Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано

Ще дялкам грифче от къдрав клен. Жилките на дървото са прави но имат съвсем лек наклон. Та въпроса ми е вариант А или Б

020304491.jpg

Отговорено (Редактирано)

Сетих се за още едно въпросче. Значи имам следния тръст род Цък . Но като си правя сметката 20мм най-тънката част на грифа това значи 7мм фредборд, 11мм тръст род и остават само 2мм от тръст рода до края на грифа-изглежда ми доста малко. Трябва ли да си търся друг тръст род по-тънък на височина или може примерно се сетих да прекарам един канал примерно 2мм през фингърборда че да отиде тръст рода по-нагоре.

Редактирано от patzo
Отговорено

Не е добра идея да правиш канал и във фингър-борда, защото после при евентуално въртене на шиша почти е сигурно, че ще ти се изстреля някое прагче от изкълчването на дъската при извиването и.

Опита ми с лютиерството е по-скоро скромен, но това мога да те посъветвам.

:D

Отговорено

Това решение, което си намислил е добра идея, аз лично съм го използвал многократно и работи безотказно. Виж този лик: http://forum.muzikant.org/index.php?s=&amp...st&p=516398

К. Димитров

Отговорено (Редактирано)

@BassTraffic - разгледах посочения линк, относно въпроса на patzo - нямам какво да добавя щом си го изпитал, най-вероятно имаш право, но искам да използвам случая да те поздравя за прецизността, с която работиш. :hysterical:

Аз съм правил ел.китари (с акустични не бих се справил), когато съм бил едва на 16 години и затова много ме впечатли "финиша" на твоите инструменти.

@patzo - Успех и ако вече не си го разбрал - подхождай с мнооого търпение и ще останеш доволен от резултата.

Аз се отказах от лютиерството, именно защото ми липсваше търпение.

:)

Редактирано от Slacoth
Отговорено

Slacoth Благодаря ти за комплимента :) !

Бих добавил само, че всичко може да стане работещо и функционално (и за тръса и изобщо за китарите), стига да е сметнато точно и изпълнено прецизно. Ако дори само един от тия два фактора не са изпълнени - нищо не става. Затова има доста противоречия и възникват спорове за това, кое правилно и кое не е.

Например: Откакто започнах да селектирам дървесината по по-различен от общоприетият начин за подбор на дървесина (особено за грифове)- не съм имал никакви проблеми с измятания и изкривявания, а преди това се случваше. Въпрос на индивидуална преценка и индивидуален подход към задачата, която предстои да се реши.

Още един пример (вариант), който също дава решение на задачата пред, която patzo се е изправил: Може да се направи ФБорда 5,5мм дебел, като се удебели дръжката на грифа на 14,5мм. По този начин тръса ще се постави в канал дълбок 11мм и ще има 3,5мм запас от дървесина зад него, която е достатъчна според мен.

К. Димитров