BlackCorsair Отговорено Март 16, 2006 Отговорено Март 16, 2006 аз тука бях задал въпрос, който липсва :think: не съм бил разбран сигурно Та мисълта ми беше ,че за смесването на различни Музикални стилове си има ,съответно за всеки стил особености и във връзка с това бях запитал, Какъв стил музика смесвате Тука? :think: Цитирай
bobalan Отговорено Март 16, 2006 Автор Отговорено Март 16, 2006 (Редактирано) аз тука бях задал въпрос, който липсва :think: не съм бил разбран сигурно Та мисълта ми беше ,че за смесването на различни Музикални стилове си има ,съответно за всеки стил особености и във връзка с това бях запитал, Какъв стил музика смесвате Тука? :think: особеностите ги оставяме настрана иначе трябва да има по една такава тема за всеки стил. Аз лично Тука не смесвам а споделям мисли... Има общи неща за всички стилове музика, които ми се иска да напишем, като основни насоки. И съм сигурен, че ти точно можеш да споделиш нещо ценно. едит: относно триенето - аз лично помолих да бъдат изтрити постовете, които съдържат емотикони или не съдържат полезна информация по темата. Както и няколко мои, които ми се сториха излишни. На Форти поста със съвета не е изтрит а е по-горе, на Басманиак поста беше несъдържателен, а отговора на Сънчо беше свързан с него, затова и двата отидоха... Налбантов, вместо да играеш наивното момченце дай и ти някой съвет, ти си смесил повече парчета през живота си отколкото много от тук присъстващите.. Редактирано Март 16, 2006 от bobalan Цитирай
Black Bird Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 (Редактирано) напоследък стигнах до извода... "Свиря-записвам точно стегнато и аранжимента е обмислен добре тембрите са подбрани И САУНДА МЕ КЕФИ" тва не се отнася за мен просто се мъча Нема магии и трикове Много е семпло но действа Процесор Зуум за 80 лв винаги звучи като Зум за 80 лв И Амплитуб 2 не помага и еквалайзер от УАД не помага напоследък се стремя да запиша звука който ме кефи а не после да го търся с ЕК моделиране което само скапва и предизвиква аномалии "Ако барабаните ви са добри всичко става" още един съвет за да смесвате първо почнете като си купите монитори дори и ЕВТИНИ на хай фай не става... аз смесвах на радиотехника с хай фи амп и си фантазирах Редактирано Март 17, 2006 от Nalbantov Цитирай
Black Bird Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 (Редактирано) Съвет: Софтуера на стайнберг има ужасен хедрум всичко което ходи/удря/ в червено на мискера или в плъгините се премодулира и звучи смачкано...много трудно може да чуеш реално кривене а по скоро сатурация - тва е заради скапания им 32бит флоат енжин. СКАПАН Е Някъде се бачка с фиксед поинт което предпазва от тъпотии почвай те от баса и касата да бъдат едно цяло песента трябва да има солидна основа Редактирано Март 17, 2006 от Nalbantov Цитирай
synchu Отговорено Март 17, 2006 Отговорено Март 17, 2006 Съвет:Софтуера на стайнберг има ужасен хедрум всичко което ходи/удря/ в червено на мискера или в плъгините се премодулира и звучи смачкано...много трудно може да чуеш реално кривене а по скоро сатурация - тва е заради скапания им 32бит флоат енжин. СКАПАН Е Някъде се бачка с фиксед поинт което предпазва от тъпотии почвай те от баса и касата да бъдат едно цяло песента трябва да има солидна основа Can you spell it - Sam-pli-tu-de Теоретично хедруума трябва да е доста по-голям отколкото физическото оборудване може да поеме и сумминга би трябвало да е еднакъв в цифрова среда, но това е само теоретично. На практика обаче реализацията си е реализация... Та една от добрите насоки, както правилно се отбеляза по-горе е добрия изходен звук и правилото, че първият елемент от веригат, който "хваща" добрия звук е много важен. С други думи скапан микрофон в много добър предусилвател много вероятно ще дава скапан резултат. Звукът от добър микрофон в не толкова добър преамп, е доста вероятно да бъде по-добър от предходния пример. Същия принцип важи и за АЦ конверторите - първата точка, където звука се превръща от аналогов в цифров. И аз не мога да си обясня (още по-малко да си позволя )как комбинацията наистина добър микрофон+преамп+АЦ конвертор може лесно да е около 10'000$ - ама е факт. И наистина има разлика да го е'а. И после нещата влизат в микса просто ей така - с неква компресия от 1-2 дБ, минимално ЕКу (при това невинаги и при това с 1 - 2дБ, за да се подчертае нещо).. а не със солиден гърч...който накрая си личи на 'сичко отгоре.... Подкрепям страшно много Митака в това, че студийните говорители са от много голямо значение. Има много голяма разлика в миксовете, когато всъщност чуваш това, което правиш Цитирай
adXok Отговорено Март 19, 2006 Отговорено Март 19, 2006 Nalbantov каза:"За да смесвате, първо почнете като си купите монитори, дори и ЕВТИНИ." "Ако барабаните ви са добри всичко става" "Почвайте от баса и касата, да бъдат едно цяло - песента трябва да има солидна основа." synchu каза: "Kак комбинацията от наистина добъри: микрофон + преамп + АЦ конвертор, може да е около 10 000$ - ама е факт." Така си е... Факт е и кофти fucked да му се невиди. Съвет и от мен: Почиствайте си хубаво ушите с тампонче за уши и изравнете налягането в черепната ви кутия с това в помещението, като си запушите ноздрите с пръсти и издишате през носа, а след това се прозинете, докато усетите странно "дишане" през ушите. Много е важно това, защото има разлики във възприемането на честотите, ако двете споменати налягания не са изравнени. Сега, ако това го сложи някой модератор в темата за офтопиците, спирам да пиша в този форум и отебавам всичко! Цитирай
Fortissimo Отговорено Март 20, 2006 Отговорено Март 20, 2006 Аз правя и друго: преди смесване си пускам малко музика от типа който ще смесвам, така си донастройвам ушите и мозъка за определените типове инструменти и взаимодействието между тях. Въпреки че е индивидуално нещо при смесването си има стандарти, които може да ти дадат поне насоката. Все пак в България няма такива имена като Франк Филипети, Рик Рубин, Крейг Андертън, Ханс Цимер или Алън Парсън. Всъщност като се замисля то май и про студиа няма, а за пре-мастеринг въобще да не говоря. 1 Цитирай
sw1tched Отговорено Март 20, 2006 Отговорено Март 20, 2006 Към това бих добавил, че според мен е желателно в процеса на смесване да се пускат от време на време песни записани в професионални условия за сравнение, защото ушите (или по-скоро мозъка) привикват към определени честоти или пък просто се отнасяме в някаква посока и накрая когато пуснеш експортнатия файл се чудиш какво по дяволите си правил ...ако не тогава то поне ден след това, когато не си обременен и си си починал от каквито и да били звуци, емоции и т.н. Още един съвет - в стремежа да се спазват някакви правила, за които си прочел може да "забравиш" да използваш ушите си както трябва. Следиш всичко дали е както трябва и накрая като спазиш "правилата" си толкова доволен, че не можеш да приемеш, че микса ти звучи зле. Цитирай
f1_sound Отговорено Март 21, 2006 Отговорено Март 21, 2006 А аз бих добавил по възможност нещата да се слушат на рзлични колони /монитори/ Но за съжеление не всички имат тази възможност Друг важен фактор е акустичната обработка на помещението в което смесваме дори бих казал много важен, защото дори да имаш супер монитори, ако акустично стаята не е пипната поне малко, нещата не стават добре :think: Цитирай
BlackCorsair Отговорено Март 21, 2006 Отговорено Март 21, 2006 Към Добрите Монитори и Добрата Акустика добавете и едни Добри Студийни Слушалки! Те също доста помагат за да се Ориентираме каде сме и кво правим а и са мноого полезни ,когато Помещението, кадето слушаме е с Лоша Акустика Цитирай
docc Отговорено Април 12, 2006 Отговорено Април 12, 2006 Много е интересно! Ще добавя дребни детайли,извинявам се,ако са споменавани!(макар че,уж четох внимателно). Компресор - винаги на входа на звукообработващата верига(Preamp;Ch.Strip..). Lo Cut - само от едно устройство и то по близо до източника на сигнал.(т.е. по-добре Lo Cut от микрофон,ако търсените параметри са възможни,отколкото от конзолата или преампа). По-добре по-тихо,отколкото по-силно. Първо да се"изгладят отношенията" между високоенергийните,широкоамплитудни сигнали(т.е. басоносещите). Цитирай
Hi-mastering.com Отговорено Април 27, 2007 Отговорено Април 27, 2007 Съветите, които даваме на нашите клиенти за смесване и подготовка за мастеринг: http://hi-mastering.com/bg/mastering.html#166 Цитирай
Winger Отговорено Ноември 27, 2007 Отговорено Ноември 27, 2007 Зачетох се и ми стана интересно....но най важното според мен е първоначалния запис, това което искаш да запишеш! Ако го запишеш на по - високо ниво, след това всичко се усира....кривочи премодулиране и накрая нищо....Ако нивото е ниско същата работа.... искуствено усиления сигнал също нищо свясно няма да излезе ..... Когато имаме качествен запис всичко останало е въпрос на интерпретация, няма конкретни парамети .... ОТ-ДО..... Може и да е казано, за което съжалявам ако го повтарям Първоначалният запис трябва да бъде направен така, че да не ти се налага да остаряваш пред PC-то когато смесваш, а мастеринга да ти е гъдел - да можеш като го пуснеш готовия продукт да те кара да си представяш картина, а не да се вманячаваш върху даден ефект дали се чува или не, трябва да звучи пълно и цяло.... В желанието си да постигнем перфектното звучене в много случаи до такава степен омазваме и променяме първоначалния запис, че накрая вече незнаеш какво всъщност си искал да направиш ..... ЕДИНСТВЕНОТО НАЙ-ВАЖНО ПРАВИЛО ПРИ ЗАПИС МИКС И МАСТЕРИНГ Е - ПРАВЕТЕ СИ АРХИВ !!!! РАБОТЕТЕ ВЪРХУ КОПИЯ И КОГАТО НЕЩО ВИ ХАРЕСА - SAVE, ЗА ДА НЕ ДОЙДЕ МОМЕНТА, В КОЙТО ЩЕ ВИ СЕ ИСКА ДА ИЗХВЪРЛИТЕ ВСИЧКО! Всичко останало се постига с търпение и практика, до момента в който ви хареса .... много важно нещо също е докато работите и не сте завършили парчето така, че на вас да ви хареса, не искайте чуждо мнение - на никой няма да му хареса нещо, което е до половина направено.....Докато работите взимането на много мнения от различни места ще ви обърка и накрая - нищо, защото всеки който се занимава с това има собствено виждане и възприятие за звук ..... Най - добрата оценка ще ви даде масовият консуматор, обикновения слушател, който не е обременен професионално и емоционално, ако той ви каже, че сте супер значи сте свършили чудесна работа и наистина сте супер! Цитирай
Fortissimo Отговорено Ноември 29, 2007 Отговорено Ноември 29, 2007 Аз продължавам да твърдя че в България НЯМА мастеринг студио. Цитирай
Recommended Posts