Jump to content
Българският форум за музиканти

Гладки струни


blr

Recommended Posts

През определени периоди от време ме обзема някакво трудно обяснимо желание да пробвам пак гладки струни. Последният път беше в чужбина някъде 2002 и си спомням, че доста бързо ги свалих, но... има и хора, които май не поумняват лесно. Има ли сред нас фенове на гладките струни? Гледал съм по други форуми, хората се съсипват да ги хвалят, дали пък не съм узрял вече и аз за това чудо?

Някой знае ли къде в София се продава нещо от сорта на D'Adario Chrome. В Динакорд имат ENR71, но това не са гладки струни в истинския смисъл. По другите магазини също не съм виждал.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди години си бях изписал от чужбина Томастик Джаз Флетс за 5 струнен бас. Има някакъв кеф, особено ако свириш с повече атака с дясната ръка - "тъмп-тъмп!". Яко ретро!

От друга страна се губи доста експресивност - няма толкова нюанс, както при стандартни струни. Друга особеност конкретно на този модел е че са доста меки, което също е странно като усещане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Те зи Дадарио да не са халф-раунд?

(Ако са, имам такива на единия джаз, който е с прагчета и е голяма радост, особено със средите, а стават и за слап).

 

На фрретлеса съм сложил ротосуанд суинг бас 66 (или нещо такова), които се водят флетуаунд, но са по-скоро нещо средно между халфраунд и флетраунд, (егати чуждиците), но повече към второто...

Както и да е - никога не съм очаквал толкова бистър тон, звънливост и атака (динамика) от гладки струни, а "не-идеалната" им гладкост не пречи да се свири както на абсолютно гладки струни.

 

Ако ти се рискува с ниско изходно ниво, липса на среди, но за сметка на това получаваш интересени контрабасов звук, интонация и тоноизвилчане, пробвай Ротосаунд Тру бас (черни, пластмасови).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ENR71, които споменвам в първият пост са нещо като half rounds, т.е. обикновени roundwounds (вярно се натъпкахме с чуждици) които след това са изпилени докато навивките им се загладят. Такова чудо не съм ползвал никога. Ако имаш опит сподели нещо повече и най-вече как стои въпроса с убиването на първоначалния тон. При истинските гладки струни си спомням, че за месец средно интензивно свирене (1.5-2 часа дневно) тонът им почти не мръдна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:) За да не пълним раздела ще питам тук: има ли някой, който е свирил и с трите - DR Black Beauties, Elixir Nanoweb и D'Adario Coated? В момента се чудя с кои ще се изкарат повече ниски и високи без много среди и с повече thump? Ако имате и други предложения за coated с такова звучене ще съм ви благодарен.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Свирил съм с DR Black Beauties и Elixir Nanoweb.

 

Впречатленията ми са, че DR Black Beauties са доста по-добре балансирани честотно имат достатъчно високи без да са прекалено харш (като Уаруик черен етикает). Елексир също звучат добре, но тона им е по-среднист и загладен дори чисто нови им липсва онзи характерен метален звук на едни чисто нови струни.

 

Покритието на DR Black Beauties е различно сякаш телта на намотката е била боядисана/покрита и след това телта е била навита, докато Елексир са потопени в полимера след като струната е била навита. След известно време Елексира става буквално рошав, което лично мен ме дразни ужасно много (въпреки, че чисто естетически и Др се излющват грозно). Поради това, че Елексирките са потопени в полимера става невъзможно почистването с препарати и т.н. което също е минус.

Друго което трябва да спомена за ДР е, че палят пръсти ;) съпротивлението при слайдване е доста голямо и е съпроводено със съответното скърцане.

 

За това колко дълго си запазват тона:

 

Елексира на средата на втория месец почнаха да ми здават багажа. ДР може би в началото на третия месец, но след почистване отново си връщат до голяма степен тона. Чак след 6 месеца ДР започнаха да не се поддават на почистване и се наложи да ги сменя.

 

D'Adario Coated не съм свирил с тях и нямам мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега не знам дали няма да прозвучи като рекламка малко :greenball:http://musicworld.bg/ има струни D'addariо всякакви има и chrome и ENR70 който иска може да отиде до музикалното в магазина на yamaha и оттам се поръчват

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 2 дни си търсих Flat 5-струнен комплект и обиколих вси4ки магазини..... няма за 5! Единствено Динакорд в дружба има6е semi-flat Daddario и го взех единствения комплект на цена 61 лева- найс а? Трудно е да подържаш фретлес в 4алгария ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

сега не знам дали няма да прозвучи като рекламка малко :Dhttp://musicworld.bg/ има струни D'addariо всякакви има и chrome и ENR70 който иска може да отиде до музикалното в магазина на yamaha и оттам се поръчват

 

Точно Chrome няма на сайта. Не бих отишъл до края на града за да поръчам нещо и после пак да ходя да го взимам. Това не е 1990 година все пак, а и не става въпрос за концертен роял примерно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя грешка объркал съм се. Сигурно търсиш това Ако ти се занимава има разни фирми доставчици, с които можеш да си поръчваш разни неща от ибей, амазон и т.н.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих могъл да ги поръчам от доста места online, но за мен е необяснимо как, уж "официален" дитрибутор за страната не поддържа цялата продуктова гама. Все пак става въпрос за относително евтини продукти.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.