Jump to content
Българският форум за музиканти

Cme Uf6/60 или M-audio Axiom 61


rusnaka

Recommended Posts

Здравейте. Искам съвет. Колебая се между тези 2 клавиатури. Не съм свирил на Аксиоми и не знам как са на усет клавишите. Всъщност клоня към Аксиома, тъй като ще свиря универсални неща и бих желал да ми е удобно както за пиано, така и за орган и синтита. Обаче имам един лош спомен от едно електронно пиано на М-аудио 88 клавиша. След 6 месеца свирене няколко клавиша издадоха багажа. За СМЕ съм чувал само хубави работи, но при синти клавиатура е доста по-неудобно да свириш акустични пиана...

А сега се обръщам конкретно към притежателите на Аксиом:

Има ли бутон, който да превключва функцията на фейдърите и врътките, както при СМЕ? Това ми е важно. А също така, здрава ли е самата клавиатура. Има ли хора, които са ползвали поне 2 години редовно и да не са имали проблеми с нея откъм работата на клавишите и бутоните?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обърни внимание на FATAR

От горните две - ни едната, ни другата.

На МАудио вчера и гледах механиката- все едно виждам Роланд Д70 `90 год., известен с калпавата си клавиатура.

ЦМЕ е някакъв китайски боклук, изглежда много евтинджос.

:slap:

Редактирано от bmmusic
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Обърни внимание на FATAR

От горните две - ни едната, ни другата.

На МАудио вчера и гледах механиката- все едно виждам Роланд Д70 `90 год., известен с калпавата си клавиатура.

ЦМЕ е някакъв китайски боклук, изглежда много евтинджос.

:)

 

Не ми трябва 15 килограмова клавиатура, нито с тежки клавиши. Искам да е до 10кг макс и по възможност с полутежка клавиатура. Трябва ми усещане като на НОРД ЕЛЕКТРО. Също така имам нужда от много контролети - поне 8 фейдъра, с които да управлявам дроубарите на хамонда, а и да могат с едно натискане на клавиш да си сменят функцията. От по-разпространените клавиатури ми харесаха горните две, за които съм писал. Мнения?

Редактирано от rusnaka
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здрасти. Аз имам Axiom-61 - старата версия. Клавиатурата е много удобна и става за свирене на пианистични партии. Не е hammer action, разбира се, но е много приятна на пипане. Всеки един контролер е назначаем, можеш да си нагласиш нещата както искаш и то много лесно през едитора - Enigma (Enigma). Имаш 20 пресета, които можеш да използваш за различни настройки. Никакви проблеми с разпознаване от компютър и от други синтове. Принципно съм много доволен от него. За съжаление не мога да ти кажа колко е издръжлива клавиатурата, защото не го ползвам толкова често (причината - в чужбина съм и не съм го взел с мен). Изработката изглежда стабилна, т.е. никакви луфтове и зле изработени части. То зависи и как се използва. Аз едно време използвах 6 години постоянно една Yamaha PSR и въпреки натоварването нищо не се повреди, на някои хора клавиатурата им дава багажа след половин година, дори и на супер скъп синт.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

аз също имам аксиом 61, първата версия, от около 2 години и въпреки че и до днес все още не съм наясно с пълните му възможности поради техническата си неграмотност, от клавиатурата не мога да се оплача. и до днес няма никакви проблеми, а и никога не съм имал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А само да питам пак, защото не разбрах. Има ли такъв бутон, както при CME (вижте снимката), който да сменя функциите на фейдъртите?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Принципно всичко в Axiom-a е програмируемо (т.е. назначаваш кое какво да прави и как). Предполагам, че те интересува дали има бутон, с който да обърнеш стойностите на фейдърите и да ги ползваш като Drawbar-и на орган. Има я тази функция, натискаш едновременно двата бутона, над които пише DRAWBAR и готово.

 

3.1.2 Drawbar Mode

Drawbar mode is a quick method of reversing the direction of the nine sliders on your Axiom. If you are controlling an instrument that makes

use of drawbars rather than faders – the M-B3 electric organ on KeyRig for example, then you should use drawbar mode.

(The Drawbar function is not available on the 25 note version.)

