Jump to content
Българският форум за музиканти

Прагчетата...


tecs

Recommended Posts

Реших да си махам прагчетата на бас китарата (с отверка), но още на първото срещнах проблем - много брутално си драскам грифа :beer: та въпросът ми е, ако някой го е правил да сподели как да си сваля прагчетата най-не-деструктивно :)

ше летят бири :)B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А извинявам се за офтопика ама искам да попитам какъв е смисала на дефретване на бас и това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? :D:)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фретлес-а като цяло вади по-различен звук, но аз не бих използвал точно този метод - да махам прагчета от нормален бас. По-скоро бих си купил направо фретлес.

Не, че съм тръгнал, де - не мога да се справя. Свирил съм на такова не повече от 30-на минути, после се отказах :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? :D:)

абе то тона става всичко друго освен по- точен ! Просто както си натиснал даден тон и само като разклатиш пръста и вече си фалшив.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Фретлеса е много интересно нещо, но предполага специфичен стил музика. Също така смятам, че развива умението за тоноизвличане. В началото всичко излиза по-скоро фалшиво :), но с течение на времето се свиква и става доста приятно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Също така смятам, че развива умението за тоноизвличане. В началото всичко излиза по-скоро фалшиво ;), но с течение на времето се свиква и става доста приятно.

Именно, колега !! От 6-7 години съм с фретлес и още не ми е омръзнал. Взех си един бас с прагчета, да си припомня какво е, и ми писна за по- малко от 2 години. :-)

Проблема на фретлеса е, че сме в БиГей, а тука не съм виждал струни за фретлес (с наилоново покритие). А нормалните струни еба*ат фингърборда, и почва да бъзди. Само заради това НЕ препоръчвам дефретването.Дупката (резката), която остава от прагчето, го запълваш с нещо различно от дърво (смола най- често) и като е различно, имам чувството че по- бързо се изронва. Дори и с дървени летвички са го запълниш, точно върху новото дърво ще пада натиска (нали там ти е верния тон), и ако не е някакво твърдо, пак струната ще го изяде. То и твърдо дърво да е (моето е венге), пак струните са по- здрави !

:D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дори и с дървени летвички са го запълниш, точно върху новото дърво ще пада натиска (нали там ти е верния тон), и ако не е някакво твърдо, пак струната ще го изяде. То и твърдо дърво да е (моето е венге), пак струните са по- здрави !

Dr. Scholl препоръчва.. Каноколит! Каноколит за всички ^_^

Някъде в Изработка/ремонт имаше тема за това. Фингърбордът се износва много по-бавно, а и износените места се възстановяват много лесно с още няколко капки и парче шкурка (шкура както казват някои) :happy:

П.П. Венгето е малко по-твърдо от клена, но е почти два пъти по-меко от абаноса :happy:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

. Венгето е малко по-твърдо от клена, но е почти два пъти по-меко от абаноса :ph34r:

[offtopic] Знам, затова напролет ще му правя ремонт - смяна на фингърборда с абаносов!

[/offtopic]

 

Каноколита е просто по- евтин вариант за поддръжка. Истината май е в специалните струни, а у нас такива не съм виждал...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност струните с покритие не са измислени с идея да пазят повече инструмента, а да издържат по-дълго "като нови" - без да им падат високите.

Т. нар. coated strings, както и каноконлита или разните му там смоли, с които се третира фингърборда променят звученето, което в крайна сметка може и да не ти хареса. Същото важи и за смяната на фингърборда с такъв от друг материал. Ако ти харесва звука и не е "изяден" драстично само го занеси да го изравнят.

 

 

Аз не съм кой-знае какъв майстор на фретлеса, но мъча един повече от 5 години и осезаеми (при свирене) поражения в/у фингърборда все още няма, хем грифа е изцяло кленов (от Кремонка, дефретнат + каноконлит). Чувал съм, че при някои басисти се налага изравняване на фб едва ли не през няколко месеца. Явно зависи от маниера на свирене.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

  • 5 months later...
А извинявам се за офтопика ама искам да попитам какъв е смисала на дефретване на бас и това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? :):rolleyes:

Кви са тия отговори дет' ги задаваш, и ти май незнаеш :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

може да се поразровите и да прочетете как Джако си е направил джаз фендъра фретлес :) все пак трябва да е намерил някакво решение на проблемите свързани с дефретването на грифа

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

не е ли наи добре да си туриш просто

нов фингърборд като преди това си означил собственоръчно

позициите на самия гриф, тъкмо ще си избереш сам дървото

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Предишното ви съдържание бе възстановено.   Свободно редактиране

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...

Важна информация!

Поставихме "бисквитки" на вашето устройство, за да направим този сайт по-добър. Можете да коригирате настройките си за "бисквитките" , в противен случай ще предположим, че сте съгласни с тяхното използване.