Jump to content
Българският форум за музиканти

"Бенд ъп" - "Бенд даун"


jordanp

Recommended Posts

Има ли разлика между оптягането на струните на горе и долу. На мен ми звучи почти едно и също при енакво оптягане, само усещам мака разлика в звучението. Има ли някакво правило в използването на едната и другата техника, или е според удобството на китариста? Единственото, за което се сещам е заради крайните струни, да не излизат извън грифа, но има ли нещо друго?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На мен ми звучи почти

 

 

Ето, че значи и ти чуваш разлика :) Не знам какво се случва от гледна точка на теорията, но бендът надолу си звучи по-нахакано. Виж фамозния бенд в началото на Sad But True, опитай се да го изсвириш с бенд нагоре и бенд надолу и сам реши кое звучи по-вярно с оригинала :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен разлика в звученето няма защото все пак опъваш струната, дали нагоре или надолу няма значение.Примерно аз опъвам първите 3 струни нагоре, а другите (дебелите) надолу,защото просто има място накъде да опънеш. :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От друга страна бендът нагоре е по-лесен за прецизен контрол. Могат да се изсвирят ефектно няколко тона в един бенд.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

Според мен няма, а и не би трябвало да има разлика в звученето...........както можеш да го направиш надолу, по същиа ночин може и нагоре...........

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен главно нещата стоят така, че няма значение на коя посока се прави бенда - звученето е едно и също, другото е самовнушение, или разликата в звука може да идва от това, че в едната посока може самият бенд в ръцете на китариста да е по-несигурен и да звучи по-неправилно, от колкото в другата.

 

Като правило за мен е бендове на първа, втора и трета струна се правят нагоре, а на останалите надолу - анатомично по-удобно е (освен ограничението на грифа), с изключение на някои особени случаи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.