igrachev Публикувано Декември 1, 2010 Публикувано Декември 1, 2010 (Редактирано) Здравейте, хора. От известно време се каня да питам по този вапрос във форума и най накрая намерих време и желание! Баса ми е Yamaha RBX 250 и откакто му смених адаптерите съм много доволен от звученето , но от известно време ми се прецакаха и потенциометрите. Не мисля, че смяната им ще бъде проблем, но незнам какви, откъде, как и за колко пари, мога да си купя ? Интересува ме също и дали трябва да очаквам промяна в саунда? Редактирано Декември 1, 2010 от igrachev Цитирай
blr Отговорено Декември 1, 2010 Отговорено Декември 1, 2010 Какво им се е "прецакало"? Ако е само шум при работа с тях (въртенето им) може и да не се налага смяна. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 1, 2010 Отговорено Декември 1, 2010 (Редактирано) Да не ти е "паднала" батерията? Редактирано Декември 1, 2010 от Свилен Бас Цитирай
igrachev Отговорено Декември 3, 2010 Автор Отговорено Декември 3, 2010 Извинявам се късния отговор. Напоследак имам много работа. Значи, прецаканото им е, че не си вършат работата , шум има да но не той ме притеснявя, а това че немогат да усилват равномерно, абе с една дума си правят каквото си искат . За сега просто не ги въртя и предвид, че кубето е до мен си се регулирам от там, ама ми се ще да ги стегна щото китарата си струва. Още един път се извинявам за мудния отговор. Цитирай
deeprainbow Отговорено Декември 3, 2010 Отговорено Декември 3, 2010 (Редактирано) Звученето няма да се промени,защото няма от какво,а колкото до смяната купуваш магазина нови и си ги сменяш . Примерно 250к lin,задължително е да са линейни,защото в противен случай ще ти служат като ключета.Все пак трябва да ги измериш да видиш колко килоома са. Мойта е Jazz Bass и са 250к lin.Дано да съм ти бил полезен.Цената им е между 0.50-3лв Редактирано Декември 3, 2010 от deeprainbow Цитирай
L.K. Отговорено Декември 3, 2010 Отговорено Декември 3, 2010 Потенциометърът за усилването е логаритмичен. Сложи правилния потенциометър и си свиркай на баса. Цитирай
blr Отговорено Декември 3, 2010 Отговорено Декември 3, 2010 Звученето няма да се промени,защото няма от какво,а колкото до смяната купуваш магазина нови и си ги сменяш . Примерно 250к lin,задължително е да са линейни,защото в противен случай ще ти служат като ключета.Все пак трябва да ги измериш да видиш колко килоома са. Мойта е Jazz Bass и са 250к lin.Дано да съм ти бил полезен.Цената им е между 0.50-3лв Що се отнася до усилването, точно линейните ще наподобяват ключета. Няма да е лошо да се внимава какво се пише, особено когато се съветват хората какво да си купуват и поставят в китарата. Потенциометрите за усилването са ЛОГАРИТМИЧНИ Цитирай
Свилен Бас Отговорено Декември 3, 2010 Отговорено Декември 3, 2010 Това не е ли бас, с активна електроника - какви 250К? ...ама както и да е - тази информация е подигравка. Нищо не можем да направим, дистанционно - след като не знаеш какво да напишеш/споделиш/как да дадеш информация/представиш проблема, отиди при "разбирач", да ти я оправи Избори много, аз съм до Испанската гимназия, иначе има и в Люлин, и в Овча купел, и т.н. П.П.: Пак ще (се опитам да) цитирам един мой учител от средното ми образование - правилно формулирана задача е половината решение Цитирай
Voodoo_MetaL_PK Отговорено Декември 4, 2010 Отговорено Декември 4, 2010 правилно формулирана задача е половината решение Много точно определение! Цитирай
golfabitch Отговорено Декември 4, 2010 Отговорено Декември 4, 2010 (Редактирано) Аз също имах проблем с потенциометрите на една Кремона.Не слушай кой какво ти говори.На мен тук ми беше казано,че са със съпротивление 250k,но в магазина човека като ги видя се осъмни и ги премери и се оказа,че са 150k.Проблема с пращенето се оправи,но за да си сигурен,че няма да има абсолютно никакъв бръм я екранирай. Редактирано Декември 4, 2010 от golfabitch Цитирай
igrachev Отговорено Декември 6, 2010 Автор Отговорено Декември 6, 2010 Благодаря на всички за отговорите бяха ми много полезни. Надявам се темата да може да послужи и на други. Колкото до моето решение, мисля че наистина е глупаво като не съм напълно наясно какво правя да го правя сам, но се пак реших да си зема потенциометри и да пробвам. Ако не се получи просто ще я занеса на "разбирач" . Цитирай
temerut Отговорено Декември 6, 2010 Отговорено Декември 6, 2010 ако може човек да чете ще се убеди колко много пише на самата схема на самите потенциометри http://www.seymourduncan.com/support/wirin...matic=std_pbass http://www.seymourduncan.com/support/wirin...jazz_bass_blend http://www.seymourduncan.com/support/wirin...=p_j_bass_blend http://www.seymourduncan.com/support/wirin...usicman_passive http://www.seymourduncan.com/support/wirin...ic=std_p_j_bass Цитирай
Fats Отговорено Декември 18, 2010 Отговорено Декември 18, 2010 Малък и прост въпрос - не пише ли на самите потенциометри тяхната стойност? Сменяш със същите и толкоз. Е гати проблемът! Цитирай
golfabitch Отговорено Декември 18, 2010 Отговорено Декември 18, 2010 Ако не го пише(както беше при мен) се мери колко К е и се купува такъв. Цитирай
w6344 Отговорено Декември 18, 2010 Отговорено Декември 18, 2010 И аз мога да дам един съвет... Ако потенциометрите са въртени много е възможно да са за смяна. Обикновенно потенциометър пръщи от замърсяване, ако се пръсне с контакт спрей ( има много видове и марки) той заработва като нов. И този вариант може да се пробва. Това ще отстрани проблема за определен период. После има и друго... Не трябва да се забравя, че оргиналните потенциометри са "Японски", а тези които ще купиш 90% китайски... Сам си помисли, струва ли си да пробваш със спрея... Успех... Иначе другият вариант е мериш от двата края всеки потенциометър и сменяш... Цитирай
Recommended Posts