Jump to content
Българският форум за музиканти

Препоръка за преамп


userko

Recommended Posts

Здравейте,

 

От известно време насам си търся хубав рокаджийски преамп, който да ръгна в лууп-а на процесор Boss-GT10. Свиря с лампов усилвател, който няма fx loop и не мога да го ползвам като преамп, така че съм принуден да търся камионче, което да върши тази работа. Не търся съвет тъй като ми е ясно, че темата е твърде субективна , а по-скоро ми е интересно да прочета ваши впечатления от преамп-ве. Саунда, към който се стремя е яко дърти мърти рок... Velvet Revolver etc. Благодаря предварително !

 

П.С. Далеч съм от Sound Engineer специалист, така че ако нещо в този пост ви се стори безумно, смейте се на воля :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изобщо няма да звучи добре! Преамп само в РА. Пробвал съм много пъти (имам два лампови преамп-а, а съм си играл и с чужди) в какво ли не - не звучат добре два преампа един след друг. Ако АМР-ът няма ФХ Лууп - потърси вариант да си сложиш или го сменяй, ако си решил да ползваш хубав преамп. Поне вход за РА-то лесно се слага, лично съм си правил, има 5-6 спойки, само трябва да уцелиш мястото. :thumbs_up:

 

Препоръчвам ти The Blue Ripper by Gregg, но ако нямаш къде да го ползваш няма много смисъл... :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

П.С. Далеч съм от Sound Engineer специалист, така че ако нещо в този пост ви се стори безумно, смейте се на воля :)

Предложението на Baby Thomas е доброто решение. По много причини! Ако искаш да се направи LOOP, а не можеш, пиши на лично съобщение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи минах период, през който бях преамп маниак и съм пробвал почти всички лампови/транзисторни такива.

Да ти давам конкретен модел едва ли има смисъл.

Според мен имаш 3 варианта.

1. Лампов преамп ( в лупа на процесора си ГТ 10, да мисля, че е леко гаден от към предусилвателна част) и ползваш само ефектите му.

Не всички звучат гадно пред лампово комбо.

Един много удачен вариант е Хюс и Кетнер тюбман1/ 2 - ката май също става/.

Той е многофункционален и една от задачите, които изпълнява е да

пред лампов (за предпочитане) амп.

2. Ламповите преампи звучат добре в пауър амп ин на кубе (или ефект лупа -ритърн вход-а).

Не винаги, понякога не се харесват(с комбото), но да кажем в 90 процента е ок.

Ако решиш да направиш ефект луп, вече ти писаха. Ориентираш се към лампов рак преамп, има и сполучливи транзисторни.

РАЗКАРВАШ ГТ10 и си взимаш ефекти на рак.

3.Има и лампови педалчета, които действат като дистери/ бустове на лампови ампове(и не само).

Български - наскоро ще има презентация на Гарланд.

Има и други - Ибанез, Вокс се предлагат сега, навремето Дийн Маркли, Чандлър. И тн.

Този варинат ще ти го препоръчам като подходящ, само ако си доволен от клийн канала на кубето си.

Пак е препъръчително да му се направи ефект луп и да вкараш по четири кабелният метод, бос-а в лупа(само за ефект).

Редактирано от TONY
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

TONY, радвам се, че много добре осъзнаваш ситуацията, в която съм поставен :thumbs_up: Длъжник съм ти за времето, което си отделил да напишеш този отговор.

 

Не ми се ще да се разделям с Bossa, защото за мен е маниакален мултиефектс туул. Единственото, което според мен куца наистина е предусилвателната част. Именно заради това търся подходящо решение. Кубето е едно малко "practice" ампче (VOX AC4TV8), което колкото е невинно, толкова и може да бичи по-здраво и според мен звучи впечатляващо добре. Clean-а на кубето много ми допада... докато е все още в гаранция не ми се ще да го нападам с поялника ;) Като за начало мисля да тествам някои преампи ( вариант 1 ) и ако не ми допадне саунд-а, да премина към вариант 2 или 3 :hysterical:

 

Всъщност като се замисля, може би е най-добре да инвестирам в някое по сериозно кубе....

Редактирано от userko
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз в момента съм на схемата с преамп и крайно стъпало да ти кажа има си своите плюсове и минуси :hysterical: В твоя случай, най-лесното нещо е да наемеш някой да ти направи един ефектслууп или нещо такова. Интервенцията не е хупер мега сложна, само трябва да го направи някой, който си разбира от работата. В този форум можеш да намериш поне няколко. Не знам колко е удачно да го правиш сам - ако не разбираш не си струва, а ако разбираше, сигурно вече щеше да си го направил :thumbs_up:

 

Няколко преамп решения в педалче

Има много добри решения на пазара, макар и не много евтини. При всички случай те съветвам да си платиш за горната интервенция и там да пъхаш преампите, ще звучат убийствено, ако ти е лампово крайното стъпало. Ето ти списък на някои много известни, които си струва да погледнеш.

