Talic_Zealot Публикувано Октомври 20, 2010 Share Публикувано Октомври 20, 2010 При някои китари известно време след настройка е възможно леко падане на тона, но в моят случай се получава обратното, всички струни постепенно се покачват със половин тон. Искам преди всичко да уточня че китарата е със нови тунери. Аз лично мисля че проблемът ми е свързан с факта, че headstock-ът ми е със сравнително нестандартна inverted форма и упражнява голямо напрежение върху nut-а. Първоначално китарата имаше един голям spacer но ефективно само променяшр ъгъла на само една от струните а натискаше всички други надолу, в последствие го премахнах и постигнах същият ефект със един винт но без натиска надолу и струните преминават по направо. (Проблемът съществуваше и преди и след подмяната.) Въпросът ми е възможно ли е със някакви правилно разположени spacer-и да се елиминира проблемът или ъгълът е просто прекалено голям. (Или греша като цяло за причината естествено..) btw извинявам се за title-а не измислих как да обясня проблема със малко думи.. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Necrophagist Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) не споменаваш нищо за това дали китарата има някаква механика.Или изобщо как са закрепени струните от страната на тялото.Може дори и снимки да качиш Редактирано Октомври 20, 2010 от Necrophagist Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2010 Bridge-a е нормално тремоло, което е сет-нато плътно и не се използва. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
EAmechaniX Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Откога е този проблем? Моето предположение е, че сега времето постепенно се захлажда и грифът се поогъва/поопъва, малко по малко... Наблюдавай го Редактирано Октомври 20, 2010 от EAmechaniX Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2010 Проблемът е... хроничен . От доста отдавна го има просто сега реших да попитам тук. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Ако ограничиш чуждиците малко, няма да ти се разсърдя . Според мен, проблемът е в начина, по който са подведени струните между ключа и грифа(под плоското нещо към горното магаренце). Не мисля, че така може да се постигне задоволителен резилтат - там дизайнерът на китарата е решил да се развихри, забравяйки някои основни принципи. Мисля, че може да се оправи, но оправянето може и да не стане със стандартни части и да се наложи изработка на по-специализирани. Като за начало, какво се случва, ако демонтираш черното нещо, притискащо струните, или пък ако много обилно го смажеш отдолу? Редактирано Октомври 20, 2010 от Evtim Djerekarov Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Под spacer имах предвид точно черното нещо. Проблемът си остава и без него, но оставих един винт за 6та струна защото когато опитах без абсолютно нищо напрежението беше толкова голямо, че пръсна нът-а и го счупи на 2 места. Btw мерси за отговорите Редактирано Октомври 20, 2010 от Talic_Zealot Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
L.K. Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 И една от моите китарки се беше вдигнала с половин тон след няколкодневно бездействие. Засега не се притеснявам, но и тя няма такава екзотична глава. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Георги Тотев Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Мене едно нещо ми прави впечатление! Онуй нещо (черното след нъта посока главата) така криви струните, че забелязах износване на нъта! Не знам за чий ... е сложено там, и не знам защо струните са навити в тази посока! Пробвал ли си да навиеш струните в другата посока? 5-та 6-та ми се струва, че "почти" се допират по снимката! Редактирано Октомври 20, 2010 от Георги Тотев Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Talic_Zealot Отговорено Октомври 20, 2010 Автор Share Отговорено Октомври 20, 2010 Аааам.. прочети поста ми пак.. (черното нещо==spacer) А за струните, навиването в обратна посока би означавало още по остър ъгъл, което задълбочава проблема. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lyubohar Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 Откога е този проблем?Моето предположение е, че сега времето постепенно се захлажда и грифът се поогъва/поопъва, малко по малко... Наблюдавай го И аз мисля като колегата. Строя на струнните инструменти в това число и китарите много се влияе от влажност,температура на околната среда.А също и от работата на климатик. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Георги Тотев Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) Абре до колко знам "spacer"-a требе да раздалечава струните на достатъчно минимално разстояние една от друга. Тука виждам как 6-та и 5-та струна се опират една в друга след "нъта" и то точно в "spacer"-a и в главите на ключовете! Поне на 6-та в ключа на 5-та се вижда и с просто око. Пробвал ли си я без "spacer". А и не знам дали съм сляп, ама 3-та, 2-ра и 1-ва нещо ми липсват! Поздрави! Герги Редактирано Октомври 20, 2010 от Георги Тотев Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
ultramega Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 (Редактирано) такава екзотична глава. Аз бих я нарекъл : глава- недоразумение ПП.Баз да имам намерение да обиждам собственика на китарата или пък този, който я е проектирал, но очевидно има нещо сбъркано. Редактирано Октомври 20, 2010 от ultramega Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Evtim Djerekarov Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 Със сигурност дизайнера на китарата не е бил запознат с основното правило при китари без заключване, което много често се спазва - струните да се кривят минимално при нъта. Допускам, че това може да е първопричина за проблема, макар да не съм сигурен. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Nikifena Отговорено Октомври 20, 2010 Share Отговорено Октомври 20, 2010 Говорите за проблем който реално не съществува. Напълно нормално е тонът на струните да пада и да се покачва. Ако те притеснява, че тонът ще се покачи толкова много, че някой ден струните ще се скъсат, значи не обръщаш много внимание на самото свирене, а повече на ненужни детайли. Достатъчно е когато свириш да си настроиш китарата както правят всички. Останалото е писане по форуми и чешене на езици... уупс пръсти по клавиатурата Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts