Jump to content
Българският форум за музиканти

Бързо въпросче към лютиерите


Recommended Posts

Ще дялкам грифче от къдрав клен. Жилките на дървото са прави но имат съвсем лек наклон. Та въпроса ми е вариант А или Б

 

020304491.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Сетих се за още едно въпросче. Значи имам следния тръст род Цък . Но като си правя сметката 20мм най-тънката част на грифа това значи 7мм фредборд, 11мм тръст род и остават само 2мм от тръст рода до края на грифа-изглежда ми доста малко. Трябва ли да си търся друг тръст род по-тънък на височина или може примерно се сетих да прекарам един канал примерно 2мм през фингърборда че да отиде тръст рода по-нагоре.

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е добра идея да правиш канал и във фингър-борда, защото после при евентуално въртене на шиша почти е сигурно, че ще ти се изстреля някое прагче от изкълчването на дъската при извиването и.

 

Опита ми с лютиерството е по-скоро скромен, но това мога да те посъветвам.

 

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това решение, което си намислил е добра идея, аз лично съм го използвал многократно и работи безотказно. Виж този лик: http://forum.muzikant.org/index.php?s=&amp...st&p=516398

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@BassTraffic - разгледах посочения линк, относно въпроса на patzo - нямам какво да добавя щом си го изпитал, най-вероятно имаш право, но искам да използвам случая да те поздравя за прецизността, с която работиш. :hysterical:

Аз съм правил ел.китари (с акустични не бих се справил), когато съм бил едва на 16 години и затова много ме впечатли "финиша" на твоите инструменти.

 

@patzo - Успех и ако вече не си го разбрал - подхождай с мнооого търпение и ще останеш доволен от резултата.

 

Аз се отказах от лютиерството, именно защото ми липсваше търпение.

 

:)

Редактирано от Slacoth
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Slacoth Благодаря ти за комплимента :) !

Бих добавил само, че всичко може да стане работещо и функционално (и за тръса и изобщо за китарите), стига да е сметнато точно и изпълнено прецизно. Ако дори само един от тия два фактора не са изпълнени - нищо не става. Затова има доста противоречия и възникват спорове за това, кое правилно и кое не е.

Например: Откакто започнах да селектирам дървесината по по-различен от общоприетият начин за подбор на дървесина (особено за грифове)- не съм имал никакви проблеми с измятания и изкривявания, а преди това се случваше. Въпрос на индивидуална преценка и индивидуален подход към задачата, която предстои да се реши.

Още един пример (вариант), който също дава решение на задачата пред, която patzo се е изправил: Може да се направи ФБорда 5,5мм дебел, като се удебели дръжката на грифа на 14,5мм. По този начин тръса ще се постави в канал дълбок 11мм и ще има 3,5мм запас от дървесина зад него, която е достатъчна според мен.

 

К. Димитров

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.