Jump to content
Българският форум за музиканти

Кои плъгини биха ви били необходими


misterj

Recommended Posts

Провокиран от тази тема, реших да създам настоящата, която евентуално при добро развитие, може да послужи на начинаещи колеги като отправна точка.

 

Нека темата не се превръща в ненужен спор PC vs Mac, Logic vs Cubase и т.н. Всеки си е избрал платформата за работа, така че напред. Общото между всички е, че се ползват плъгини, които са или съвместими с програми поддържащи VST, Direct и т.н. или са самостоятелно написани за дадена платформа.

 

И така. Моето мнение за един основен запис и последващата му обработка са 2 плъгина, без които трудно би се постигнало нещо. Това са плъгини за компресия или реверберация.

За мен тези са задължителни в сетъпа. С тях можете да "наместите" даден инструмент или вокал както динамично, така и пространствено в общия микс.

 

И така:

1. Компресор

2. Реверб

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 35
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Абе "Мистерия" ти продължаваш да си настояваш на компресора и ривърба :greenangel:

 

Като цяло ривърбите се използват след цялата обработка на даден инструмент или вокал, за финал, която далеч не спира до един компресор. А да наместваш пространствено с ривърб е много голяма грешка и заблуда, но ти си знаеш най-добре.

 

'бе хора вие не разбрахте ли, че с подобни теми не може да научите нищо?!?

 

Всеки един запис е различен и към него трябва да се подхожда различно и внимателно с плъгините. Музиката не се прави с " дай ся тука да ми кажете ко да сложа на тоа трак, па аз после ше си слагам се това на сички тракове"

 

Темата за какво е? Какви плъгини се използват за микс или какви МАРКИ плъгини се използват? (ако ме разбирате)

 

Съвет към "Мистерия" Теми с "Какви МАРКИ плъгини използвате" има мнооооого и като един новосъфорумец те моля да потърсиш малко. И никой ли не разбра, че теми с МАРКИТЕ плъгини са безполезни. Всеки си има свойто виждане кой е най-добрият плъгин и това е.

 

По темата:

 

1. първо най-важно е нивото на гейна в записа

2. компресорче ( ама как ще го настройваш спрямо всеки различен запис на различните инструменти никой не мож ти каже...зависи)

3. малко EQ ( а кое ще е първо и кое второ в микса на даден инструмент пак никой не мож ти каже)

4. ако трябва нещо допълнително (туй пак никой не мож ти каже)

5. пробвай да го наместиш с панорамата така сухо без ефект

6. намести го динамически от "Фейдъръ"

7. турни малко сол и пипер за вкус

8. зависи от инструмента има още много трикове, с които би могъл да постигнеш динамическо и пространствено наместване в микса

9 и .т.н

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, колко мъка има в този свят.

 

Аз пиша, но няма кой да чете. Някъде някой да е прочел "марки плъгини", защото през цялото време пиша за вид плъгини.

Като не можеш да помогнеш, поне не пречи.

 

Аз пък ще цитирам един мой голям приятел, продуцирал доста успешни албуми. Еквилайзерът го ползвам само в краен случай, когато не съм записал нещо както трябва.

Тук говорим не за звукова карта от 100 лева и супер кондензаторен "професионален" микрофон марка Берингер. Защото, ако първоначалният ви сигнал идва от лош източник, записан е с лош микрофон, минал е през супер миксера от 200 лева, каквито и еквилайзери да слагате, резултатът ще си остане трагичен.

 

Ако ползвате хубави семпли, за какво са ви еквилайзери - те вече са обработени както трябва.

 

Темата ще се осере, но martist - ако наистина толкова искаш, да си спретнем една темичка и да си спориме там двамата. Аз отворих тази тема, ЗА ДА НЯМА коментари като твоите, защото както и позитивно да го чета той е един малък БулШит. А изказване, че най-добрия плъгин е човешкото ухо ми звучи сектантско - Ами Бетовен и глух е създавал музика.

 

Всъщност, що за хора сте се събрали? Това, че съм се регистрирал преди не толкова много време не значи, че не съм чел форума преди или че съм начинаещ пъпчив тийнейджър, който е извадил старата Кремона на баща си.

А това, че си се регнал преди 4 или 5 години, прави ли те по-голям пред себе си?

 

Айде свободно!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Темата е интригуваща понеже всеки иска да намери информация, която да се направи като закон-шаблон който да се спазва и по него да се води и всичко да си е ок и да си правим музиката по него. Именно затова написах, че човешкото ухо е най-важния плъгин за да глежда, че всичко зависи от някакви си там плъгини, които могат да бъдат много полезни на хората, ако знаят как да ги ползват, но в никакъв случай не играят основната роля при създаването на музика . И не виждам нищо сектанско в това.

А Бетовен , че е създавал глух музика или Моцарт че е нотирал цели опери от прима виста ( не на мен тия ) . След 300 години сигурно ще пишат, че Хърби Хенкок е свирил на 8 ръце. Не че горните 2 примера са неверни, но със сигурност са доста преувеличени

 

А относно семплите че са готови, семплирани и мастерирани от най-добрите инженери не означава, че не трябва да се пипат допълнително когато се използват.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тука съм съгласен. Без компресор може да мине , но без Eq - не .

