AXE Публикувано Ноември 18, 2010 Share Публикувано Ноември 18, 2010 Абе странна работа. Не мога да си настроя интонацията - Дръпнал съм "регулаторчетата" на мостчето възможно най-назад и 12то прагче на 6та и 3та все още е високо (не много, но все пак). Реших, че може би трябва да изпъна малко грифа, понеже по този начин дефакто се удължава малко дължината на грифа. Само че се оказа, че си е перфектно настроен и ако го изпъна, струните започват да плякат. И съм в шах. В момента съм сложил 9-49 в Ми, което смятам, че е нормално. Преди това бях с 10-52 в Ре и пак беше подобна работата. Чудя се дали може марката на струните да оказва влияние (Dunlop в случая, но това няма значение). Другия вариант е да са ми сложили мостчето прекалено близо до грифа, когато са правили китарата. Което би било доста груб дефект. За инфо - китарата е LTD FX 260, но не искам да правя антиреклама, а евентуално да разбера какъв е проблема. Идеи? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 Към този проблем нямат отношение марката на китарата и струните, а само физическите параметри на струната. Ако е много разтеглива и пада линейната маса, оттам се променя съптношението м/у честота на трептене и дължина. Малко сложно стана обяснението, но запознатите с физиката ще са наясно. Извод: Експериментирай и намери подходящите за твоя стил и строй свирене. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
V3n0m Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 Едва ли проблема е в струните. По скоро трябва да е нещо свързано с "регулаторчетата" на мостчето. А китарата сум 99,9% убеден че няма такъв дефект Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Baby Thomas Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 Различните размери задължително искат ново интониране, а различните марки не задължитено, но по-скоро често. С една дума - да, оказва. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 (Редактирано) Да, в много случаи оказва . Лесно е да измериш дали мостчето е на правилното място, а ако е поставено неправилно и китарата е скорошна, то със сигурност това е добър повод да ти я сменят. Интонациите се влияят и от височината при нъта. Може да наминеш да погледна, ако не се оправиш. Редактирано Ноември 18, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AXE Отговорено Ноември 18, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 18, 2010 Ма съм тъп, верно, че мога да измеря Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 (Редактирано) Имай предвид, че то не е съвсем точно. Някъде около средата на хода на седлата трябва да се намира идеалния край на скалата, но не винаги е точно в средата на хода, като често си има причини да не е точно там. Редактирано Ноември 18, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AXE Отговорено Ноември 18, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 18, 2010 На мен ми стига да е в рамките на хода на седлата (верно и че така им се викаше на тия работи ). Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 Случвал ми се е твоя проблем със съвсем читави китари, именно заради марката или дори партидата струни. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Fallenblood Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 ами ако вдигнеш струните от магарето и изпънеш грифа - така няма ли да се удължи струната и да се запази добрият екшън? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maxim09 Отговорено Ноември 18, 2010 Share Отговорено Ноември 18, 2010 В такъв случай, кои са марките струни, които да използваме, за да не се сблъскваме с бръждене, или поне да е по-малко? Ако може линкове, че да разбера, какво да си купувам. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 (Редактирано) В тази тема изобщо не става дума за браждене, а за вярно свирене и възможност за правилно коригиране на интонациите. Ако имаш проблем, отвори нова тема и изложи детайлно проблема. Така зададен, въпроса няма и не може да има смислен отговор. Дали китарата бръжди зависи предимно от състоянието на китарата и как е настроена(не като строй, а като сетъп), а марката струни е въпрос на лични предпочитания. Редактирано Ноември 19, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
AXE Отговорено Ноември 19, 2010 Автор Share Отговорено Ноември 19, 2010 Хм, странна работа! Сега мерих - долния край на струната се пада да е точно в хода на седлото и то даже леко в левия край. Т.е. на около 5мм. от сегашната му позиция. И 12то прагче не само, че не ми е ниско, ами е малко високо! Чисто физически не мога да си го обясня!!! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
MaPuHcKu Отговорено Ноември 19, 2010 Share Отговорено Ноември 19, 2010 Чисто физически се замислих. Прекалено висок екшън? Прекалено високи седла и нът? Като натискаш струната надолу към прагчето ти намаляваш трептящата и дължина - в идеалния случай на половина, но същевременно увеличаваш силата с която е опъната. Тоест - делиш дължината на 2, но пък опъна не остава константа, а се увеличава, така че честотата се повишава. Възможно ли е промяната в опъна да е толкова осезаема? Ако натискаш силно можеш да увеличиш опъна с още една идея, но ми се струва, че не свириш от вчера и едва ли проблема ти е в техниката... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
liquid_death Отговорено Ноември 20, 2010 Share Отговорено Ноември 20, 2010 А бе с други думи, кофти струни.Смени ги с използвани от теб вече и кажи как е. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts