ВанКо Пашов Публикувано Септември 20, 2010 Публикувано Септември 20, 2010 Здравейте, драги съфорумници! Знам, че това е поредната такава тема, но трябва да попитам преди да си вложа парите. Така... Ще си купувам нова електрическа китара и съм спрял на два модела, които не се различават много, но все пак ще ви попитам: По какво се различават двата модела и кой модел е по добрия избор? Китарките са: 1. BC Rich Avenge SOB ( http://www.bcrich.com/beast_avenge_sob.asp ) 2. BC Rich WMD SOB ( http://www.bcrich.com/beast_wmd_sob.asp ). А в последните няколко дни се замислям и за тази китарка: 3. ESP LTD EX-50 BLK или MS ( http://www.musicworld.bg/bg/m_2080000/i_20..._EX_50_BLK.html и http://www.musicworld.bg/bg/m_2080000/i_23...P_EX_50_MS.html ) И бих се зарадвал да чуя и нейните преимущества пред по-горните две. P.S: Съжалявам, че ви отегчавам с поредната такава тема, но отделих две вечери ровене из форума за да намеря информация за тези китарки и не намерих. Цитирай
DJ SKRATCH Отговорено Септември 20, 2010 Отговорено Септември 20, 2010 При първите две китари само формата е една и съща (различно дърво, различен брой адаптери и тнт), вторите се различават само по цвят! Цитирай
bustard Отговорено Септември 20, 2010 Отговорено Септември 20, 2010 Ex-50 много добра китара, другите са доста неудобни, поне за мен. Цитирай
Lord Shredulous Отговорено Септември 21, 2010 Отговорено Септември 21, 2010 Ако само това ти е избора...вземи WMDто,че е нек тру Разбира се ,ще е малко по-скъпо от Avenge-a Цитирай
ВанКо Пашов Отговорено Септември 22, 2010 Автор Отговорено Септември 22, 2010 С риск да прозвуча малко noob, какво е neck trough? И също така, ако може някой да ми каже, какво значение има това, от какво дърво е направена китарата? Но като качество на звука, коя от трите е най-добра? P.S: Благодаря за досегашните коментари. Цитирай
Victoroth Отговорено Септември 22, 2010 Отговорено Септември 22, 2010 (Редактирано) Така като гледам, това май ти е първа китара която ще си взимаш. Напомняш ми на мен на млади години (метълските ми години хехе), тогава аз като си избирах китари и аз се бях спрял на BC Rich, защото нямах много опит, а пък и за това време дет се вика "изглеждаха мноо яки". Е да ама, не. Сега съм благодарен, че не съм си купил такава китара Това е абсолютната метълска метла (в лошия смисъл), което не може нито да предаде правилната динамика и има ужасно натрапчив,силен и "метълски" звук. Аз лично не съм видял добър музикант да свири с BC Rich, единствено може би бяха добри 80-те години. Сега са ужас. Neck-through означава,че грифа и тялото са сляти (от 1 дърво),а не както при повечето китари грифа да е прикрепен с болтове към тялото. Neck-through дава повече състейн и добринася за метълския звук (в лошия смисъл според мен). Знам, че сигурно искаш да изглеждаш готин пред приятелчетата ти, но тази китара освен за снимки не може да донесе топлия,натурален и органичен звук при повечето други китари. Разбира се, че има голямо значение от какво дърво е направена китарата, това определя около 50% нейните звукови качества. Различните видове дърво допринасят различен звук. За да не изреждам подред, информация тук : http://www.jemsite.com/jem/wood.htm Предполагам знаеш, че звука на една китара е доста комплексно нещо и зависи от много неща, които са във chain-a (веригата, която обработва звука). Много зависи според това какъв тон искаш да постигнеш , какви настройки на ефект-педалите или процесор да направиш, какъв усилвател имаш, какви говорители, в каква стая свириш дори и температурите в стаята/сцената имат значение. Така,че добре си помисли. Редактирано Септември 22, 2010 от Victoroth Цитирай
ВанКо Пашов Отговорено Септември 23, 2010 Автор Отговорено Септември 23, 2010 Благодаря за коментара Victoroth. Изясних си много неща и наистина ще се замисля, дали да си купя тази китара. И не, не ми е първата електрическа китара, която си купувам, но заради обемния ти коментар много неща ми станаха ясни. Отново благодаря! Но нищо не каза за ESP-то. Какво мислиш за нея? Цитирай
abductor Отговорено Септември 23, 2010 Отговорено Септември 23, 2010 И аз да хвърля 2 стотинки тука Колегата Victoroth е може би прав за някои от нещата, които казва, но мнението му е малко тенденциозно, т.е. очевидно харесва съвсем друг тип китари. Че няма добри музиканти, които свирят с БиСиРич, разбира се не е вярно, пък и що е "добър музикант" си е малко или повече въпрос на вкус - аз бих казал Чък Шулдинър и Слаш (който има сигничър Монкбърд), че и чичо Кери, който не знам доколко е "добър музикант", ама аз лично съм му супер фен . Що се отнася за изявлението, че "нек-тру"-то допринасяло за по-голям състейн "в лошия смисъл на думата" - ще ме извинява колегата, ама това е пълна глупост, както и общите приказки за "топъл и натурален звук" - Гибсън Лес Пол са чудесни китари например, но не всеки има нужда от такава, особено ако иска да бримчи яко хай-гейн (е, не че не стават, де). От друга страна е донякъде вярно това с формата - има и по-удобни китари, но пък точно тези модели не са от най-неудобните, в смисъл поне може да се свири седнал, макар и да ръбят на места, за разлика от V-тата да речем. Сега конкретно: 1. Avenge SOB - нисък клас инструмент, липово тяло, болт-он конструкция, дифолтни адаптери, нищо особено (като изключим червения кант и инлеи ); 2. WMD SOB - значително по-добър инструмент - нектру конструкция, махагоново тяло, Рокфилд адаптери, ключове Groover - макар и да не съм го пробвал лично 100% има значително по-плътен тон и по-добър състейн; 3. ESP EX-50 BK - доста стандартен Експлорър, за съжаление с липово тяло (аз лично не се кефя особено, личен вкус), болт-он кленов гриф, ESP адаптери. По мое мнение - нищо особено, вторият БиСиРич със сигурност е по-добър; 4. ESP EX-50 MS - същата китара, обаче бяла, виж т.3 От изброените модели вторият Рич превъзхожда доста останалите (според мен). Все пак най-добре е да пробваш китарите за да прецениш сам коя ти е най-удобна, звучи най-добре и т.н., защото няма универсални правила коя китара е най-добра - всичко е въпрос на вкус. Цитирай
Борис Отговорено Септември 23, 2010 Отговорено Септември 23, 2010 Гласувам за WMD!Ако можеш да си я купиш давай...това,което харесвам в Биси рич е това,че ти дават доста повече за дадена сума от колкото други марки китарки BC Rich, единствено може би бяха добри 80-те години. Сега са ужас. Е точно пък през 80-е са най-големите "брадви" или Class axe,правели ги от шперплат Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 23, 2010 Отговорено Септември 23, 2010 Victoroth според мен се изказа малко пресилено и не съм съгласен с доста от твърденията му. За сметка на това мнението на abductor доста ми допада! Дразнят ме ръбести и грозни китари, но пробвах за спорта един Б.С. Рич от тия дето не боцкат и всъщност ми хареса (противно на предварителните ми очакванията). Беше с добра изработка, удобна, с приличен сетъп. Само ънплъгт я пробвах, та за пикапите не мога да кажа нищо (то и да я включа някъде от чужд и смотан АМР няма как да преценя). Като цяло смятам, че си заслужава парите. Нещо което в никой случай не важи за Джаксън да речем. P.S. Моделът използван от Слаш е Mockingbird. Цитирай
TONY Отговорено Септември 23, 2010 Отговорено Септември 23, 2010 (Редактирано) Просто Victoroth се изказва от гледна точка, на човек, който е преминал метълският и тийн периодите и сега хареващ други неща. abductor е по-обективен. Не мога да се съглася с неправилното отношение към липовият чай, каквато тема имаше. Китарите от липа са екстра за метъл. Легенда е и преувеличаването на състейна на нектру дизайна. Да определено има и се усеща, но не е безкраен. Сравнявал съм обстойно 2 мокингбърда на БС Рич. Нектру и болт он. Състейна на нектру-то не е безкрайно по -голям. Тя е и с махагон. Другата е с липа и болт он. И е с по-удобен гриф, пак малко. Разликите ги има, но не са от земята до небето. И двете са метъл китари и ми харесаха. А бдсм адаптерите ги вкарват в един тип звучене. Никой(или почти никой) не е уцелил най-подходящата китара от раз. Никой (или почти никой) не е останал само с една до края. Никой(или почти никой) не е открил единствената. Иначе да, формата на тези китари предполага свирене на сцена и прав. И според мен, са добра партия за цената, която плащаш. Все пак най-добре е да пробваш китарите, за да прецениш сам коя ти е най-удобна, звучи най-добре и това казва всичко. С ЕСП нямам опит. Редактирано Септември 23, 2010 от TONY Цитирай
ВанКо Пашов Отговорено Септември 23, 2010 Автор Отговорено Септември 23, 2010 Много благодаря за коментарите. Наистина ми помогнахте. Цитирай
Victoroth Отговорено Септември 23, 2010 Отговорено Септември 23, 2010 Всеки все пак си изказва мнението, ако всеки мислеше по един и същ начин и му харесваха едни и същи неща, музиката като цяло щеше да е еднообразна и скучна. Но все пак да си дойдем на думата, Погледнах цената на WMD модела на BC Rich в thomann - 643 евро справка Така погледнато, ще плати само за един външен вид, чиято форма ще му се набива в краката. Определено изборът не е от най-добрите Не искам това да стане поредната тема в която се казва и спори, коя марка китари е по-добра и колко превъзхождала другите. Всъщтност няма такова нещо. Парите не определят колко един инструмент е добър, ако един инструмент струва повече, то вероятността да е наистина добър е значително по-голяма. При ниския и среден ценови клас, възможността да откриеш наистина добър инструмент е малка, но намериш ли добър инструмент, който пасва на твоя стил на свирене, то ще си изключително доволен от себе си, защото с по-малко пари си взел нещо не по-малко лошо от това което е напримерно 2 пъти по-скъпо. Иначе колегите коментираха ESP-то и то правилно. Обикновенно тази марка слага високи цени на средния клас китари, а инструментите не са чак кой знае какво. Според мен ги надценяват. При високия клас, нещата стоят по-различен начин. Там е долу-горе поносимо Разгледай, ако искаш още няколко модела китари, кажи им имената и ние ще се опитаме да помогнем в избора. Цитирай
ВанКо Пашов Отговорено Септември 24, 2010 Автор Отговорено Септември 24, 2010 А за усилватели за китарата, какво можете да ми кажете? Влезнах в сайта на Thomann и там си харесах този усилвател: http://www.thomann.de/gb/fender_fm212r_egitarrencombo.htm Няма да обяснявам характеристиките му. Вие сами ще ги видите на линка. Моля, кажете ми какви са плюсовете и минусите на този и ми дайте предложения за други толкова, а даже и по-добри от този в същия ценови диапазон. Цитирай
Baby Thomas Отговорено Септември 24, 2010 Отговорено Септември 24, 2010 Това е възприетия като еталон за гаден АМР модел... Цитирай
Recommended Posts