Jump to content
Българският форум за музиканти

Effect Chain-a Ви?


Viper-X

Recommended Posts

G-Major All-In-One има си всичко и то с много добро качество, но ще минавам само на компресор и то на DBX160A ... ама все не ми остава време за свирене мамка муууууу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз моят го ограничих до кабела. Напоследък свиря предимно директно включен в централното (по примера на Джеймс Джеймесън - дори струните на едното басче са на ~15 години или поне за толкова зная със сигурност), даже без буфери по пътя.

Причината да нямам амп е, че ми писна да мъкна ламба и кабинет, над 50 кг. (Сега съм избрал едно леко и мощно "кубе", но живот и здраве, рано му е още)

 

За ефектите - по едно време ползвах дистър, хорус, дилей, уа-уа, фейзер, тремоло... (вече не помня последователността, но важното е, че имам парче, записано с всички наведнъж :blush:), дори имаше пероид, в който "злоупотребявах" с един Под ХТ лайв и там също се случваха интересни работи, но Музиката го изискваше.

В крайна сметка, махнах всички ефекти, не за друго, ми не успях да събера желания "чейн", който трябваше да бъде с разклонение на сигнала и по всяка линия - различни ефекти, включително и луупер, бас синтезатор ()ама на електрохармоникс и други интересни неща. Та, ограничих малко "арта" и сега наблягам предимно на пръстите, особено при фретлеса. Единственото, което си запазих е един хорус на Айбънез (CS5), койтго ползвам при двуструнния слайд бас. За фретлес не обичам хорус, понеже ми разваля тоноизвличането - някак си успявам и без него да го постигна :greenangel:

Друга причина е, че започнах да свиря предимно рокенрол, а там подобни изцепки не са на място.

 

Единственият път когато съм използвал компресор беше докато свирих дет и то не за друго, ми наличният усилвател беше с неадекватен говорител и трябваше басът да се "вкарва в рамки", че хем да се чува, хем да работи говорителят както трябва. Не обичам нещо да ми смачква звука, а и много държа на интонацията, дори в най-силните и шумни моменти, всичко да зависи от мен, независимо от бързината и треснята.

 

Олд-скул тип съм и продължавам да си цитирам Джако - "Иц ол ин май фингърс", ама не, че някой ден отново не бих "навързал" 7-8, 12-15 камиончета, но за момента съм извън "арта" :D или когато съм в него, със 7-струнното чудовище, гледам да съм чист, по примера на Стив Бейли и един скорошен негов албум, акцентиращ върху естествения звук на баса.

 

Даже не си използвам активната електроника, освен в много особени случаи. (Сетих се, че имах и еквалайзер по едно време.)

 

...и т.н., разбира се :music336:

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Басо -> тунер -> Уа -> усилвател.

Тунер...уа...гъзар...

Warwick->кабел->Ampeg...доволен съм :)

 

В скоро време обаче ще имам нов ефект, пловдивски, custom :thumbs_up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз съм скромен:

 

Ibanez GSR200EX >> Behringer BLE100 (limitter-enhancer) >> Behringer BUF300* (flanger) >> Behringer BOD100* (overdrive) >> AMP

 

(* само от време на време... :-) )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

G-Major All-In-One има си всичко и то с много добро качество, но ще минавам само на компресор и то на DBX160A ... ама все не ми остава време за свирене мамка муууууу.

 

И аз ще взимам някакъв студиен компресор и dbx 160A ми е една от идеите, но не съм го чувал. Някой да има впечатления? Знам, че оригиналният 160 е класика, но дали този е reissue...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето я при мен системата (симулирана на paint):

 

6571621054894214841288168290aoidNNWMKVfFvpDJAt6K.JPG

 

Китарният драйв не реже толкова забележимо ниските (или нещо друго по веригата ги бууства, не знам), и е баси якия драйв.

Първоначалната ми идея беше да вкарам драйва през един от изходите на синта и в един от входовете на дилея, за да смеся 2та сигнала, но нещо не тръгва толкова далеч по веригата, трябва да е пръв (идеи защо?). После смесвах сигналите през DI box, но май няма смисъл.

 

- за незапознатите. Идеално е за подложки, атмосферички и к'во ли не.

Ако му вържа експрешън педал вече мога и да си играя с LFO-то. Има pitch hold функция - задържаш синта да се върти на фон и свириш отгоре с чист бас.

 

Бас хоруса си се връзва идеално и за китара.

 

Дилея го взех предимно заради лупъра, но пък му намерих приложение тук-там и за баса.

 

Ако ръгам китарната конфигурация, слагам едно уа след драйва (не като на картинката) и режа ниски, вдигам среди от кубето.

За тая комбинация сигурно ще ме анатемосат някои китаристи, но за мойте цели (и докато гепя китарно кубе) е супер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 4 weeks later...

E, не съм ги гледал да са все BOSS, a и ползвам еnvelope филтрите на Digitech-a (и то рядко), синтовете за сега са ми безполезни. SYB5 си е синт.

 

До някой друг месец и компресора ще е различен от този на снимката вероятно, a попълнението от BOSS ще е TU3

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^Прочети внимателно листовките към него и вникни във физическата същност на това, което се случва :(

"Номерът" е, че повечето хора нямат идея какво да пряват с многото врътки и само ги въртят, после са недоволни.

Аз съм бил свидетел на басист, ползващ суб5, имитиращ напълно клавири (освен баса) и след концерта (понеже го гледах "на телевизията"), съвсем сериозно го питах имаха ли клавирист (щото не бях успял да видя такъв из кадрите, а го чувах).

 

Не много извън темата (макар че имаше една за бас-синтове, но все пак), това се доближава най-много до моите представи за бас-синт:

http://www.thomann.de/gb/electro_harmonix_...th_new_2008.htm ;)

(Въпрос на време е да влезе в темата :girl_cray2: )

Редактирано от Свилен Бас
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам syb-5 от около година и накратко, впечатленията ми са 2:

 

1. Добрият звук особено много зависи от баланса между чист и синт сигнал;

2. Много по-добра машина е за записи и ползване онборд, отколкото за лайв и на пода. Просто е добре да има някой назначен да му врътка врътките.

Мисля да му взема експрешън педал, тогава май ще стане...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.