Jump to content
Българският форум за музиканти

Waxing на траф ?


Recommended Posts

Пренавивал съм стари руски транформатори, които бяха варени, напоследъка много се говори за waxing на адаптери - чувам че освен да спира микрофинията, надувало и честотите над 3КХз и скоро смятам да си варя адаптерите на Скуаяра и се чудя какъв ще е ефекта ако си сваря изходния трансформатор на ампа ?

 

Тъй като там намотките вибрират - чува се ясен звук от трафа, ако забравя да закача говорителите (не ви препоръчвам да пробвате, щото ако постоят над 30сек така изх. лампи заминават), какво влияние върху звука ще има фиксирането им???

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А да не би да е микрофония от лампите? почукай ги с една химикалка лекичко и виж дали "звънят". Честно казано да превариш трафа ми се струва малко безсмислено, тъй като там токовете са прекалено големи за да се влияят от ЕМП

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм казал че усилватела ми има микрофония, имах в предвид за адаптерите, иначе усилватела има самовъзбуждане поради калпав монтаж, ама това е съвсем отделен въпрос

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами аз като навивам изходен траф след всеки слой стягам навивките с тефлон и трябва да ти кажа, че разликата между със и без стегнати навивки е голяма. Също така е добре по този начин да се направят и захранващите трафове тъй като от тях също в голяма степен зависи и как ще звучи усилвателя, все пак токът който тече през изходния траф тече и през захранващия ;):P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Варенето" на трансформаторите е много добър подход и най-малкото,което прави е да спре бръмченето на самия траф.Ш-образните трафове обикновено се стягат с 4 болта по ъглите и могат да минат без варене при старателно сглобяване.При руските трафове обаче-"О" и"ОО"образните както и да се стягат скобите,ефекта е меко казано незадоволителен.Аз правя така:2 кг парафин се стапят на водна баня в съд,позволяващ да се потопи в него трафа.След стапяне на парафина(на ел.котлон,тъй като може горе-долу да се регулира температурата)потапям в него трафа,който предварително съм вързал с тел или здрав канап,за да мога после да го извадя.Трафа се вари десетина минути,или поне докато спрат да излизат мехурчета въздух.После се вади и се отцежда.след което изстива около час.Това е всичко.След тази процедура ако се наложи няма никакъв проблем да се разглоби наново,което е почти невъзможно,ако се потопи в някякъв лак.Колкото до навиването-много е важно да се навива старателно-плътно витка до витка,слой върху слой.Плътното навиване подобрява КПД на трафа.Когато се работи с по-високи напрежения е добре между слоевете да со слага пласт хартия.Добра е тази,извадена от стар хартиен кондензатор,тъй като е омаслена и тънка.Асми от мен това по въпроса с трансформаторите :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Само една забележка имам- трябва да се обръща трафа или каквото се "вари" през тия 10 мин- като спрат да излизат балончета, се обръща на друга страна за да не остават "мехури" вътре

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не го обръщам.Трафът за около десетина минути се загрява достатъчно целият и се "напоява" с парафин.Досега не съм имал проблеми.На времето парафина го купувах от аптеката,не помня колко струваше,но нямам и спомени да е бил скъп.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Aко не от аптеката- на свещи от някой пазар :) Особено за "селски" принадлежности, защото с парафинови свещи се "запечатват" буретата с вино :greenball:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не знаех че на аптеките има парафин.

В крайна сметка дали ще влияе върху звука, защото става въпрос за изходен траф на лампов усилвател (не е Hi-Fi, а китарен и колкото повече криви - толкова по-добре)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Начи виж сега... в крайна сметка това е целта- да повлияе на звука- на дефектите, създадени от кофти траф. Въпроса ти е като "дали ако сменя старите лампи на ампа, ще се промени звука"... ще се промени- въпроса е дали ще е в желаната(индивидуално, според всеки) посока.

 

Пък и има една сентенция, че винаги има шанс да се осере работата :hello:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.