Jump to content
Българският форум за музиканти

Въпрос за записване на един щрайх


Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Става въпрос за следното:

 

Имаме партия в бавно темпо (54 bpm) и тонове, с продължителост цяла нота и от време на време - половина.

Тоновете трябва са се свирят с вибрато(трилер), което "вибрира" на 16-тини трайности. Вибратото трябва да е "дълбоко" (но не чак полутон - тогава щях да се оправя) не повече от четвърт тон. Как да запиша въпросната "вибрация" и "дълбочината", която не надхвърля четвърт тон?

Ако вибрациите са прекалено "плитки" , ще се изгуби идеята, а ако са прекалрено дълбоки, ще се пресъздаде съвсем друга, нежелана картина.

 

Втората част от задачата е, че всеки тон трябва да започва почти от ppp, а да завършва на p като сила.

Втората част от втората част на проблема е, че крайната граница на тоновете (р - в началото) след 16 такта трябва да е почти ff (тези стойности са относителни, споменавам ги, за да има ориентир - разбира се, въпреки, че достигат до ff, в началото на тоноизвличането/създаването им отново трябва да звучат ppр) и да е достигнала до там плавно.

 

Третата част е, че съвсем в края имаме вече четвъртина нота и две осмини, които освен с подходящата, нарастваща динамика, трябва да са изсвирени "рязко" и да са почти стакато.

 

След две схеми, началната стойност на силата на всеки тон става само р, а крайната нараства от f до fff.

 

Не съм сигурен дали обясних правилно - ако има нещо неясно, ще се опитам пак.

 

"Проблемът" се появи неочаквано - тези дни влизаме в студио и искам щрайх и не, че не мога да обясня всичко това с думи, на живо (както и ще стане), но внезапно открих, че не мога да го запиша с ноти, така че някой, който не е чувал парчето да го изсвири правилно само чрез нотния лист и ми стана неловко...

 

Идеи, предложения, напътствия, решения?

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Забравих да кажа, че става въпрос за нисък щрайх и ще е най-лесно да изсвиря един тон на контрабаса, след това софтуерно да му направя съответните модулации за тремоло и височина, да го копирам, да дам желания фейд ин (на всеки тон) и накрая един фейд ин върху получената поредица, "но дали е в т'ва въпроса" :slap:

Редактирано от ...taka li e? - a taka.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

за четвърт тонове съм срещал ето такъв вариант:

Comma_Line.gif

ако помогне... макар че малко екзотично изглежда

Редактирано от Fallenblood
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тук трябва Камен да помогне :) Аз съм виждал партитури, в които е обяснено с думи какво да се направи, примерно пишеш "трилер на четвърт тон, шестнайсетини". Крешчендото си го рисуваш по стандартния начин в първия такт с ppp и дълга скоба

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Горните означения се ползват при микротоналната музика.

Най-напред, вибрато и трилер са две различни неща. Вибратото е плавна промяна във височината на тона, която обикновено не превишава полутон, като дълбочината и честотата на вибратото обикновено се интерпретират от изпълнителя, освен ако не е указано друго, което ще трябва да направиш в твоя случай под формата на коментар към партитурата. Трилерът има дискретен вид. На пиано не можеш да изпълниш вибрато, а само трилер, редувайки два съседни тона. За плавна промяна в динамиката ползваш означенията за крешендо и декрешендо, т.е. дългите триъгълни скоби и >, като в крайните точки динамиката означаваш с познатите означения (ppp - fff). Някои композитори ползват и по-крайни означения, за да обхванат по-подробно големи динамични диапазони, примерно pppppp и ffffff. Стакато се обозначава с точка над нотата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.