Jump to content
Българският форум за музиканти

Godin Guitars


Bobolin

Recommended Posts

Линк към сайта на фирмата -> Godin Guitars

 

Малко ме е срам да си призная, но до преди няколко дни не бях чувал за тази канадска фирма за производство на китари. Обаче пък в момента съм силно зарибен от един техен модел. Много ме впечатли това, което са написали на сайта си. Имат няколко малки работилници за производство, мисля че на три места в Канада. Изрично споменават, че нямат един голям завод а няколко малки работилници в Канада. Абсолютно цялото им производство е единствено и само Made in Canada, с което те се гордеят и съм убеден, че има защо. Няма Китай, Индия, Индонезия, Корея ... Нещо като Jackson-ите за по няколко хиляди долара с малкото надписче до бранда Made in USA. Склонен съм да вярвам, че Made in Canada със сигурност не е по-долу ако не е и по-горе от Made in USA.

 

На сайта си са написали, че за електрическите си китари използват някакъв вид твърд клен, добиван единствено от определени северните райони на Канада, и поради особеност на климата там (разбирай голям студ) вегетационният му период бил много кратък, което пък драстично подобрявало някакви качества в дървесината на клена - плътност и други неща, който не можах да ги разбера. Та идеята ми е, че изрично залагат на супер качествени компоненти с явно много високо качество и на самата последваща изработката. И тук идва голямата изненада. Цените на инструментите им в повечето случаи са под 2000 лв. - разбирай под EUR 1000. Първо си помислих, че нещо не е съвсе наред в цялата тази работа, но пък многото видео ревюта в интернет показват друго - разни хора обясняват как това е една от малкото фирми, при които на относително разумна цена се сдобиваш с инструмент с качество и прецизност от най-високо ниво на такъв от няколко пъти по-скъп ценови диапазон при другите фирми. Леко се изненадах, като разбрах, че Джон Маклафлин свири с Godin.

 

Абсолютният ми интерес бе грабнат от моделите им Redline и по-конкретно Redline 3. Доколкото схванах от интервютата на собственика на фирмата, от скоро за първи път са пробвали да направят модел, насочен изцяло към хеви метъл китаристите. И в момента в който видях двете активни ЕМГ-та и най-вече 16 инчовият радиус на грифа (поне по мои наблюдения само Ibanez имат масово модели със съвсем малко по-плосък гриф - т.е. малко над 16 инча но не и 17) почти се влюбих. В клиповете в youtube различни хора определят китарата като "Ultimate Shred Machine".

 

Та за какво изприказвах всичката тази досада. В БГ както се сещате тази фирма по никакъв начин не е представена и няма къде да се види и пробва техен инструмент. Единственият шанс е поръчка онлайн "на сляпо". Та дали все пак някой от четящите тук няма китара на Godin, за да сподели впечатления?

 

А ето по-долу на снимка и така харесаният от мен GODIN REDLINE 3 TR GREEN FLAME MF. Семпло с една идея - хеви метъл и шред до дупка. Китарата е bolt on но конструкцията при захващането за грифа отзад доста наподобява идеята на AANJ на Ibanez, което много силно ме израдва. Т.е. много добре са помислили за достъпноста до високите позиции. Аз лично никак не харесвам усещането от срещането на ръката с класическата правоъгълна метална плочка държаща грифа.

 

595008.jpg

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Китара като китара.

Не ми е работа да ти казвам, но замислял ли си някога да си направиш китара.

Собствен модел, дизайн, а дори и полу копие, или някакъв хибриден по дизайн модел,

с материали и хардуер по предпочитание. В България има чудесни лютиери,

Диката от Пловдив, Коцето от Нова Загора (сигурно има и други), които биха могли

да ти спретнат такава и си мисля, че те биха се справили много добре, да не казвам

и по - добре от правенето на серийни такива, та било то и в Канада.

Замислял ли си се изобщо по въпроса?

Гледам че харчиш кинти. Защо просто не ги похарчиш в страната, за българи?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Годин са един от най-иновативните китарни производители последните 15 години. Те създадоха отделен модел китара ( като масов модел)- говоря за моделите с найлонови струни и хексафоничен адаптер. Серията на която свири Маклафлин също са страхотни китари, макар че тона му е доста по равен и синтезаторен от предишния вариант с Гибсън Л5.

За целта за която търсиш - шред- не съм убеден , че точно Годин е марката....имам усещането , че в момента се опитват да се превърнат в масова марка..

