Jump to content
Българският форум за музиканти

Относно Richwood Rd 12 Bus


Skulls

Recommended Posts

Здравейте,

 

Аматьор китарист съм.

Успях да си взема акустичен Richwood RD 12 BUS(тесен гриф, метални струни). Потърсих тук, из форума, но не успях да открия точно такава тема като за моя проблем.

Доволен съм от звука, но макар че купих китарата с уверението, че струните са 10-ки(демек били като за аматьор), имам сериозен проблем - вече доста време не мога да пипна струна с ляваата ръка - боли та се къса. Прочетох, че е нормално за 2-3 дни мазолите да се развият и свиренето да поолекне до седмица при редовно свирене. При мен това вече е 20 дни и има едва доловимо изтръпване. Тоест: изсвирвам десетина-петнайсет акорда (с баре и без) и дотам! За повдигане или hammer - и дума да не става - АБСУРД! Повдигане максимум до половин тон и то с канско усилие, след което почивка докато премине болката. Не съм кекав, просто усещам, че нещо не е наред. И не е въпрос на глезене - просто болката не позволява да се свири редовно, което ме вбесява.

А определено подбрах китарата с максимално леки струни - другите бяха още по-стегнати. А и вече не съм сигурен дали наистина са 10-ки тези струни - никъде нищо не пише по кутията.

Прочетох темата за струните и предпочитанията, но пак не мога да си намеря помощ за моя случай. Прочетох, че има и вариант да сваля с няколко тона строя, за да омекнат струните, но аз съм аматьор и повечко залагам на слуха при заучаването на песните, така че това предполагам ще ми попречи повече, отколкото да помогне.

Ще съм благодарен за чисто практически съвет.

Благодаря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

При мен спря да боли на втория месец, аз също започнах да свиря първо акустична китара, но след това, вече повече от 9 години нямам никакви проблеми. Така че мисля, че има време да те поболи още. Разбира се, трябва да правиш редовни почивки и за момента щом болката е толкова силна ти препоръчвам да оставиш на страна китарата за няколко дни без изобщо да свириш, дори седмица, ако е нужно. Така ще си починеш от нея хем физически, хем психически и по-нататък ще ти е по-лесно както със свиренето чисто технически, така и със запомнянето/възприемането/ученето.

 

Има и друг момент - в началото в старанието си да натискат "достатъчно", начинаещите натискат прекалено силно, защото са несигурни и им убягва начинът по който се натиска и затова прекаляват със силата. При мен в началото имаше един период, в който като потропвах с пръсти по масата, се чуваше тракане, все едно от нокти - толкова ми беше загрубяла кожата на възглавничките на пръстите на лявата ръка. Но сега знам, че може да се свири чисто и без много натискане, стига да му се хване цаката, така да се каже.

 

Разбира се, може проблемът да е от части и в китарата - ако струните са прекалено високо. Ако можеш измери разстоянието между първа и шеста струна и 12 прагче (металната му част) и кажи какво е, за да кажем дали е много или малко.

 

На акустична китара по принцип не се очаква да правиш повдигания (бендове) - не се мъчи, много е трудно и е нормално да е болезнено.

 

Успех!

Редактирано от SomeoneElse
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговора. Просто е неустоимо да седя и да я гледам, без да свиря ;) А и може би съм прекалил, защото за 4-5 дни научих Dead or alive(плюс встъпителния арпежен момент за 12 струни) на Bon Jovi и Sweet Home Alabama на Lynyrd Skynyrd:) С грешки, разбира се, но все пак е някаква завършена мелодия, за разлика от сухите упражнения.

 

4,5см. е разстоянието от 1-ва до 6-та струна на 12-то прагче. А луфтът м/у 6-та струна и самото 12-то прагче е 2мм.

Дали, ако купя 9-ки или 8-ци струни ще е малко добре - само за началото? Знам, че така звукът ще е по-кофти, но все пак?

 

За повдигането ясно. Но за т.нар. hammering(или това беше легато при китарата?) - присъства в почти всяко упражнение и без него просто не става.

Това с по-силното натискане го усетих, но проблемът е, че без него няма отчетлив звук, особено на по-горните прагчета. Баретата почти ги отработих, просто открих, че ако първият пръст не е прав, а леко в дъга, е по-лесно.

Мерси пак за съветите. Ще почивам една седмица и тогава ще свиря.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На акустична китара по принцип не се очаква да правиш повдигания (бендове) - не се мъчи, много е трудно и е нормално да е болезнено.

Това не е точно така. Какво значи да не се очаква. Има един куп блус китаристи, а и не само блус китаристи (вкл. до и след момента на откриването на електрическата китара), които свирят с акустични инструменти (а повечето и с електрически и с доста дебели струни). Повдигането не е проблем (освен ако не искаш повдигане с 2 тона). Всичко е въпрос на тренировка и на добра настройка на китарата (нямам предвид на струните, а на китарата). Но колкото и да е добра настройката - пак ще е по-трудно от електрическа със струни 10-ки, но при всички случаи е въпрос на тренировка. За 2-3 дни няма как да ти се развият мазоли. Изисква доста повече време :-) Вече съм забравил колко, но със сигурност е повече.

За мен всички размери струни под 12 ми звучат кофти на моите акустични китари (а и на повечето други акустични китари, на които съм свирил с по-тънки струни).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Аз имах същия проблем в началото. Доста кожа свалих, но не е било чак толкова страшно, колкото разправяш, защото имам възможност само 1-2 пъти в седмицата да дрънкам. Трябва да оставиш настрани китарата за няколко дни или дори седмица, както ти препоръчаха по-горе, за да дадеш време на тялото да формира по-дебела кожа на пръстите ти, иначе само ще се бели и разранява. Може да минеш през няколко "сесии" на разраняване и период на почивка и заздравяване. През това време може примерно да се запознаеш с теория на музиката, за да не чувстваш, че бездействаш по отношение на китарата.

Редактирано от Twang Zombie
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Презорил си се - дай си почивка. След седмица поработи върху ваденето на звука с минимални усилия. Мелодиите са готино нещо, но се налага и по-досадни работи да се свирят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Като почнах да свиря на китара, учителят ми ме накара да си купя найлонови струни , докато ми свикнат пръстите.Акустичната ми китара още е с найлонови, но свиря и на електрическа със струни девятки вече около 4 месеца и съм нямал проблеми с болката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След време ще свикнеш да изкарваш звук от китарата без да си чупиш пръстите от натискане, става неусетно. не му мисли просто и свири само когато ти е добре :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.