Jump to content
Българският форум за музиканти

Проблем с ак. китара.


Loremainak

Recommended Posts

Здравейте, аз имам една ак.китара в къщи, която баща ми я беше намерил и имаше само 3 струни, изчистих я, сложих нови струни обаче звукът е някак си много лош.Може би е защото няма магаре а струните се слагат на едно което е най-доло на китарата нали с 6 отжора.И днес ще отида да видя ако мога да си намеря Магаре и дано се оправи.Ще свиря за сега с тази, тъй като баща ми не иска ме спонсорира още малко за електрическа Ibanez :/ :), и искам да попитам дали е защото няма магаре издава добър звук или защото си е просто стара? :) и също така сум сложил неща под това в което се слагат струните защото е мнг на ниско и няма кое да повдига струните :/

 

П.С извинете, но съм начинаещ и нямам много богат музикален речник :)

мерси предварително

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Eдна снимка ще ни помогне доста :)

А най-добрия вариант е да я занесеш на лютиер или в някой музикален магазин да я погледнат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Предполагам, че ти я няма пластмасовата лентичка, която стои в жлеба на магарето, а струните -като излязат от отворите направо лягат на дървеното магаре. Поне от обясненията ти останах с такова впечатление. Ако съм прав -измери с шуплер ширината на жлеба на магарето (обикновено е около 2.5-3 мм.) и си изрежи от някоя по-твърда пластмаса -най-добре полистирол с необходимата дебелина и дължина лента, която да поставиш в жлеба така че струните да минават върху нея, а със вариране на ширината на въпросната лентичка може да си нагласиш и височината на струните над 12-то прагче. Ако грифа ти е прав ще е добре да го докараш около 3-4 мм. за да свириш с по малко усилие на натискане на струните. Успех!!!!! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

и си изрежи от някоя по-твърда пластмаса -най-добре полистирол с необходимата дебелина и дължина лента, която да поставиш в жлеба така че струните да минават върху нея

 

По-лесно става и с парче дебела стоманена тел, която притисната от струните, ще си стои върху канала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хм... мисля, че колегата е направил опит да опише старите български китари които имат метален струнник (с шест отвора - за всяка струна естествено) метална пластина която е закрепена към основата на тялото с три винта: "едно което е най-доло на китарата нали с 6 отжора". Между тази пластина и резонаторния отвор трябва да има едно долно мостче "магаре" коеот до колкото си спомням представляваше парче дърво с набита метална пластина (абе много си приличаше на дълга пластина за прагчета - предполагам точно от това е направена). Та Loremainak трябва да видиш ако има из музикалните магазини някъде (но мисля че в магазин на xxxx например няма да намериш) и да си вземеш. поставяш го между металната пластина и "дупката/те" на китарата и понеже не се закрепя неподвижно а разчита на натиска на струните с приплъзване (естествено внимателно за да не надереш боята отгоре) трябва да намериш позицията му в която китарата не е фалшива. Аз съ си правил такова нещо - не е трудно но има разни фактори като това колко да е високо дръвчето така че хем да не са много високи струните (много над грифа и трудно да ги натискаш) хем да не "бражди" по някoи прагчета. Предполагам китарата изглежда така: http://www.google.bg/imgres?imgurl=http://...1t:429,r:11,s:0

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

^ Неговата китара може да е коя да е Кремона или Орфей от преди демокрацията. Защо си мислиш че ще е точно орфей джипсон?

 

Ако китарата ти няма магаре ще звучи фалшиво, защото интонацията е нарушена. Може и да си направиш магаре но трябва да си сръчен и да вземеш предвид точно определени размери.

Липсата на магаре не означава че китарата няма дадености, но не може да се свири на нея докато не се сдобиеш с такова. Но и след това няма гаранция че китарата ще става за нещо, защото качеството на тоноизвличането не зависи само от магарето (то даже е доста назад в класацията), а от много други неща.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прав си Lekov! Не знам защо реших, че е тази красота. Но преди демокрацията са се правили и китари без такъв струнник (металната пластина). Просто от тия с подобна структура тази ми хареса :cheers2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами китарата е "Кремона Зорница'' ;) , и наистина Vrnko такава е каквато я описа, но дървеното магаре на което трябва са сложа струните го няма.Проверих в един магазин и човекът ми показа едно магаре, но каза че много трудно се лепи на цена 18лв.Китарата си е старичка и не мисля да давам още пари за нея и да се надявам скоро да си взема нова, а тази в някой музей :) , антика си е направо :).Мерси на всички което се отзована и приятел weekend :)

 

Rock on!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Купих си един Stagg за 150 лева, акустична китара, която е доста добра ;).Старата просто не ставаше и сега съм почнал уроци и по цял ден свиря и така :) а искам да попитам дайте си мненията за BC Rich и Ibanez.Става дума за електрическите китари и коя марка предпочитате :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-добре си направил, че си си взел нова китара.Честито,а относно електричките провери с търсачката.Има доста такива теми за тези фирми китари,но преди това се насочи към някой конкретен модел и ако имаш възможност пробвай в някой музикален магазин и потърси информация из нета.Успех!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.