Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпросче относно две ак. китарки


dean_dime

Recommended Posts

Здравейте, колеги!

 

Тъй като на есен вече съм студент в Ст. Загора (в общежитието никой няма да ме търпи с ел. китара), та реших да си взема свястна кухарка. И тъй като няма да имам възможност да се дигна до Софията ще се наложи да си я поръчвам от някой БГ сайт.

 

Въпросът ми е следният : Гледах и досега съм се спрял на две марки - Alvarez AD60S (само акустична) и Ibanez AEG20E-TG (електро-акустична) и да питам някой пробвал ли ги е и какво може да каже. В тубата звучат доста добре но все пак да питам. Айбанеза е малко по-скъп но понеже е с електроника (от нея ме касае може би само тунерът, а ако е Алвареза така или иначе ще трябва да дам още пари за отделен тунер).

 

Благодаря предварително!

Редактирано от dean_dime
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така ще ти е доста трудно без да ги чуеш и пипнеш да си избереш :thumbs_up:

Двете китари са много различни като модели (форма на тялото) и съответно като звук и още повече като гриф. Ибанез акустичните са с доста тънък гриф и тесен нът, което на мен специално не ми е кой знае колко удобно за акустична китара и особено за fingerstyle изпълнения. Но пък е страхотно за жулене на акорди :)

Аз бих избрал Алвареза ;) (но бих хвърлил ухо и ръка и на Ямаха и Walden преди това)....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първоначално бях се насочил точно към Walden G630CE но се оказа, че ще мога да си позволя по скъпа китара и съответно се насочих към Алварез. Чак след това видях Айбанеза и се замислих. Може би ще е Алвареза понеже като гледам притежава по-звънлив тон от Айбанеза (а ми трябва за неща от сорта на Анди Маккий и Тони Емануел). Както споненах при Айбанеза ми хареса това, че тунерът е он-борд (не защо то ако няма трябва да купувам отделно, а просто защото имам чувството, че ще е по точен).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един тунер е 20-30 кинта.

Томи и Анди свирят със различни типове китари, а и двамата свирят със съвсем различни от посочените. На Томи китарата като размери е близо до OM (Orchestra model, според Мартин), която е по-малка и различна като форма от Alvarez-a. Освен, че неговият звук е 99% от самия Томи, неговата китара е предвидена за концертни изпълнения - т.е. голямо значение има специфичната (и отлична) електроника на Матон. Самата китара, неелектрифицирана, ако мога така да кажа, не е нищо особено като звук, според мен :)

Докато Анди свири от време на време с ОМ размер, oт време на време с mini jumbo или jumbo, които отново са различни като тип тон от drednought формата на Алварез и това което е Ибанез-а (нещо като доста умалено джъмбо така като гледам). Последните инструменти на Анди са на Michael Greenfield, чиито инструменти стартират откъм $7-8'000 ....Матон на ТЕ са по-достъпни, към $2'000-2'5000, ако се огледаш добре.

 

От гледане няма как да разбереш кое има по-звънлив тон :) Силно ти препоръчвам все пак да посвириш.

Това че една акустична китара е малко по-скъпа в този клас е по-скоро въпрос на брандиране, ефективност на производството и коя точно източна страна е производител ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ясно. Мерси много за изчерпателния отговор. Тези неща наистина не ги знаех, за чието разяснение благодаря пак. Явно все пак трябва да намеря време да отскоча до София.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Мойта е

Този модел го има при Фактор за около 450лв. Много удобна и добре изработена, но с тенекиено плосък звук, когато не е включена. Удобна е за пръстово и перцово свирене. Добър компромис цена/качество. Свиря с нея вече 1 година и съм доволен. :)

:hysterical:

П.П. Радвам се, че виждам интерес към акустични китари в този форум, че ми писна да чета само за електрически. Трябва да си отвориме тема само за акустични(видове) и класически китари.

Редактирано от Лими
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

айде, айде, София ти е на четири часа и максимум седем-осем лева, няма да си купуваш нещо, което да ползваш два дена, че да не си струва да дойдеш да разгледаш

аз имам китарка Ямаха(FX 370c), и като обикалях за да си я купя, бях впечатлен най-вече от тази марка, последните месеци също ми се е налагало да обикалям два-три пъти, отново се убедих, че имат супер инструменти в този ценови клас; Сънчо също ти ги препоръча, има много модели по магазините, ще има да пробваш и да пробваш и пак да пробваш :thumbs_up:

 

успех и да се похвалиш после :thumbs_up:

 

\/

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ами да ... дори вече си уредих компания за из път. (само да си получа парите и се изстрелвам) :metalist:. Мерси много за информацията (както и това, че ме разубедихте да я поръчвам без проба).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Виж в Динакорд, Ямахите (LS/LL 6 сериите), и Walden имат нелоши попадения. За съжаление малко по-високия клас Walden-и ги няма тук. Или поне аз не съм ги виждал. Във Фактор мисля че имаха Уошбърни подходящи (OM/000 размер) и имат и Гибсъни акустични, които обаче излизат от бюджета :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)
Виж в Динакорд, Ямахите (LS/LL 6 сериите), и Walden имат нелоши попадения. За съжаление малко по-високия клас Walden-и ги няма тук. Или поне аз не съм ги виждал.

 

Предполагам, защото никой не би си купил скъпа китара от неизвестна марка. Иначе съм решил по-натам, когато възникнат едни определени обстоятелства, да се наградя с акустична китара и съм се спрял на Walden D550, защото е с solid top и на доста приемлива цена.

Редактирано от Twang Zombie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По-скъпите Уолдъни (около ~900-1000$) са доста далеч от скъпа китара в света на акустичните китари.

Разбирам какво искаш да кажеш, но хората, които знаят какво търсят си купуват далеч по-неизвестни на широката общественост марки инструменти за далеч по-големи суми :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.