Jump to content
Българският форум за музиканти

Как да свирим сола?


neo118

Recommended Posts

Хмм, не мисля, че всички са минорни. Само първата е минорна, втората е мажорна и другите три са неутрални, или поне така аз съм го учил? Поправете ме ако греша. :icon_shithappens:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

neo118

Виж профил Добави в приятели Изпрати ЛС Търси коментар от потребител Виж коментарите Вчера, 08:51 PM Коментар #1

 

 

Ослушващ се

 

 

Група: Members

Коментари: 20

Регистриран: 15-November 09

Град: София

Здреавейте, свиря на китара от половин година и искам да стана добър китарист но имам един въпрос какво е нужно на един китарист да свири сола имам впредвид скали техники и там подобни става въпрос да съчинявам сола по дадена мелодия. Също така евентуално дали трябва да посетя един два урока специално за солата? Благодаря предварително.

 

Има доста начини да се направи нещо лошо , но в повечето от случаите едва ли такава е била първоначално целта . Импровизацията е най-висшето умение в музиката, пък и не само там . Да допуснем , че е едно недомислие тя да се изучава по програмите в музикалните учебни заведения не по-малко от 2 години и то от вече музикално подготвени музиканти . Може би има и по-лесен начин , за който споменатите музиканти просто няма как да знаят поради своите си професионални ( нека също предположим и други )изкривявания .

Редактирано от K I T A R A
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хмм, не мисля, че всички са минорни. Само първата е минорна, втората е мажорна и другите три са неутрални, или поне така аз съм го учил? Поправете ме ако греша. :cheers2:

 

на картинката са показани няколко варианта на ЛА минорната пентатоника от различни позиции на грифа. започва с 5, след това 7, 9, 12, 14...

 

ако това имаш в предвид. ако си имал в пред вид че схемата от 5 позиция като се премести примерно в 3 няма да е сол минор пентатоника пак не съм много съгласен.

 

примерно мисля че с ла минорната пентатоника може спокойно да се направи едно блус/рок/метъл соло върху ФА/СОЛ/ЛА минор/ДО/РЕ акорди

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Смятам, че цялата картинка е сгрешена, ако не се лъжа се гледа най-ниския тон - т.е. освен при първата, нито една от другите не е Ла. Другото, което искам да кажа е, че това са петте скали в пентатониката, а от петте само една е минорна.

 

Разбира се може да не съм схванал нещо правилно, но пък това го учих дори в даскало... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картинката е супер вярна.Това са обръщенията на пентатониката по грифа. В случая Ла минор/До мажор. Дори на всяка схема основният тон ( Ла) ви е отбелязан. Гледайте,свирете и се учете. Колегата ви го сервира на готово.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не се ли гледаше най-ниския тон (както при акордите) ?

 

Аз мисля, че първата скала е А минор, втората С мажор, третата D неутрална, четвъртата Е неутрална и петата G неутрална...

 

Нещо бъркам явно, но така съм го научил. :/ Тоест какво се гледа при скалите ? Тона, който го има най-много пъти?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Yo The Real e прав .

Същата картинка щеше да важи и за До мажор пентатониката нали?

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много съжалявам но но не е прав. Това е Ла минор (до мажор) пентатоника в 5,7,9,12,14(3) позиции. Отворете си книжките и прочетете нещичко преди да спорите. Основният тон е ла и той се повтаря пресз 4 тона (понеже това е пентатоника) много ясно си е отбелязан на диаграмата навсякаде

Редактирано от Get off
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ок .

Отварям си книжката и чета това:

5th mode the "minor pentatonic" scale

134861198011656897531291585651Th1EuUs6O7nV1VvVMq7L.JPG

 

 

Не само ла се повтаря през 4 тона и не това го прави основен тон.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хайде сега си избери един от всички модове които са написани там (който искаш) и започни да го свириш в позиция на различни места по грифа. Ако след това сравниш с приложените пръстовки може би ще откриеш странна прилика. Най- лесно е ако започнеш с Ла минор пентатоник. Изсфири го в 5 после в 7 после в 10 после в 12 позиция. Пръстовките в 3 и 14 позиция са еднакви по простата логика,че тоновете след 12 прагче се повтарят. Моля споделете резултата от опита. Ако получите мещо различно от приложените пръстовки ще бъде чудо невиждано.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Картинката дето я сканирах специално за теб погледна ли я изобщо?

"

Like any other scale pentatonic scales has modes. These modes originate from the different notes that you can use az the starting point for the scale"

Аз го разбирам така:

The 5th mode minor pentatonic- Следователно Минорната пентатоника започва от петия тон на мажорната и свършва пак на него.

Редактирано от ultramega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ми свиря ги нотите, дето Ултрамега е дал и ЧУДО, свиря петте пентатонични скали... и както каза той, не само Ла се повтаря през 4 тона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сканирал си информация за пентатоничните ладове ,което няманищо общо с диаграмата на колегата,която показва обръщенията на пентатониката върху грифа. Предлагам да начетаеш диаграма как според теб изглежда пентатониката разположена върху грифа на китарата и да я обсъдим. Не ме разбирай погрешно, не искам да се заяждам, а просто да внеса яснота по-въпрос, за който съм 200% сигурен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

изпаднахте в дълбоки размисли и страсти а не виждам смисъл от това.

аз от тези картинки виждам че всички тонове се повтарят постоянно. за мен това са различни пръстовки по грифа на една и съща скала с едни и същи ноти. аз лично използвам всичките тези видове "скали" в зависи от това коя ми е най близо за момента, коя ще ми е по удобна за дадена фигура и от желания тембър разбира се.

Редактирано от rocker_vn
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.