Jump to content
Българският форум за музиканти

Да хвана ли баса?


Zavulon

Recommended Posts

Тъй. Леко глупава тема, признавам, но не успях да се въздържа - тук сте музиканти хора и просто не знам къде другаде да питам.

Моята история е кратка. Обожавам музиката. Просто живея за нея. И както всеки човек, който обича наистина някакво изкуства, идва един момент в който се опитва да го практикува. Така и аз се хванах за китарата. Толкова го обичам този инструмент, че повече няма на къде. Ходих на уроци, "свирих" няколко месеца, но...просто не се получава. Не ме бива, не мога да свиря, вече и желание нямам, нито мерак - колкото и да я обичам просто сядам да се упражнявам насила. До скоро не исках да си го призная, но е факт. Преди няколко дена хванах баса (от един приятел). Тоолкова ми пасна - принципно съм 195 и имам огромни ръце. Зарибих се. Започнах да гледам клипчета, сола и т.н. Харесва ми, приляга ми, искам да го държа в ръцете си. Само че...притеснението ми е едно - дали няма да се получи също като китарата? Заслужава ли си да се хващам на този инструмент или да приема, че съм музикален инвалид и да си гледам отстрани... Ето това ме дерзае. А и фактът, че съм възможно най-НЕритмичния човек, който може да познавате.

А разочарованието, когато разбрах, че с китарата няма да го бъде беше един от най-големите удари в живота ми. С години мечтаех за това и после...нищо.

п.п

Далеч съм от мисълта, че баса е по-лесен от китарата. Само дето на мен ми е много по-приятно да удрям дебелите струни, от колкото да се мъча на тънките с тия ръце...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • Отговори 38
  • Created
  • Последен отговор

Top Posters In This Topic

Въпреки,че е хубаво да се ходи на уроци (и сега тук всички ще ме замерят с всевъзможни ГМО-зарзавати), първо виж дали ще ти се свири въобще. Според мен няма смисъл от "учебна дейност" от началото на свирнята, защото няма как да ти се занимава с теория и скучни упражнения без да си извирил поне една мелодия с кеф ("мила моя мамо" примерно).Моето мнение е, че уроците трябва да дойдат малко след първите песни.Не бива талпичката да ти омръзва още в началото. Ако има кой да ти показва разни "песнички", може да пробваш даже и с чужд инстумент.

Пожелавам ти много успехи, и най-вече ЗАБАВЛЕНИЕ с басчето :)

Редактирано от ivo_tenev
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От всичко, което си описал в темата си мога само да те посъветвам да се придържаш към китарата още известно време с уроците и ако не успееш, просто по-добре остани фен на музиката. Басът не е по-прост инструмент от китарата и тук вече трябва да си повече от ритмичен, за да бъдеш поне малко добър в това, което искаш да свириш. По-малкото струни не правят този инструмент по-малко сложен. Дори смея да твърдя, че с бас в ръце ще се озориш повече отколкото очакваш. Да обичаш музиката и да живееш за нея не значи, че трябва непременно да я свириш. Направи тази ралика и слушай музиката с удоволствие вместо да се чудиш в колко по-скъпо хоби да се замесиш. Думите ми са резки, крайни и ги приеми ако искаш. Уроците са задължителни, да си ритмичен също, да не говорим, че трябва да имаш слух. Големината на ръцете ти и височината ти не определя инструмента, на който да свириш, човеко. Това или го можеш, или не. Седни и помисли!

 

Поздрави,

Вик

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Мнението се приема. И сигурно накрая така ще стане.

Само дето...толкова много искам да свиря и такъв мерак имам, че повече няма на къде. Не го правя поради някаква фикс идея, просто го желая. Ритъма не може ли да се научи или просто не става?

А това, че не е по-лесен инструмент си давам пределно ясно сметка.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няколко месеца? Никой от нас не е успял за няколко месеца да се научи да свири свои любими песни с кеф, смея да твърдя :Р

 

Истинското удоволствие от свиренето идва когато можеш да възпроизведеш качествено някоя любима мелодия, дотолкова, че да почувстваш собствената свобода малко да я промениш, ей така, защото си яхнал вълната и отвътре ти идва някое и друго допълнително тонче да вкараш, някой и друг допълнителен риф.

 

Всичко това обаче изисква време. Ако се научаваше за няколко месеца, нямаше да е толкова интересно, все пак :girl_witch:

 

И най-якото е, че веднъж усетиш ли кефа, се надъхваш още повече. Започваш да виждаш нови и нови предизвикателства в музиката, да се ъпгрейдваш в някоя или няколко определени посоки... в един момент ще почувстваш и адската нужда и интерес към музикалната теория (a аз съм някъде в началото на тоя стадии :greenangel: )

 

Просто не се отказвай. Минавай на баса, ако наистина повече те кефи, но бъди сигурен, че по никой параграф няма да ти е по-лесно. Даже по-трудно се зарибяват мацки с баса :greenangel: Аз примерно, около година се занимавах с китара, преди да се зарибя като теб с баса и да почна само басиста да гледам във всяка група. Тогава просто си продадох китарата и си купих с тея пари бас, с който тръгнах на уроци :girl_witch: Якото е, че бързо ще си намериш група, ако станеш басист, дори да не си добър :Р

Редактирано от kolega
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязал съм, че ВИНАГИ ми е по-кеф да свиря на дебелите струни. За китарата говоря. И като го докоснах този инструмент...сякаш се преродих. Признавам, че китарния звук повече ми харесва, но за сметка на това баса ми се струва по-интересен инструмент, обичам дебелите струни и ми харесва позицията на прагчетата, начина по който се държи, начина по който се свири с дясната ръка и куп други...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря. Мнението се приема. И сигурно накрая така ще стане.

Само дето...толкова много искам да свиря и такъв мерак имам, че повече няма на къде. Не го правя поради някаква фикс идея, просто го желая. Ритъма не може ли да се научи или просто не става?

А това, че не е по-лесен инструмент си давам пределно ясно сметка.

Това ,че много искаш да свириш не разбрах точно за кое се отнася. Аз също не съм кой знае какво - ФАКТ! .Ама к'во да се праи ,свиря си . От много малкото уроци знам че ритъмът не се просто научава,а просто много свирене му е майката ,нали. Щом имаш голямо желание ,що да не се пробваш. Виждам ,че и със китарата си имал желание, ама не ти се е получило ( доколкото разбрах).Просто сам си реши дали искаш да се занимаваш с това и дали няма да ти стане досадно,както е станало с китарата.Поздрави!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако можеш да опиташ, без после да те е яд за някакви пари, които си похарчил било по уроци, било по инструменти просто пробвай. Нямаш какво да губиш така или иначе :greenangel:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Едно време имах шанса да започна при учител, който ти казваше дали ставаш или не ставаш.

Бях в първи клас. Майка ме заведе в музикалната школа за да уча акордеон. Даскалът ме накара да изпея една песен. После дрънна една ритмична фигура на пианото и се опитах да я повторя. После дрънна нещо хармонично и пак се опитах. Погледна майка ми и каза - няма да е акордеон. Насочи ме към по-сериозен инструмент и не съм съжалявал никога след това за изборът.

 

Разказвам ти този епизод за да те подтикна да намериш професионалиста, който ще те ориентира. И мен ме кефи пианото, но китара ми приляга повече и затова свиря на нея.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Zavulon, аз ще ти преразкажа на бързо едно интервю с Duke Ellington (

).

.... та журналист попитал Duke Ellington, кое е най важното качествено (дарование) на човек да стане музикант ??

Duke Ellington отговорил:

"Не е важно дали може вярно да пее, не е важно дали има някакъв слух. Най-важното качество е чувството за swing" ;-)

 

Аз мисля, че тук е разковничето за твоите терзания :thumbs_up:

Редактирано от Darki
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако те мързи да свириш - няма смисъл. А пък ако не те - давай смело. В този форум няма ясновидци (или поне така мисля), така че никой не може да ти каже предварително какво ще се случи, ако се захванеш с баса. В началото ще ти бъде много трудно, въобще няма да можеш да изкараш тон от това чудо, но недей да се отказваш - с времето нещата най-вероятно ще се пооправят.

 

П.П. В случай, че направиш въпросния преход, хвани се и тръгни на уроци, понеже няма защо да се мъчиш да откриваш сам топлата вода - това вече е сторено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен няма такъв филм - не съм музикален, нямам слух, не съм ритмичен... значи по-добре да спирам да свиря от рано. Практика и упоритост му е майката и всичко си идва на мястото рано или късно, освен ако не си ултра абсолютно дърво :greenangel: Смятам, че са малък процент музикантите, които наистина са родени за това и си го имат заложено, съответно се развиват много по-бързо и стигат много по-далеч, всички останали са постигнали своя успех с много свирене и слушане на музика. И слуха и ритмичността се развиват с времето, затова смятам, че не е болка за умиране ако ти убягват в началото. Моето мнение по въпроса е захващай се и свири това, което ти носи най-голям кеф на инструмента, който ти носи най-голям кеф. Има ли кеф ще има и развитие. Не се затормозявай с други излишни размисли и страсти :greenangel:

 

Поздрави и със здраве!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.