Jump to content
Българският форум за музиканти

Колко струва правена по поръчка китара?


Recommended Posts

Колко струва ръчно направена китара - примерно копие на Страт или Лес Пол? При положение, че една китара за да се направи ръчно може да излезе по-скъпо от добър марков стандартен модел, има ли хора, които да платят за изработена по поръчка китара?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има такива хора, да.

 

Що се отнася до цената, тя винаги зависи от доста неща - материали, дизайн, сложност на изработка, допълнителни екстри и изисквания...и от майстора най-много зависи каква цена ще си сложи. Но в крайна сметка има някаква закономерност - не може да си поръчаш китара, която от завода струва 2000лв, а бг майстора да ти вземе 2500 за труд :)

 

голяма част от цената на един Лес Пол, например, идва именно от името Gibson, изписано на главата, а не защото материалите за него струват 3000-4000$...

като поръчаш да ти го направят, лютиерът /ако е добър/ и 1500лв да ти вземе, пак хем ще е екстра качество, хем цената излиза 2-3 пъти по-ниска...

 

така че далавера има :bravo:

Редактирано от Burton
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи какво искаш. Цените са супер относителна величина.

 

Правените от майстор китари винаги са много по-скъпи от произведените в завод.

За щастие, в България има много добри майстори, които ще ти направят готина китара по поръчка и ще ти вземат малко за труда, но материалите струват много леффчета.

Готините адаптери са скъпи - комплект от два оригинални EMG (не говоря за тези, които циркулират на нашия пазар) ще ти струва към 250-350 долара, готино тремоло също ще удари 200-300 долара, ако искаш екзотична дървесина -махагон, абанос и прочее, ако искаш готски седефени инлеи по фингърборда с custom дизайн, пак ще трябва да се бръкнеш длИбоко.

От друга страна, ако адаптерите ти са менте, флойдът ти е лицензен, дървото е липа, не искаш специални инлеи и т.н., може да се хванеш в 600-1000 лева, но се губи смисълът да поръчваш при майстор, щото за теа леффчета си вземаш китайска талпа серийно производство със същите характеристики. Е, почти :bravo:

Така че, още веднъж: зависи какво искаш.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От личен опит знам, че зависи от много неща. Частите. дървото и от пазарлъка.

На мен първият (и единствен за сега правен бас) ми струваше 700 лева. Като всичко беше от майстора. Сега мисля да дам на някой майстор да ми прави фретлес, за което обаче реших, че най-напред трябва да си накупя хардуера, да му го дам и той да ми прави бас.. Това вече го знам от личен опит. По-точно от това, че майсторите (или поне този който ми прави моят бас) беше голям кретен и ме мотка 1 година уж заради хардуера.. не знам..

Та мойта идея ако искаш правена китара е да си намриш майстор и да си купиш ти хардуера. после да си се разберете вие за цена и да си стиснете ръцете :P

 

 

Успех :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 1 month later...

аз си мислех днес дали ако постепенно не си сменям - адаптери , гриф , тяло и тн докато не ми излезе нова китара... та дали ще излезе по-скъпо...??

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за механичната част на хардуера е вярно. По-добре ти да си избереш хардуер. Е, съфорумците веднага заговориха за флойдове и EMG - та, забравяйки факта, че нито Страт, нито Лес Пол имат флойд. ЗА адаптерите - EMG ще бъдат малко по - безшумни от пасивните адаптери, но едва ли с тях ще можеш да докараш звука на стар страт или Лес Пол. Според мен много адаптери биха свършили работе, дори и евтини такива. Никой не може да предвиди как ще звучи китара ти с Сеймор дънкан за 200 долара, или бартолини, или не знам си какво. Има 50% шанс тя да звучи по-добре с адаптери за 50 лв. Също така пасивните маркови адаптери не са по-малко шумни от евтините. Всеки един адаптер, който е добре навит, и парафиниран не шуми много, и почти не прави микрофонии. Дори в някои случаи евтините адаптери са по-безшумни. Предимството на марковите адаптери е, че имаш голям избор. В нашите магазини, обаче не вярвам да ти дадат да ги пробваш на китарата си. Трябва да знаеш какъв звук искаш. Адаптерите с Алнико магнити имат по-мек и компресиран тон, и много добре стават за чисто свирене, или лек лампов драйв. Особено хубав алнико звук се получава тогава, когато самите 6 пръчици, които стоят под струните не са стоманени, а са направени от магнитен материал. В контраст, керамичните магнити звучат най реалистично, не компресират, и поради тази причина са малко груби. Те са по- подходящи за свирене с прилични количества дисторшън. Адаптерите с малки бобини имат по-ясен звук, с по-отчетлива атака, което е екстра за дисторшън, но е грозничко на чисто , а тези с по-големи бобини имат по-топъл, плътен тон, с по - гладка атака, и са идеални за чисто/крънч звучене. С дисторшън, обаче замазват положението. Ако имаш възможност да избираш от 10 адаптера на старо, например, да ги пробваш на китарата си след като е готова и сглобена, имаш 10 пъти по-голям шанс да улучиш звука, който искаш, отколкото ако просто си вземеш накакви, били те и скъпи адаптери. Повечето майстори ще ти вземат около 300-350 за труд, не забравяй, че средната заплата тук за около 160 часа работа е 200-ина лв. Китарата ще седи известно време докато съхне дървото/боята и т.н. Но ще отнеме бая по-малко от 160 часа работа. Имайки предвид, че труда е по-квалифициран, 300-ина звучи разумно.

 

Материали: около 100(тук вече е въпрос на това дали ще си намериш и за колко, може и да се разровиш наляво - надясно и за без пари да набараш талпи).

Значи 300 + ~150 бридж/троемоло, ключове, прагчета, винтове, копчета + ~80-300 за адаптери прави 530 - 750(по скъпото не гарантира нищо) в зависимост от адаптерите. За Лес пол може и малко отгоре, заради заобленото тяло.

 

Цената за дървото не е включена, защото е много относителна.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скъпо от какво?

:dance: имаш право ... начи при мен положението е такова ... имам бас стаг... та си мисля ако по4на да сменям постепенно частите дали ще излезе по-скъпо и/или по гадно от тва да си купя бас за над 1500 лв....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По- скъпо едва ли, но може би по-гадно, защото доколкото знам стаговете не са от много качествени материали. Разбира се, няма гаранция, че и новия скъп бас ще е от качествени такива.

Редактирано от Evtim Djerekarov
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По- скъпо едва ли, но може би по-гадно, защото доколкото знам стаговете не са от много качествени материали. Разбира се, няма гаранция, че и новия скъп бас ще е от качествени такива.

идеята е да го сменям постепенно за да стане нова китара :happy:... но тъй като той е с 4 струни а аз искам 5 .... ще се откажа от начинанието....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Зависи при кого ще я поръчаш. В България има няколко добри лютиери, така че можеш да избираш.

 

Новата ми китара - тази, която е на снимката в аватара, и в подписа ми, излезе около 1100лв, но имай предвид, че беше оскъпена допълнително от рисунките. Самата изработка и материалите не са кой знае колко скъпи - цената ще скочи, както казаха и колегите от хардуера, който ползваш, електрониката и допълнителните изисквания.

 

Ако проявяваш интерес, пиши ми на ЛС, и ще те свържа с лютиера, които изработи моята китара.

 

Повече за самия инструмент - тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.