klaro Отговорено Септември 24, 2015 Отговорено Септември 24, 2015 Извинявам се за въпроса ми на начинаещ, но все отнякъде трябва да се почне. Когато китарката ми е в стандартния строй EADGBE, повечето песни ми са високи за пеене, какво трябва да направя - да транспонирам акордите на таблатурите в съответни по-ниски или просто да си настроя китарката по-ниско. Не откривам такъв тунер, на моя може да се мести от 430 до 450 Hz. От скоро инсталирах и Guitar Pro и го разучавам. Дайте съвет как се прави въобще това упражнение. Цитирай
Лими Отговорено Септември 24, 2015 Отговорено Септември 24, 2015 (Редактирано) Много от песните, но не всяка могат да бъдат изсвирени в почти всяка тоналност по грифа на китарата и без да се пренастройва в по нисък строй. За да стане това трябва да се познават почти всички пръстови форми(обръщения) на всеки един китарен акорд. Но ако знаеш само няколкото акорда от първите три позиции тогава почти нищо не може да се изсвири в по-ниска тоналност без пренастройка. Добро помощно средство е и капо-то. Редактирано Септември 24, 2015 от Лими Цитирай
sbondokov Отговорено Септември 25, 2015 Отговорено Септември 25, 2015 Подходящ тунер може да се намери и като приложение за андроид, между другото някои от тях са доста точни (по-точни от някои евтини тунери за китара, които вървят в продавалника). Аз използвам този, има настройка в Ми бемол, за по-ниско не знам : https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gismart.guitar.tuner&hl=bg Цитирай
G.Varbanov Отговорено Септември 25, 2015 Отговорено Септември 25, 2015 (Редактирано) Tuning (low to high): B F# B G B e Пробвайте интро рифа на долната песен. 6, 5, 4 са в Drop B, а 3, 2, 1 са в стандартен строй Ми. Получава се интересен скок при свирене на скали като тази, без да се сменя позиция: Редактирано Септември 25, 2015 от G.Varbanov Цитирай
badValue Отговорено Септември 28, 2015 Отговорено Септември 28, 2015 (Редактирано) заиграх се с JohnButler.. и ми хрумна(едва ли съм първия) много прост строй E2,E2,B2,E3,G#3,E4 произхожда от това OpenG - DGDgbd ... свален с тон и половина и би трябвало да е OpenE ... BEBEG#B ... от там логично вдигнах 1 и 6 да са си на Ми .... могат да го понесат ... докато ако в "стандартен" OpenG с 12ки -13ки вдигна 1ва струна до Сол не вярвам да и понесе... (10ка няма проблем ... обикновенно такава е октавовата G за 12струнна) след цялото това нещо започвам да се забавлявам с "формите"/пръстовки от урока .... друга интересна форма е на 1 и 3та струна (в момента и 2те са МИ, тоест пръстите един над друг.. като "Ла7" ) прагчета 0,2,4,5,7,9,11,12 --- това се получава да е МиМажор(по някаква случайност) използвам 12струнна... разбира се ако ви дразни, че 5 и 6 се "повтарят" свалете 6 та в Си... или вдигнете 5 до СолДиез...... и експериментите да продължават https://youtu.be/RObn9QWYo-0?t=275 Редактирано Септември 28, 2015 от badValue Цитирай
badValue Отговорено Септември 29, 2015 Отговорено Септември 29, 2015 описах го този строи OpenE просто защото не е като "стандартния" - E B E g# b e друга готина вариация е - E G# B e g# b --- получава се от стандартния (EADGbe) само със "сваляне" Цитирай
klaro Отговорено Октомври 5, 2015 Отговорено Октомври 5, 2015 Благодаря за съветите Извинявам се за въпроса ми на начинаещ, но все отнякъде трябва да се почне. Когато китарката ми е в стандартния строй EADGBE, повечето песни ми са високи за пеене, какво трябва да направя - да транспонирам акордите на таблатурите в съответни по-ниски или просто да си настроя китарката по-ниско. Не откривам такъв тунер, на моя може да се мести от 430 до 450 Hz. От скоро инсталирах и Guitar Pro и го разучавам. Дайте съвет как се прави въобще това упражнение. Ето накрая какво решение намерих сам, четейки форума и нета. Сложих си плъгина pacemaker за Winamp-а и вече мога по-желание да смъквам тоналноста на песните - без да се нарушава темпото. А относно акордите ползвам този сайт за онлайн транспониране на акорди - http://tabtuner.com/new/ , и така от старите си получавам новите в по-ниска тоналност. Цитирай
Recommended Posts