Jump to content
Българският форум за музиканти

Recommended Posts

Публикувано (Редактирано)

Наскоро се зарибих да изсвиря една песен на At the gates, но проблема е, че тя в Си, а най-дебелите струни, с които разполагам са 10-46.

Въпроса ми е може би очевиден - ще стане ли номера и как? :)

Китарата ми е 6 струнна.

Редактирано от Чукопад
Отговорено (Редактирано)

Ще стане, но струните ще са мекички.

11-56 е добър сет за Drop-B. За B-стандарт ще ти е нужен комплект с малко по-дебели солови струни(12-56). Там е до вкус.

Редактирано от Valserp
Отговорено

Щеси проличи. Като за начало намери из нета някой string tension calculator и сметни дали новите в B имат по-голямо или по-малко напрежение от сегашните в Е.

Отговорено (Редактирано)

Напрежението на 10-46 в Ми и 13-56 в Си е почти еднакво, само дето на 13ките е малко по-голямо. Затова са и по-дебелите струни, за да може с еднакъв опън да изкараш по-нисък тон. Това е. Аз в момента съм с 13ки в Си на едната китара (с флойд) и почти не ми се наложи да правя корекции спрямо Ми настройка с 10ки. Та така... ;)

Редактирано от SomeoneElse
Отговорено (Редактирано)

Ако искаш да го направиш ТОЧНО с тези струни(10-46) най-вероятно ще трябва да отпуснеш малко тръс-рода.

Другият проблем ще е, че струните ти ще са като въже за простир. Звук ще се чува, но ще трябва да пипаш лекичко, защото при всеки по-силен натиск или по-силен удар, тонът ще изфалшивява.

Препоръчвам да си купиш по-дебел комплект и да правиш сетъпа на китарата след това.

Редактирано от Valserp
Отговорено (Редактирано)

На китара с фендърска мензура и флойд трябваше и тръсрода да въртя и пружините на флойда да затягам докрай (от 9-42 МИ в 12-56 в Си). Моето мнение, е че и 56цата е тънка за Си и има много замазан звук. Ако искаш изчистен и стегнат тон слагай 58-60 за СИ.

П.С За другите струни звука е точен( 46 , 36, 26, 16 , 12), само СИто е размазано и недефинирано с 56цата. Разбира се, това е моето мнение, или както казват на запад IMHO.

Редактирано от aliximika