Jump to content
Българският форум за музиканти

Изработване на китара


Recommended Posts

Значи ти каза подобна форма,а не същата,затова питах ква форма,а иначе най важното и сложно фактически ти е грифа. При него имаш мензура имаш ширина имаш размер на праговете,имаш броя на праговете. Имай предвид при броя е че 24прага означават че нек адаптера ще е по близо до бриджа,т.е. разликата ще е по малка. Друго е нек байндинг и маркировка, най лесно ще ти е ако смяташ че чисто черния гриф рулз,хъх. За дървесината избора ти е между това целия да е от клен, плочката отгоре да е палисандър или да е абанос. Ако е клен можеш да боядисаш всичко а ако си с палисандър и абанос... не съм виждал досега такова да се боядисва и съм сигурен че има причина за това,най малкото по удобно е,освен това дървото влияе на звука. За бриджа имаш избор между нормално тремоло,заключващо тремоло(примерно флойд роуз,тфа на снимката), strings-through-body конструкция или гибсъноподна с тейлпийс. Стрингструтялото на мен ми е любимо защото е удобно, красиво, изчистено и имаш най силен реезонанс. Ако си падаш по гъбсъни може да мацнеш тейлпийс,същото ама струните не са през дупки в тялото. Ако не ти се прави вибрато с ръчичка(както обичам аз) можеш да си туриш едно леко тремолце а ако си някакъв луд пищялник можеш да си туриш флойд роуз но имай в предвид че с тях се борави по трудничко и трябва да мацнеш заключващ нът. То ти каза че си свирил де, извинявай че ти обяснявам като идиот ама реших че е нужно,да не се обидиш нещо.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 57
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Добре де , искам почти същото тяло , но с 2 адаптера , същия бридж и ръчка . А грифа искам да е стандартен с 24 прагчета .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз да се впиша в темата.

Направи си труда и разрови този раздел има доста теми в които е обсъждано кое как и т.н.

Има теми за звука при различните дървесини и за различните видове сглобки на тялото с грифа .....

Не чакай някой друг да седне и да ти изрови темите които да прочетеш.

:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравей имам китара която може да ти свърши работа - продава се без адаптера който е монтиран.Бях я взел да си правя къстъм китара,но за съжаление нямам време за този проект.

Тялото е липа а грифа клен 25,5 инча мензура.Има индиански вид но грифа е прав,свири вярно,ключовете не разстрийват и много живот има в прагчетата:

018784245.jpg

Още снимки има в албума и ако си заинтересован ми пиши ЛС

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има задължителни параметри. Ако имаш готов гриф те се задават от грифа.

 

Искам да...

Това не е проста работа. Това е професия, при това сложна.

Преди години исках да си направя китара с индивидуална форма. Моткай се близо месец из Кремона - Казанлък (тогава можеше). Запознах се с майсторите, гледах, питах, пипах. Така научих основните геометрични зависимости в китарата. После взех грифа от първата си китара и проектирах тялото. Намерих подходящото дърво. Един майстор ми изкопа дупките. Друг ми изряза скосяванията. Изшлайфах го сам на машините. Бояджията го пръсна, после шлайфах, после пак пръскане, после полиране. И като стигнах до главата на грифа пак при майстора трябваше да ходя.

Със сглобяването и елекрониката, слава богу, сам се справих. Стана перфектно, но сегашните евтини китайски китари са по-добри от моята.

 

Искаш ли да извървиш този път и да постигнеш не по-добър резултат?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи единствената алтернатива е да отида при някой лютиер да му дам рисунка , на която искам да прилича китарата и той да ми я направи ?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, това е добър вариант, а най-вероятно и единственият.

Мераците по "екзотични форми" и "страшни ефекти" с течение на времето отшумяват. Това не означава, че не трябва да пробваш. Ще похарчиш малко пари, но иначе ще ги похарчиш за други глупости.

 

За да ти е по-лесно с рисунките ти предлагам следния подход. Взимаш една фронтална снимка на китара, например като тази:

 

31OEIMWzFfL._SS500_.jpg

 

Разпечатваш я на някакъв принтер (няколко копия) , може и черно-бял и върху нея рисуваш новата форма. Местата на адаптерите и бриджа остават същите.

После отиваш да обсъдиш рисунката с майстора и там каквото се разберете.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мерси за отговорите , мисля да направя както каза съфорумника L.K. и може да се уговоря с майстора да го гледам как я прави , като да не повярвате може да науча нещо полезно относно изработката на китари :hysterical:

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

приятел няколко въпросчета

1.имаш ли машини с които мислиш да направиш тази китара

2.можеш ли да боравиш с тези машини

3.имаш ли материали или по точно запознат ли си в какви материали става и мислиш ли от всичата тази помощ ще се справиш сам

4.едно от най-важните неща:имаш ли терен на който да работиш(примерно мазето или тавана или гараж нещо такова)защото е много мръсна работа да правиш китара,от собствен опит ти го казвам

не е задължително да отговаряш но за себеси да си наясно с какво се захващаш защото то ако ставаше от всеки човек лютиер...нямаше да има Fender Gipson и така нататак.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отговорено (Редактирано)

Ето ти едно хубаво видео за правене на китари, повече от 20 клипа са и много добре е показано всичко Цък. Ето ти и всичко в картинки Цък. Но да знаеш, че една правена китара с хубав дървен материал и хардуер идва доста скъпо.

 

И аз преди време се захванах да творя китара. Изхабих сумати висококаечествен абанос докато най-накрая със последното парче се получи фингърборда. Всичко стана идеално радиус 12, идеално изрязани позиции - направо не вярвах на сътвореното от мен. После реших да слагам точки от алуминий, тръхнах да ги набивам с преса (така гледах, че ги правят на едно клипче) и прас фингърборда се пукна. Почервенях от яд и хоп целия проект в печката. Оказа се ,че алуминиевите точки които бях направил бяха малко по големи от дупките които бях пробил. Ужас

Редактирано от patzo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Patzo мерси за материала и моите съболезнование за фингърборда ти :thumbs_up: . Никс машини с които да направя китарата има един приятел , той може да борави с тях а за мен не знам :) А за материали - аз точно затова писах темата , защото не знам от какво дърво да я направя . А относно помещението имам и мазе и таван и гараж на разположение :punk_guitar:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

най-добре си купи това тяло, дето беше дал за пример, гледам, че се продава - по-лесно+евтино едва ли ще намериш. вземаш му един гриф и готово...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Колегата е прав- вземи една готова китара и си направи тяло- инструментите които ти трябват за да изработиш грифа струват повече от една средно добра китара и ще направиш някакъв гриф... /говоря за ръчните инструменти, без фреза и струг/. Аз изработих първата си китара 1983г., след като чиракувах при един стар лютиер цяло лято, така че познайвам нещичко-ако имаш някакви конкретни въпроси, ще ти отговоря с удоволствие, но "Как да си направя китара?"... учи - ето как- учи дърводелство, учи металознание, електроника, лютиерство, малко математика, повечко физика.... и успех- това е чудесно занимание

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 2 weeks later...

Здравейте , с баща ми искам да започнем един проект по изработка на китара. До тук всичко добре , но не знам от къде мога да намеря дървен материал за тялото , грифа и фингър борда . Моля споделете опит и кажете от къде мога да намеря дървения материал .

Поздрави.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.