Amentis Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Значи ти каза подобна форма,а не същата,затова питах ква форма,а иначе най важното и сложно фактически ти е грифа. При него имаш мензура имаш ширина имаш размер на праговете,имаш броя на праговете. Имай предвид при броя е че 24прага означават че нек адаптера ще е по близо до бриджа,т.е. разликата ще е по малка. Друго е нек байндинг и маркировка, най лесно ще ти е ако смяташ че чисто черния гриф рулз,хъх. За дървесината избора ти е между това целия да е от клен, плочката отгоре да е палисандър или да е абанос. Ако е клен можеш да боядисаш всичко а ако си с палисандър и абанос... не съм виждал досега такова да се боядисва и съм сигурен че има причина за това,най малкото по удобно е,освен това дървото влияе на звука. За бриджа имаш избор между нормално тремоло,заключващо тремоло(примерно флойд роуз,тфа на снимката), strings-through-body конструкция или гибсъноподна с тейлпийс. Стрингструтялото на мен ми е любимо защото е удобно, красиво, изчистено и имаш най силен реезонанс. Ако си падаш по гъбсъни може да мацнеш тейлпийс,същото ама струните не са през дупки в тялото. Ако не ти се прави вибрато с ръчичка(както обичам аз) можеш да си туриш едно леко тремолце а ако си някакъв луд пищялник можеш да си туриш флойд роуз но имай в предвид че с тях се борави по трудничко и трябва да мацнеш заключващ нът. То ти каза че си свирил де, извинявай че ти обяснявам като идиот ама реших че е нужно,да не се обидиш нещо. Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 18, 2010 Автор Отговорено Май 18, 2010 Добре де , искам почти същото тяло , но с 2 адаптера , същия бридж и ръчка . А грифа искам да е стандартен с 24 прагчета . Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 18, 2010 Автор Отговорено Май 18, 2010 И да иам тези 2 въртящи се копчета за volume и за потенциометрите Цитирай
pioneer 306c Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 И аз да се впиша в темата. Направи си труда и разрови този раздел има доста теми в които е обсъждано кое как и т.н. Има теми за звука при различните дървесини и за различните видове сглобки на тялото с грифа ..... Не чакай някой друг да седне и да ти изрови темите които да прочетеш. Цитирай
serengeti Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Здравей имам китара която може да ти свърши работа - продава се без адаптера който е монтиран.Бях я взел да си правя къстъм китара,но за съжаление нямам време за този проект. Тялото е липа а грифа клен 25,5 инча мензура.Има индиански вид но грифа е прав,свири вярно,ключовете не разстрийват и много живот има в прагчетата: Още снимки има в албума и ако си заинтересован ми пиши ЛС Цитирай
L.K. Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Има задължителни параметри. Ако имаш готов гриф те се задават от грифа. Искам да... Това не е проста работа. Това е професия, при това сложна. Преди години исках да си направя китара с индивидуална форма. Моткай се близо месец из Кремона - Казанлък (тогава можеше). Запознах се с майсторите, гледах, питах, пипах. Така научих основните геометрични зависимости в китарата. После взех грифа от първата си китара и проектирах тялото. Намерих подходящото дърво. Един майстор ми изкопа дупките. Друг ми изряза скосяванията. Изшлайфах го сам на машините. Бояджията го пръсна, после шлайфах, после пак пръскане, после полиране. И като стигнах до главата на грифа пак при майстора трябваше да ходя. Със сглобяването и елекрониката, слава богу, сам се справих. Стана перфектно, но сегашните евтини китайски китари са по-добри от моята. Искаш ли да извървиш този път и да постигнеш не по-добър резултат? Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 18, 2010 Автор Отговорено Май 18, 2010 Значи единствената алтернатива е да отида при някой лютиер да му дам рисунка , на която искам да прилича китарата и той да ми я направи ? Цитирай
