Jump to content
Българският форум за музиканти

Live с дръм машина


Recommended Posts

Хай.

 

Идеята е, че принципно ни трябва барабанист(и съм абсолютно наясно със всички предимства на барабаниста пред дръм машината), но към момента нито можем да намерим такъв сериозен(и свободен :) ) в района, в който сме, нито имаме място за барабанист в репетиционната ни, ми хрумна идеята да направим перкусионен акомпанимент на всичките ни песни и да го използваме по време на лайв - като това може да бъде вариант с по-тихи перкусии за акустични(unplugged) участия, или пълна drum линия за джангър. Има ли хора, които имат опит с това(не говорим за кръчмарски аранжимент, където само се правиш, че свириш, а просто дръм линия, в/у която свирим 2 китари(ел и акустична), кийборд, бас и 2 вокала)? Какво трябва да се вземе предвид, какви са тънкостите и евентуалните проблеми на този вариант? Първата ми мисъл беше realtime да се проиграват траковете от midi с VST някакво, но си мисля, че е по-добре да е готов рендиран MP3 трак, т.к. така или иначе лаптопа ще е натоварен с достатъчно vst-та за китарата и кийборда... мисля си и, че нормална дръм машина не върши работа, т.к. искам да се направят всички песни със съответните им филове, брейкове и т.н.

Ще се радвам ако някой сподели опит :)

 

П.П. Пак казвам, нищо против барабанистите ;) Ясно ми е, че няма как миди трака да замени реалния човек, но такова е положението в момента :)

Редактирано от 7thString
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Концертирал съм с дръм машини. От гледна точка на сетване и направа на звук е далеч по-лесно, отколкото с акустични барабани.

 

Дръм машините са програмируеми, т.е. можеш да си програмираш парчетата с брейкове, паузи и т. н. Добре е да имаш някакъв backup.

 

В момента ползвам Alesis SR16, това си е жива класика в жанра. Не е скъпа и върши добра работа. Не случайно вече 20 години я произвеждат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Идеята за дръм машина съвсем не е новаторска и няма нищо лошо в това. По прицнип за всяка песен се пише темпото и номера на стила и машинката си го свири Естествено няма да стане като жив барабанист, но пак е добре.

 

Другият вариант доколкото разбрах е да запишете целите парчета с барабаните както са вътре заедно с брейковете така ли? Ако това искате да направите ще звучи още по-добре, но ще си създадете повечко работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен при липса на барабанист варианта Midi-VST (аз ползвам Addictive Drums и съм супер доволен) и после експорт в MP3 е много добър. Можеш да постигнеш много добри резултати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз по-скоро мисля някакъв вариант за по-сложен контрол на нещата - примерно по време на самата песен да задам повторение на последния куплет още веднъж и разни други такива решения на момента... но тука май отиваме в доста мътна вода :rockon:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето един наш съфорумник как е решил подобен проблем, ако съм разбрал правилно :)http://forum.muzikant.org/index.php?showto...rt=#entry523144

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.