Jump to content
Българският форум за музиканти

Охлаждане на усилвател с Lm386


Recommended Posts

Така, вече поне 3-4 схеми съм направил с този интеграл, който ми върши страхотна работа за портативен усилвател, който да НЕ звучи тихо. Обаче с течение на времето, почва да се бъгва - при първия път, започна нещо мн да бръжди. Дори когато е намален на много тихо, пак бръжди. При последния път, този ефект изчезна, но пък за сметка на това когато мине време (явно се понагрее чипа), почва да насича звука, сякаш съм си пуснал музика от компютъра и съм пуснал някаква тежка игра, и компът почва да сече. Просто насича звука. И това е просто при продължително свирене. Въпросът ми е, какво охлаждане мога да му направя на усилвателя?

И още нещо. Забелязах, че като му махнах кондензаторът, свързващ 1во и 8-мо краче. Се чуваше по-добре а разликата в силата на звука е почти минимална.

Схемата е от даташийта на LM386, над нея пише "Amplifier with Gain = 200".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като почне да насича това значи че му се включват вътрешните защити. От какво е не знам! Имам два усилватя с Интегрални схеми, единия като го напържа на максимум усилване и след време единия канал почва да се мутва за по секунда, две на всеки 15, двайсет секунди. Другия си е ОК, явно си следи много от нещата които първата не следи или е реализирана по-друг начин защитата. Захранванията са ми Курави... 5A, двупътно изправяне с "твърда" земя, първия има кондензаторен блок 80 000 микрофарада а втория е със 100 000. И радиаторите са доста по-големи отколкото трябва и интегралите не загряват...

 

Та отговора на твоя въпрос ще го даде някой по-знаеш... Споделям моя опит.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз захранвам моя с 12 Волтов акумулатор (1,4 Ah). Сложил съм един хиляда микро електролит и един 100 нано плосък за филтриране успоредно на захранването. Въпросът е, как да го охлаждам този интеграл и има още един проблем. Кутията ми е от колонка за PC. така, че по някакъв начин трябва всичко да се намърда вътре, без акумулатора.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи, доста от перките са на 12 волта (но работят и на 5 или 7).

Но аз ти препоръчвам само радиатора да ползваш, чак толкова не може да грее. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпросът е, как да го долепя до чипа. Чипчето е супер малко, а радиаторът е направен за чип с размери за 4 такива чипа. Освен това покрай чипа стърчат кондензатори.

Значи ще трябва да е перка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мхм........

Няма ли някакъв начин, примерно да изрежа парче алуминий и да го залепя с някаква паста. По-този начин парчето да е като изправен паралепипед.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е как да го залепиш?То нали това ти предлага Baby Thomas ако не става радиатор от процесор виж няма ли да се побере някой радиатор от видео карта.Те са по малки.А за виенето с вентилатор - няма такова нещо те са малки и тихи вентилаторчета.Залепване не ти препоръчвам.Хубаво е ако сложиш контактна паста и го хванеш с някакви болтчета към платката да долепиш радиатора към интеграла.Тогава ше се получи хубаво охлаждане мисля.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Калата, много искаш от това чипче. То не е направено да се охлажда ефективно. На 12 волта ще ти грее, особено с нискоомен говорител. 1,4Аh акумулатор е сериозен токоизточник и заслужава по-мощно чипче. В старата тема ти бях писал това-онова - можеш да се върнеш към нея.

Ако чипчето си загрява без свирене може да се самовъзбужда по някаква нечуваема висока честота, но случаят едва ли е този.

1000 микрофарада при акумулатор и къси жици до него е малко излишен лукс.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако намаля захранването на 9V, ще се подобри ли резултата. Иначе сега съм го вързал към 4 омов говорител, ако го вържа към 8 ще има ли промяна или "нискоомов говорител" включва и 8 омовите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако намалиш захранването на 9 волта ще загрява по-малко.

Имам усещането, че по въпросите за усилвателчето съм казал всичко, което искам да кажа. За да не се повтарям моля потърси отговорите в старата тема, защото те са там.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.