L.K. Отговорено Май 18, 2010 Отговорено Май 18, 2010 Да, това е добър вариант, а най-вероятно и единственият. Мераците по "екзотични форми" и "страшни ефекти" с течение на времето отшумяват. Това не означава, че не трябва да пробваш. Ще похарчиш малко пари, но иначе ще ги похарчиш за други глупости. За да ти е по-лесно с рисунките ти предлагам следния подход. Взимаш една фронтална снимка на китара, например като тази: Разпечатваш я на някакъв принтер (няколко копия) , може и черно-бял и върху нея рисуваш новата форма. Местата на адаптерите и бриджа остават същите. После отиваш да обсъдиш рисунката с майстора и там каквото се разберете. Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 19, 2010 Автор Отговорено Май 19, 2010 Мерси за отговорите , мисля да направя както каза съфорумника L.K. и може да се уговоря с майстора да го гледам как я прави , като да не повярвате може да науча нещо полезно относно изработката на китари Поздрави Цитирай
никс Отговорено Май 19, 2010 Отговорено Май 19, 2010 приятел няколко въпросчета 1.имаш ли машини с които мислиш да направиш тази китара 2.можеш ли да боравиш с тези машини 3.имаш ли материали или по точно запознат ли си в какви материали става и мислиш ли от всичата тази помощ ще се справиш сам 4.едно от най-важните неща:имаш ли терен на който да работиш(примерно мазето или тавана или гараж нещо такова)защото е много мръсна работа да правиш китара,от собствен опит ти го казвам не е задължително да отговаряш но за себеси да си наясно с какво се захващаш защото то ако ставаше от всеки човек лютиер...нямаше да има Fender Gipson и така нататак. Цитирай
patzo Отговорено Май 19, 2010 Отговорено Май 19, 2010 (Редактирано) Ето ти едно хубаво видео за правене на китари, повече от 20 клипа са и много добре е показано всичко Цък. Ето ти и всичко в картинки Цък. Но да знаеш, че една правена китара с хубав дървен материал и хардуер идва доста скъпо. И аз преди време се захванах да творя китара. Изхабих сумати висококаечествен абанос докато най-накрая със последното парче се получи фингърборда. Всичко стана идеално радиус 12, идеално изрязани позиции - направо не вярвах на сътвореното от мен. После реших да слагам точки от алуминий, тръхнах да ги набивам с преса (така гледах, че ги правят на едно клипче) и прас фингърборда се пукна. Почервенях от яд и хоп целия проект в печката. Оказа се ,че алуминиевите точки които бях направил бяха малко по големи от дупките които бях пробил. Ужас Редактирано Май 19, 2010 от patzo Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 20, 2010 Автор Отговорено Май 20, 2010 Patzo мерси за материала и моите съболезнование за фингърборда ти . Никс машини с които да направя китарата има един приятел , той може да борави с тях а за мен не знам А за материали - аз точно затова писах темата , защото не знам от какво дърво да я направя . А относно помещението имам и мазе и таван и гараж на разположение Цитирай
Fallenblood Отговорено Май 20, 2010 Отговорено Май 20, 2010 най-добре си купи това тяло, дето беше дал за пример, гледам, че се продава - по-лесно+евтино едва ли ще намериш. вземаш му един гриф и готово... Цитирай
никони Отговорено Май 21, 2010 Отговорено Май 21, 2010 Колегата е прав- вземи една готова китара и си направи тяло- инструментите които ти трябват за да изработиш грифа струват повече от една средно добра китара и ще направиш някакъв гриф... /говоря за ръчните инструменти, без фреза и струг/. Аз изработих първата си китара 1983г., след като чиракувах при един стар лютиер цяло лято, така че познайвам нещичко-ако имаш някакви конкретни въпроси, ще ти отговоря с удоволствие, но "Как да си направя китара?"... учи - ето как- учи дърводелство, учи металознание, електроника, лютиерство, малко математика, повечко физика.... и успех- това е чудесно занимание Цитирай
ManowarrioR Отговорено Май 30, 2010 Автор Отговорено Май 30, 2010 Здравейте , с баща ми искам да започнем един проект по изработка на китара. До тук всичко добре , но не знам от къде мога да намеря дървен материал за тялото , грифа и фингър борда . Моля споделете опит и кажете от къде мога да намеря дървения материал . Поздрави. Цитирай
Recommended Posts