blr Публикувано Юни 1, 2010 Публикувано Юни 1, 2010 През определени периоди от време ме обзема някакво трудно обяснимо желание да пробвам пак гладки струни. Последният път беше в чужбина някъде 2002 и си спомням, че доста бързо ги свалих, но... има и хора, които май не поумняват лесно. Има ли сред нас фенове на гладките струни? Гледал съм по други форуми, хората се съсипват да ги хвалят, дали пък не съм узрял вече и аз за това чудо? Някой знае ли къде в София се продава нещо от сорта на D'Adario Chrome. В Динакорд имат ENR71, но това не са гладки струни в истинския смисъл. По другите магазини също не съм виждал. Цитирай
разбойник Отговорено Юни 1, 2010 Отговорено Юни 1, 2010 Преди години си бях изписал от чужбина Томастик Джаз Флетс за 5 струнен бас. Има някакъв кеф, особено ако свириш с повече атака с дясната ръка - "тъмп-тъмп!". Яко ретро! От друга страна се губи доста експресивност - няма толкова нюанс, както при стандартни струни. Друга особеност конкретно на този модел е че са доста меки, което също е странно като усещане. Цитирай
Свилен Бас Отговорено Юни 1, 2010 Отговорено Юни 1, 2010 Те зи Дадарио да не са халф-раунд? (Ако са, имам такива на единия джаз, който е с прагчета и е голяма радост, особено със средите, а стават и за слап). На фрретлеса съм сложил ротосуанд суинг бас 66 (или нещо такова), които се водят флетуаунд, но са по-скоро нещо средно между халфраунд и флетраунд, (егати чуждиците), но повече към второто... Както и да е - никога не съм очаквал толкова бистър тон, звънливост и атака (динамика) от гладки струни, а "не-идеалната" им гладкост не пречи да се свири както на абсолютно гладки струни. Ако ти се рискува с ниско изходно ниво, липса на среди, но за сметка на това получаваш интересени контрабасов звук, интонация и тоноизвилчане, пробвай Ротосаунд Тру бас (черни, пластмасови). Цитирай
blr Отговорено Юни 1, 2010 Автор Отговорено Юни 1, 2010 ENR71, които споменвам в първият пост са нещо като half rounds, т.е. обикновени roundwounds (вярно се натъпкахме с чуждици) които след това са изпилени докато навивките им се загладят. Такова чудо не съм ползвал никога. Ако имаш опит сподели нещо повече и най-вече как стои въпроса с убиването на първоначалния тон. При истинските гладки струни си спомням, че за месец средно интензивно свирене (1.5-2 часа дневно) тонът им почти не мръдна. Цитирай
bgmttt Отговорено Юни 1, 2010 Отговорено Юни 1, 2010 Тонът на гладките не мърда с времето. Остава си завинаги гладък, мазен, дебел, приятно бумкащ. Цитирай
cecob Отговорено Юни 2, 2010 Отговорено Юни 2, 2010 За да не пълним раздела ще питам тук: има ли някой, който е свирил и с трите - DR Black Beauties, Elixir Nanoweb и D'Adario Coated? В момента се чудя с кои ще се изкарат повече ниски и високи без много среди и с повече thump? Ако имате и други предложения за coated с такова звучене ще съм ви благодарен. Цитирай
Coprophagus Отговорено Юни 3, 2010 Отговорено Юни 3, 2010 Свирил съм с DR Black Beauties и Elixir Nanoweb. Впречатленията ми са, че DR Black Beauties са доста по-добре балансирани честотно имат достатъчно високи без да са прекалено харш (като Уаруик черен етикает). Елексир също звучат добре, но тона им е по-среднист и загладен дори чисто нови им липсва онзи характерен метален звук на едни чисто нови струни. Покритието на DR Black Beauties е различно сякаш телта на намотката е била боядисана/покрита и след това телта е била навита, докато Елексир са потопени в полимера след като струната е била навита. След известно време Елексира става буквално рошав, което лично мен ме дразни ужасно много (въпреки, че чисто естетически и Др се излющват грозно). Поради това, че Елексирките са потопени в полимера става невъзможно почистването с препарати и т.н. което също е минус. Друго което трябва да спомена за ДР е, че палят пръсти съпротивлението при слайдване е доста голямо и е съпроводено със съответното скърцане. За това колко дълго си запазват тона: Елексира на средата на втория месец почнаха да ми здават багажа. ДР може би в началото на третия месец, но след почистване отново си връщат до голяма степен тона. Чак след 6 месеца ДР започнаха да не се поддават на почистване и се наложи да ги сменя. D'Adario Coated не съм свирил с тях и нямам мнение. Цитирай
blr Отговорено Юни 6, 2010 Автор Отговорено Юни 6, 2010 И аз искам да опитам DR (Low Riders) но не съм ги виждал в нашенско. Кой ги продава? Цитирай
danko Отговорено Юни 8, 2010 Отговорено Юни 8, 2010 сега не знам дали няма да прозвучи като рекламка малко http://musicworld.bg/ има струни D'addariо всякакви има и chrome и ENR70 който иска може да отиде до музикалното в магазина на yamaha и оттам се поръчват Цитирай
marti_nik Отговорено Юни 9, 2010 Отговорено Юни 9, 2010 преди 2 дни си търсих Flat 5-струнен комплект и обиколих вси4ки магазини..... няма за 5! Единствено Динакорд в дружба има6е semi-flat Daddario и го взех единствения комплект на цена 61 лева- найс а? Трудно е да подържаш фретлес в 4алгария Цитирай
blr Отговорено Юни 9, 2010 Автор Отговорено Юни 9, 2010 сега не знам дали няма да прозвучи като рекламка малко http://musicworld.bg/ има струни D'addariо всякакви има и chrome и ENR70 който иска може да отиде до музикалното в магазина на yamaha и оттам се поръчват Точно Chrome няма на сайта. Не бих отишъл до края на града за да поръчам нещо и после пак да ходя да го взимам. Това не е 1990 година все пак, а и не става въпрос за концертен роял примерно. Цитирай
danko Отговорено Юни 9, 2010 Отговорено Юни 9, 2010 Моя грешка объркал съм се. Сигурно търсиш това Ако ти се занимава има разни фирми доставчици, с които можеш да си поръчваш разни неща от ибей, амазон и т.н. Цитирай
blr Отговорено Юни 12, 2010 Автор Отговорено Юни 12, 2010 Бих могъл да ги поръчам от доста места online, но за мен е необяснимо как, уж "официален" дитрибутор за страната не поддържа цялата продуктова гама. Все пак става въпрос за относително евтини продукти. Цитирай
Recommended Posts