я тест не открих разликата.

На 2-я-нямам инсталиран Quick Time..и не желая да го инсталирам.

..а на 3-я-едва долових 17 Кх...и то с дясното ухо. Над 17кх,обаче има един заблуждаващ по-низкочестотен звук,и оставаш с убеждението,че ловиш честотата,а не е така.Пробвах през слушалки AKG-studio,както и през колоните.Не вярвам някой да хване дори над 18 Кх!

Спокойно, има хора, които дори и към Христовата възраст все още чуват до 19 - 20 kHz, но те не са излагали слуха си продължително време на шумна среда. Аз чувам до 20. След като си направих тест със същите колони, но не с вградената карта AC97, а с TCE Konnekt 6, тогава ги долових. Усеща се под формата на дразненител в мозъка, чийто произход е труден за определяне, понеже чувствителността на слуха за посока при тези честоти е значително отслабена. При всички положения обаче при реално слушане на музика тези честоти не се чуват поради психоакустичното маскиране от по-ниските.