savov Отговорено Януари 2, 2012 Отговорено Януари 2, 2012 ... И намери някой който да ти помага и за теорията и за солфежа, защото за пеенето по ноти, диктовките и упражненията по теория ти трябва някой да те следи. Дори и да не е учител, поне някой приятел със свободно време и основни познания. Това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, според мен поне! Музиката не е теоретична наука...не е като историята и географията... Най-лесно и полезно е като теория и практика вървят едновременно. Няма как сам да си правиш диктовки или да си свириш интервали и да си ги отгатваш. А това следва неизбежно, веднага след като понаучиш имената на нотите и други подробности. Аз лично съм го учил всичко това дълги години в училище...така, че не знам как ще се справиш сам!? Дано се намери някой да ти помага ако не ти се дават пари за уроци. Успех! Цитирай
Лими Отговорено Януари 5, 2012 Отговорено Януари 5, 2012 Няма как сам да си правиш диктовки или да си свириш интервали и да си ги отгатваш. А това следва неизбежно, веднага след като понаучиш имената на нотите и други подробности. Може и сам да се обучава, защото е пълно с такива безплатни програми. DoReMi Chords Тези са безплатни приложения към Google Chrome, но може да се намерят десетки други, дори по-сложни. Цитирай
savov Отговорено Януари 5, 2012 Отговорено Януари 5, 2012 Явно съм поизостанал с новостите. То като се замисли човек - какво ли няма вече в интернет! Приемам корекцията на Лими! И аз даже ще ги поразгледам сега тия програмки...за обща култура... Успех с обучението! Цитирай
Fenrir Отговорено Януари 20, 2012 Отговорено Януари 20, 2012 Според мен най-добре не обръщай толкова внимание на теорията в началото. От Елементарната теория на Хаджиев виж най-вече за интервалите. А за да научиш всички ноти по грифа и да се чувстваш уверен в каквото свириш си е изкуство и е времеемко. Можеш да погледнеш за т.нар. triads (основен тон, трета и петата степени) - само мажоната и минорната и как да ги построяваш, например с основен тон на 6 или 5 или 4 струна. Има литература и на англ., която може да ти е полезна, защото е пълна с много схеми и илюстрации - ако искаш пиши и ще ти дам точно по въпроса. Освен това потърси за т.нар. правило на триъгълниците - ще ти помогне да намираш еднакви тонове на различни струни. Виж във форума за книгите на Юлий Марков от едно време - С китара на купон, Рок буквар, имаше и още, а някой ги беше качил - ще са ти полезни. Успехи Цитирай
Mimirski Отговорено Януари 21, 2012 Отговорено Януари 21, 2012 В моята практика изобилства от примери на тотално объркани глави и представи благодарение на всевъзможни самоучители /става дума за наистина добра теоритична подготовка , която да дава резултати след това при аранжименти , композиране и т.н ./ Ако нотите не са сомоцел -просто да познаваш нотите , тогава напълно подкрепям колегата Савов !!! Успех с начинанието !!! Поздрави !!! Цитирай
travelcaster2 Отговорено Януари 22, 2012 Отговорено Януари 22, 2012 Работеща формула: Пееш си наум познати и приятни мелодии. Правил съм го от малък, помага ми и сега. За начинаещи ученици по китара на 2-рия урок свирят "Одата на радостта"(гордост за родителите, та това е химнът на Европа!) Звучи така: Мии мии Фаа Соол Соол Фаа Мии Рее Доо Доо Рее Мии Миии Фа Фаааа и т.н. Съгласните след главната буква са осмини, когато са две става четвъртина - това са първите 12 ноти, 13тата е четвъртина с точка, 14 - осмина, а 15тата - половинка нота.Не е лошо да си тактуваш тайничко с ръка. Най - елементарната мелодия Сол Ми Мии Фа Ре Рее До Ре Ми Фа Сол Сол Соол. И така до Металика стигате. Но. Трябва самодисциплина. Същите вече лесни мелодии се транспонират мислено по квартовия и квинтов кръг с постепенно добавяне на повече арматурни знаци, а по-късно разбъркано. Давам ви самоучител по солфеж. Упражнява интервали, нотни стойности, образно осмисля ритмиката, паузи, метрум, такт, изобщо повечето елементи на нотното писмо. Цитирай
CHINOSZ Отговорено Януари 22, 2012 Автор Отговорено Януари 22, 2012 Аз си инсталирах една програмка по идея на @Лими.Програмата се казва EarMaster School 5, тя е доста интуитивна и забавна и когато ми остане време си я разцъквам.Смятам че доста неща мога да науча с нея, който иска може да я пробва Цитирай
Vasil Pavlov Отговорено Януари 22, 2012 Отговорено Януари 22, 2012 (Редактирано) Аз съм я пробвал навремето - доста добре е направена, има и много опции, които иначе само истински учител може да ти даде, като например - диктовки, да ти дава да отгатваш акорди, даже май имаше джаз курс вътре, или нещо подобно. Не помня, отдавна я ползвах, но бях много приятно изненадан от нея. Редактирано Януари 22, 2012 от Vasil Pavlov Цитирай
Recommended Posts