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

До @EAmechaniX:

В интерес на истината не съм мислил сериозно такъв вариант. А може би си абсолютно прав. Просто трябва да бъда убеден в някои неща от самият лютиер относно крайният вариант. В интерес на истината, всеки си има някаква представа за идеалната за него китара. Аз разбира се имам такъв за мен. Точно какво дърво, точно какъв фингърборд, какъв радиус да е той, абсолютно точна дебелина и ширина на грифа, които съм възприел за най-удобни за мен. Потенциометри и позиционирането им по китарата на точно определено място, жака за изхода на точно определено място, баланса на инструмента и центъра на тежеста къде трябва да е, струните под какъв ъгъл да отиват към ключовете, всичкият хардуер да е на посочени от мен производители и конкретни модели - адаптери, ключове, потенциометри, бриджове и още и още ... Предполагам, доста скъпа прищявка ще е. Е, скромните ми блуждения из интернет през годините не са попадали на 100% до тази китара. Имало е случаи на 70% дори 80% да се доближат но не и повече.

 

Може би си много прав. Навярно има човек, който може да ми даде това което искам. Пак казвам, просто трябва да бъда убеден в крайният вариант на това, което ще получа като качество, т.е. във възможностите на лютиера.

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За целта за която търсиш - шред- не съм убеден , че точно Годин е марката....имам усещането , че в момента се опитват да се превърнат в масова марка..

 

Аз съм намерил за момента - без да звучи като самохвалство но Ibanez-а от подписа ми е най-доброто поне до което аз съм се докосвал някога. Но винаги има какво още да се желае ... Т.е. не като качество или допълнителни фючъри. Просто искам определени неща да са на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНО място и едни размери да са с точност до милимундата според моите разбирания за удобство - става дума за грифа най-вече. Но поне мечтите са безплатни. :cheers2:

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никога не съм пипал Godin, но преобладаващото мнение по списанията, в които съм се натъквал на ревюта на техни модели през годините е, че са много качествени китари и хората имат високо мнение за тях. Същото е положението и с френските Lag, а те пък дори имат представители тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И понеже стана дума за лютиерски китари ще си позволя да поспамя собствената си тема. Предполагам по-долното ще е интересно за незапознатите. Става дума за така наречените Custom Shops и по-конкретно за този на моите любимци Ibanez. Разказвам от първо лице, но пояснявам, че не съм източника на впечатленията - просто събрана информация.

 

Изнамирате къде физически се намира прословутата абревиатура LACS, което означава Los Angeles Custom Shop, което е high level работилницата на Ibanez за къстъм поръчкови инструменти. Сега, защо не е в Япония а е в USA е един политико-маркетингов въпрос, на който не се наемам да дам еднозначен отговор. Отивате при човека отговарящ за връзката между тези вътре (лютиерите) и хората отвън (клиентите) и казвате: "Имам едни $10 000 и искам да ми направите китара.", след което любезно ви бива посочена вратата. Защото се оказва, че в къстъм шопа на Ibanez, поръчка за къстъм китари на фирмата се приемат само след препоръка за даденият клиент и най-вече статута му сред световното китарно братство. Ако си сравнително безизвестен (безизвестен като мерилото е света, което означава прилично популярен сред посоченото световно китарно братсво) може и да имаш шанса да ти произведат китара, но съобразена само с част от изискванията ти, като за дадени елементи няма да имаш право да решаваш какви да бъдат и каквото и да е свързано с тях. Ако си световна звезда разбира се, получаваш всичко по конкретна твоя спецификация. Настоящият Ibanez на Крис Бродерик (китариста на Мегадет) е произведение на LACS, но все си мисля, щом е направил известна модификация само на съществуващата RGA серия, не е бил тогава одобрен за high priority client. Или пък може и да говоря глупости в момента разбира се.

 

Има и много любопитна история за времената, когато любимецът ми John Petrucci свиреше с Ibanez (JPM). За едни счупени грифове по време на тур и за едни аристократични отговори и срокове за подмяната им от страна на Ibanez към музиканта. Сега сигурно си скубят косите а Music Man прибират тлъсти пачки от по $3000 - $4000 доларови сигначър модели на човека.

