Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Отговорено

Аз съм екранирал адаптери и някъде напред в темата,в самото начало съм писал как. А медното фолио си е отвсякъде по-добро за екраниране-става по- лесно,запоява се без проблем. Не искам да споря с никого,но аз не бих екранирал с алуминий. Направил съм няколко китари с мед и резултатите са абсолютно еднозначни. Имаше снимки от една моя работа тук в темата преди,но някой е сметнал за необходимо да ги затрие. Което изобщо не ме притеснява,разбира се.

rbtrjll, за ефекта,който бруми-смени жаковете с пластмасови-могат да се намерят. Не се хващай за ОУ-не е от тях. 

• Отговори 212
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Отговорено

Не е проблем дса те обзаведа с 2-3 броя от прословутите JRC4558,но ще е все тая.... Убедил съм се,че TL 072 звучат по-добре. И не са толкова лакоми. Та опитай с йакове в пластмасов корпус и потърси в нета какво пише за Ground loop.Пък и защо не си провериш и свързващите кабели?....

Отговорено

В интерес на истината сложих ТЛ още в самото начало. По късно ще опитам и с пластмасови жакове, брума се получава при положение на състейна след 12 часа. До 12 няма. Взех да се съмнявам че огромните трансформатори в усилвателя смущават и педалчето вече, но да не цапам темата тук. По темата преди няколко дни си поръчах това http://www.ebay.com/itm/2m-Adhesive-Copper-Foil-EMI-Shield-Tape-Conductive-50mm-width-/261015598324?pt=Guitar_Accessories&hash=item3cc5bdf4f4  и като пристигне ще си поиграя с баса, както и на един приятел с китарата, ако остане материал за нея де :)

• 6 months later...
  • 3 weeks later...
  • 4 months later...
Отговорено (Редактирано)

Искам да задам един по-скоро теоритичен въпрос относно екранирането на бас с активни адаптери и активна електроника.

От нямане какво да правя взех, че екранирах /засега/ само леглата на адаптерите. Чуваема разлика в нивото на шум обаче не усещам. Направих А/Б тест на леглата свързани и откачени от общата маса....определено няма разлика. Пробите са през китарен амп с гейн до дупка и сериозно усилване, при свирене в бас апаратура без драйв шумове не бих казал, че чувам...аз затова и казвам, че въпросът ми е по-скоро на теория де :D Т.е. хавата е добре, но ме гложди дали може да стане още по-добре :D 

Та...има ли смисъл да си играя да екранирам и кухината на електрониката при положение, че басът е активен и с активни адаптери? Това ще доведе ли до чуваема разлика в шумовете?

Да поясня, че кухината на електрониката и капакът са намазани с нещо черно, което уж е проводимо.

Мерси предварително :)

Редактирано от Yves
Отговорено

Според мен няма смисъл. Даже ако си екранирал кухините за даптерите с някакво фолио и си го свързал с жица към общата точка на масата и отделно това фолио опира в "черното" проводимо нещо - може би си влошил малко нещата. Има ли шум все пак или се занимаваш е така, за спорта?

Отговорено

За спорта :D  Шум в басовата апаратура няма, освен хъхкането на компресора, но така или иначе имах фолио и си търсех някаква занимавка...

А защо в описаната ситуация да се влошават нещата?

Отговорено

Ами ако е проводима боята под фолиото можеш да си докараш един или повече ground loop-a. От фолиото към боята -> от боята до общата маса (обикновено има жичка) -> от там през жицата обратно към фолиото и така.

Отговорено (Редактирано)

Точно в екранировката, тъй наречените граунд луупове едва ли са от практическо значение(а и нещата май не се случват точно както ги описва колегата по-горе, това не е въртележка), но мисля, че проблемът е в друго.

Има множество проводими материали, които се ползват (бои, фолиа и т.н.). но макар и проводници, те обикновено не представляват магнитен екран, поради което са доста компромисно решение.

Много пъти съм писал в подобни теми - фактът, че адаптерите разчитат на промяна в магнитно поле, за да работят, автоматично означава, че няма как китарата да е съвсем защитена откъм електромагнитни смущения. За справка - включете само адаптер в уредбата и слушайте.

Най-доброто, което може да се постигне е това. А повечето добре опроводени китари, не са далече.

Редактирано от Evtim Djerekarov