 

Аз смятам, че това не е канон. Тука вече много зависи от стила. При по-агресивни стилове компресора е наложителен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бе "Мистерия" кой спори бре?

 

Даже съм написал според мен какво е необходимо. Ни знам и Ни мЪ интересува на колко си години и колко опит имаш. Достатъчно ми е изказване от сорта на твойто по-горе за компресора и ривърба. С никой не искам да се заяждам. Използвай си хубавите семпли и не ги еквализирай. Щом така искаш, така да бъде. Никой не може да те накара да ги еквализираш. Щом искаш да наместваш в микс с реверб - така да бъде. Използвай си семплите за различни парчета с еднакъв звук щото са хубави семпли и нямат нужда от ЕКЮ.

За годините, в които съм член на форума, забелязвам как се разводнява от неуки хора, питащи кое как се прави ( ако щеш питат и какъв ДАУ софтуеър да използват щото от някъде са разбрали, че се работи с ДАУ ) хора, които имат изцяло грешна представа за процеса наречен миксиране, но настояват, че всеки, който се опита да им покаже малко от верният път е зле и лично на мен това не ми харесва и ме отблъсква и все по-рядко влизам тук.

 

Съжалявам ако съм те обидил с нещо.

 

Мое мение е пак следното: нямаме хубаво звучаща БГ музика освен ЧАЛГАТА, която не знам къде се смесва и мастерира...може и да не е в БГ. Чалгата ме отвращава, но като си пусна последния летен хит ми смазва главата от качествен звук ( естествено не всеки де има и зле ), след което си пускам последния летен хит на Педеруши или ПедереМирко и се разочаровам. Сори майна ама това е!

 

За кво ли се занимавам изобщо? Ай пишете си и си настройвайте плъгините по предписание ,а не по ухо щото е сектантско! :):godbless:

 

И за последно... Идеята, която се опитвам да прокарам :) е, че такива теми са безполезни. В даден жанр с дадена концепция за звук е едно в друг жанр и различна концепция за звук е друго. Материята е много дълбока и никога няма да можем да ги стигнем американците ( както е казал геният ), за това мир и спокойствие да има, използвайте си ушите и цъкайте смело из плъгините докато докарате звука, който ви е в главата. Само с практика човек може да се научи!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За протокола - не съм мистерия, а съм misterJ.

Това дали някой влиза или не във форума си е лично решение. Причини винаги ще се намерят. На мен не ми харесва последната дупка на пътя, която срещнах, но пак карам колата си.

 

Сега директен въпрос към теб - имаш записи - там наистина ли не си ползвал компресор и реверб, а само еквилайзер? Защото моите остарели уши чуват друго.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Мистерия" кои записи слушаш? Да знам какво да ти отговоря. Записи различни - методи различни...

Защо реши, че не използвам компресори и реверби? Някъде написах ли, че не се използват?

Редактирано от martist
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

maslilinka - много съм начинаещ. Радвам се, че си го разбрал/а :icon_shithappens:. Аз и не се натискам да се доказвам като много знаещ и способен - тук има достатъчно такива, които са написали ценни неща. За всички неразбрали - аз съм начинаещ и не разбирам от нищо, но пък това не ми пречи да имам мнение, нали? Или този форум е само за много напредналите и на останалите се гледа по-така, сиреч по български....леко снизходително.

 

martist - Прочети си първото мнение в тази и другото мнение в онази тема и ми кажи ти какво разбираш от написаното си.

Защото аз пак ще се върна в началото и ще кажа, че темата е кои плъгини биха ви били необходими И като отварящ темата написах, че за мен най-важни са компресор и реверба. Ако трябва да изброявам какви и кои плъгини ползвам, не би имало голям смисъл.

Надявах се, всеки да изреди 2-3 най-важни за него плъгини, без които не може. Така един напълно начинаещ като мен, ще има някакво виждане какво да си набави, а не да напълни компа си с всичко, което срещне в уарез сайтовете. Уви, няма да стане.

 

Ти твърдо си решил да си опозиция и преиначи написаното от мен като "Марки плъгини" и т.н. (прочети си сам мненията). Твоето уважение към мен го показваш отново като нарочно се обръщаш с друго име към мен. Затова, от сега нататък чакай отговор от Мистерията, а не от misterJ.

 

Та драги съфорумници, съжалявам, че ви наруших спокойствието. Продължете си с плюенето, извинете, критиките към лошата чалга, одъртелите рок динозаври, хора гласове и подскачащи сомнамбули, събиращи съчки в оредялата от бракониери гора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако беше задал въпроса "Какви плъгини биха ви били необходими" тогава ок. Не съм преиначил на "Марки" , а начина на задаване на въпрос предполага подобни отговори. Както и да е. Все пак написах какви плъгини са необходими за мен, нали? Точка по въпроса.

 

И отново мое мнение или по-скоро наблюдение: Начинаещ ли си не знам, но напоследък много нови членове на този форум са начинаещи и напълно заблудени или объркани и когато някой с някакъв пост им промени мирогледа започват да се държат горе долу като теб! От какъв зор намеси записите ми не знам.

 

Друго наблюдение: Стават много обърквания и спамове по темите заради неясно или неправилно зададени въпроси!!!

 

Колега DOC

Това е много добро. Използвам варианта на WAVES, напоследък и аз не мога без него!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.