 

Та така. За жалост къстъм шопа на любимата ми фирма има доста аристократичен подход при подбора си на клиенти. Други фирми като Jackson, ESP и т.н. правят всичко за всеки бе значение от стаута му. Е, разбира се по-добре човек да не пита за цената, защото инфаркта е сигурен. Не че при Ibanez предполагам е по-евтино. :cheers2:

 

Допълнение:

Ха, насрах се от кеф. Преди малко минавам през стаята и на телевизира върви Шоуто на Слави и с периферното зрение улавям нещо познато. Поглеждам, китариста на бенда Цветан Недялков свири точно със споменатият преди малко от мен модел на Music Man - John Petrucci BRF. На 99% съм убеден от няколкото секунди кадър че това беше. Дай Боже всеки му. :hysterical:

Редактирано от Bobolin
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Май не се изразих правилно. Годин са убийствени китари - живот и здраве на пролет е планирана покупката на един гранд концерт модел.

Просто се дразня леко от залитането им да правят "всякакви"модели последните две години. Например шперплатовата китара 5то авеню, която звучи точно като от шперплат и не може да се конкурира в този ценови клас да речем с аналогични модели на Ибанец. Мисля,че за първи път свирих на Годин в магазин в УСА някъде 2000та и оттогава съм заклет фен. А а ако бонусите са прилични и собственик скоро.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Bobolin, ти си благодарен клиент тогава. Явно знаеш, какво искаш и как го искаш.

Това е един от най-големите проблеми на лютиерите - клиентите, които не са напълно наясно какво точно искат.

Не ми е ясно какво чакаш. Защо се заплесваш по серийни китари, а не си спретнеш това,

от което имаш нужда. Има хубави материали, които могат да се използват.

Също така един добър вариант е, ти сам да си набавиш материала, както и хардуера, да

скицираш или направиш точен чертеж на модела си и той само да бъде изпълнен.

От това по-лесно няма. Така ще улесниш и себе си, и лютиера.

 

пп Между другото, снимката, която си постнал с Година. Китарата има дефект - много дразнещ. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да бе - аристократичен подход - custom shop като custom shop - въпрос на запитване, отношение и наличие на средства. Един немски познат ме агитираше известно време за такъв Ибанез, но предпочетох друг инструмент.

Сносен поръчков инструмент от Ibanez Custom shop може да се постигне за 3-4-5'000$. За 10'000$ ще трябва да вкарат и поне едномесечно присъствие на гейша към китарата.

10К са поръчкови акустични инструменти с огромно количество ръчна работа от лютиери със значителен опит и име в занаята и доста екзотична дървесина.

 

А с Годин са си чудесни инструменти, като всяка друга марка с история и инструменти над 1500$. Всички имат чудесни инструменти, показва моят скромен опит.

Азиатските им също не са лоши, но популярната фраза е - добри за парите си :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Godin - разкошни китари!Наскоро успях да чуя една на живо.Елктрическа, но и с пиезо.Звучеше много добре, симулацията на акустична китара направо разбива.Не знам какъв е точния модел, но беше без тремоло като тази.

http://i249.photobucket.com/albums/gg206/H...9/DSC040052.jpg

Иначе Стив Стивънс ползва акустична и ел.китара на Godin.И доста готино свири, защото е учил фламенко

и то му личи в песните на Били Айдъл.Гледайте сторителърс на Били там сцепва.

http://i249.photobucket.com/albums/gg206/H...in/PDVD_021.jpg

http://i249.photobucket.com/albums/gg206/H...in/PDVD_015.jpg

Редактирано от Heartman
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Billy Idol Rebel Yell

 

Steve Stevens - Flamenco Guitar Solo

:)

Страхотно изсвирени китари, но ми звучат тенекиено плоско! Сигурно са много удобни!?

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Малко си променям мнението за посоченият от мен модел. Бях пратил писмо до Godin и те бяха така любезни да ми отговорят, за което заслужават само адмирации. Питането ми беше във връзка с дебелината на грифа на посоченият от мен модел на 1-ва и 12-та позиция, понеже тези данни не бяха изнесени в сайта им. Размерите обаче в отговорът им силно ме разочзроваха:

 

Hi Borislav,

The Redline 3 has a 1 11/16" (42.8mm) nut width. The neck is 0.835" (21.2mm) thick at the 1st fret and 1.030" (26.2mm) thick at the heel.

Regards,

 

Michel

Godin Guitars

www.godinguitars.com

 

За мен 21 мм. на 1-ва и 26 мм. на 12-та си граничи с усещане за бейзболна бухалка. За жалост такива размери са на другата крайност от предпочитаните от мен. Жалко ... :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.