To enable Drawbar mode, press the two buttons labelled Drawbar. When Drawbar mode is active, this will be indicated by the Drawbar symbol

in the LCD display.

The status of Drawbar mode can be saved in any of the 20 memory locations. It will also be remembered when you power down your

Axiom.

NOTE: It is possible to reverse the direction of any control on your Axiom 25, 49 or 61, by switching the minimum and maximum limits for the

controller (refer to the previous section).

 

Както е написано, можеш да обърнеш стойностите (и въобще да ги напишеш както си искаш, например 45-95 или 120-10) на фейдърите и пот-овете. След това записваш пресета и готово. Надявам се, че съм те разбрал правилно и съм ти дал добър отговор.

:slap:

Редактирано от SGEORGE
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, да ясно. Мерси, видях. Обаче на новата версия няма такива. А сега се продава само новата. И що така... Абе сетих се и за друго нещо. Мога ли да вържа 2 модула едновременно към тоя аксиом? Май не, ама да питам... Щото може да се наложи да си тръся такъв, към който да се включват 2 модула. Знам само един Роланд А-33, който има Миди 1 и Миди 2, ама той не ми върши работа...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

rusnaka, като отговаряш на предишно мнение, няма нужда да го цитираш, става непрегледно и само създаваш излишна работа за нас модераторите :hysterical:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен нещо не ме кефи новата версия - по-зле ми изглежда от старата. Иначе няма два MIDI OUT, но има USB - можеш да контролираш VST и MIDI OUT за синт или модул. Вариант 2, назначаваш различни MIDI канали за двата модула.Поразпитай в Almar и Dynacord дали нямат изостанала стара бройка. Или евентуално втора ръка, виждам, че изскачат отвреме-навреме. Лично мнение - ако трябваше сега да избирам контролер, пак бих избрал този (Axiom 61 - стария). Е, предпочитам Pro-то, ама... Все пак зависи и за какво ще го ползваш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Та значи, ако съм разбрал правилно, мога да включа 2 - през USB и MIDI OUT? Целта ми е следната. Много ме блазни V-machine. Прочетох и видях всичко за нея. Отидох в Алмар и я пробвах. Обаче се оказа, че страшно бавно сменя пачовете - за около 4-5 секунди. А уж е LIVE VST player. С нея и нейните размери ще мога да свиря на най-добрия виртуален Хаммонд, което ми е и целта. Ама исках да я ползвам и като основен синтезатор и да заредя в нея 30-40 звука. Но е толкова бавно, че се отказах. Писах до форума на V-MAchine и ми казаха, че можело да се заредят до 6 VST-та (въпреки, че пишело само 4) в реално време и от контролера да си ги избираш. Но не съм сигурен, че това винаги ще ми върши работа. Затова се появи следваща дилема. Дали да не си взема V-Machine и още един модул на старо (Примерно MOTIF RACK ES) и да ги върша с една клавиатура. Другия фариант е да си купя примерно някакво МО6 и към него да добавя В-машината, в която ще заредя 6 страхотни звука, а пък другото да ползвам от клавира. Това са ми "страданията". :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами предполагам, че ако си разделиш примерно 1-7 MIDI канал за V-Machine и 8-16 за модула ще стане номера. Пресетите на Axiom-а се сменяват без забавяне, така че можеш да си направиш различни сетъпи за различните бленди и много бързо да ги превключваш. Теоретично не виждам защо да не стане. Бих ти услужил с моя Axiom, за да пробваш дали ще стане, но за съжаление скоро няма да съм на разположение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

пресетите на контролера може да се сменят, ама щом v-machine бави толкова, наистина няма смисъл. всъщност аз за пръв път чувам за тая джаджа. разглеждал ли си receptor? същата идея, само дето вероятно ще е доста по-скъп...

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да знам го Рецептора. Ама В-Машината имала врътка с миди каналите - зареждам 16 бленди едновременно на 16 миди канала и само ги сменям и комбинирам от клавиатурата. То ест ако от М-Аудиото може да се настрои фейдърите и да увеличават и намаляват различните миди канали в реално време, работата май ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вземи си един Хамонд Б3 и си реши проблема! Нищо няма да натискаш за да назначиш drawbar-ите. Може да няма 2 модула, но има2 клавиатури!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.