 

АМТ SS20 - много готин лампов преамп за рок и метъл. можеш и да записваш много добро качество директно.

- демо на Налбантов

- демо на директния му звук (или поне един от многото) Същия има и други демота на SS-a

 

АМТ SS11 - версия с 2 лампи на горното. Предполагам е по-бруталия. Същите възможности. Цената му е към 700 лева мисля

Амт имат и други решения, в педалчета само. За тях по-надолу

 

hughes&kettner Tubeman II - подобна идея като горния - по-обемист и мисля, че има някои различия от гледна точка на това как му се захранва лампата. Цената му пак е към 700 лева

 

решения от БГ "производители:

Blue Ripper на Гарланд. Не съм го чувал още, но предполагам, че не отстъпва по нищо на горните три, предполагам е най-близо до SS11 с двете си лампи. Убеден съм, че е страхотна изработка.

 

Fire Garden's Tubeman Жълта версия на тюбмена, приготвена от наш съфорумник. Аз я притежавам, макар че може да я продам скоро, зависи. Не отстъпва по нищо на оригинала, с който също съм свирил, но никога не съм ги имал двете едновременно, за да го пробвам. Има цяла тема в раздел Изработка и ремонт. Цената от тогава също я има в темата и беше обявена за 380 лева. това беше обаче отдавна, може да се е променила. Аз го ползвах преди със Пиви бандит, транзисторно комбо. Свирил съм в групата ми през крайното стъпало на Енгл 840Е 50/50 и това ме размаза. С преампа не отстъпвах по нищо на другия китарист, който имаше Digitech ElevenRack (през същото крайно стъпало) и 30ватовото му Orange комбо за 1600 евро.

 

 

Основните плюсове на преампите в педалчета са:

преносимост и копмактност - взимаш го и свириш където искаш и си имаш звук, подобен на твоя вкъщи. Всичките имат симулиран изход, та при нужда, може да се мине и без крайно стъпало. В смисъл, може да се спаси положението. Можеш да го вземеш и да записвате при някой някъде и е доста лесно - само в чантата.

в крайно стъпало, особено лампово звучат супер яко.

 

основните минуси са...

позна :) понякога струват толкова, за колкото можеш да си вземеш на старо Гарланд изцяло лампов със ефект луупи и кво ли още не. Справка - раздел купувам продавам.

 

 

Някои решения в педалчета

Ако не дупчиш ампа, а той ти е по-винтидж или не можеш да го надуеш достатъчно, за да свириш рочец и т.н. Можеш просто отпред да бутнеш оувърдрайв или дисторжън. За съжаление повечето, които имат супер як звук са доста скъпи. Ето ти просто няколко от тях, които можеш да погледнеш:

 

Suhr Riot - голяма работа е в момента, сравнително нов и наистина мисля, че звучи убийствено за дист педалче. Цената му обаче отговаря на качеството на звука му (мое мнение :))

Cmatmods brownie - виж горния коментар. Видеота на двете от наш съфорумник - http://www.youtube.com/user/koliok#p/u/1/oUrLXgQF2Ls

Amt R1

M.V. Electronics SHREDHEAD

Blackstar HT Dist - http://www.youtube.com/user/koliok#p/u/2/eJpcChmOuKU

BB preamp

всичко това са скъпички решения...

 

можеш да видиш и някои не-толкова или просто оувърдрайви за ламповия ти амп.

Naudio SansAmp

Naudio firesound - оувърдрайв

Ibanez TS-ите

Vox Ice 9 - оувърдрайв

Vox Satchurator - дисторжън

тези са доста по-достъпни ;)

 

 

всичко това не беше и капка от всичките възможности. Да не говорим, че въобще не споменавам раковите неща, защото не съм им фен засега.

ако имаш въпроси по горното - питай :)

 

П.с. докато писах тоя ферман, си отговорил, че не искаш да дупчиш, а че те кефи клийна. Тогава си мисля, че най-добре е да погледнеш за някое дист педалче или оувърдрайв, а не преамп. От всичките изброени, които пак казвам и капка не са, бих те насочил към Vox Satchurator, който според мен е много достойно звучащ дист, особено за цената си!

Редактирано от Fenix
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.