tecs Публикувано Януари 29, 2006 Публикувано Януари 29, 2006 Реших да си махам прагчетата на бас китарата (с отверка), но още на първото срещнах проблем - много брутално си драскам грифа та въпросът ми е, ако някой го е правил да сподели как да си сваля прагчетата най-не-деструктивно ше летят бири Цитирай
Burton Отговорено Януари 29, 2006 Отговорено Януари 29, 2006 (Редактирано) http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%F2%E2%E0%ED%E5 http://forum.muzikant.org/index.php?showto...%F2%E2%E0%ED%E5 Редактирано Януари 29, 2006 от Burton Цитирай
tecs Отговорено Януари 29, 2006 Автор Отговорено Януари 29, 2006 Аааа човек велик си !!! Сега ще падне едно къртенеее Цитирай
zigi Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 А извинявам се за офтопика ама искам да попитам какъв е смисала на дефретване на бас и това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? Цитирай
Pinky Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 Фретлес-а като цяло вади по-различен звук, но аз не бих използвал точно този метод - да махам прагчета от нормален бас. По-скоро бих си купил направо фретлес. Не, че съм тръгнал, де - не мога да се справя. Свирил съм на такова не повече от 30-на минути, после се отказах Цитирай
Demiurg Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? абе то тона става всичко друго освен по- точен ! Просто както си натиснал даден тон и само като разклатиш пръста и вече си фалшив. Цитирай
Martinez Отговорено Януари 31, 2006 Отговорено Януари 31, 2006 Фретлеса е много интересно нещо, но предполага специфичен стил музика. Също така смятам, че развива умението за тоноизвличане. В началото всичко излиза по-скоро фалшиво , но с течение на времето се свиква и става доста приятно. Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 Също така смятам, че развива умението за тоноизвличане. В началото всичко излиза по-скоро фалшиво , но с течение на времето се свиква и става доста приятно. Именно, колега !! От 6-7 години съм с фретлес и още не ми е омръзнал. Взех си един бас с прагчета, да си припомня какво е, и ми писна за по- малко от 2 години. :-) Проблема на фретлеса е, че сме в БиГей, а тука не съм виждал струни за фретлес (с наилоново покритие). А нормалните струни еба*ат фингърборда, и почва да бъзди. Само заради това НЕ препоръчвам дефретването.Дупката (резката), която остава от прагчето, го запълваш с нещо различно от дърво (смола най- често) и като е различно, имам чувството че по- бързо се изронва. Дори и с дървени летвички са го запълниш, точно върху новото дърво ще пада натиска (нали там ти е верния тон), и ако не е някакво твърдо, пак струната ще го изяде. То и твърдо дърво да е (моето е венге), пак струните са по- здрави ! Цитирай
pacman Отговорено Февруари 1, 2006 Отговорено Февруари 1, 2006 Дори и с дървени летвички са го запълниш, точно върху новото дърво ще пада натиска (нали там ти е верния тон), и ако не е някакво твърдо, пак струната ще го изяде. То и твърдо дърво да е (моето е венге), пак струните са по- здрави ! Dr. Scholl препоръчва.. Каноколит! Каноколит за всички Някъде в Изработка/ремонт имаше тема за това. Фингърбордът се износва много по-бавно, а и износените места се възстановяват много лесно с още няколко капки и парче шкурка (шкура както казват някои) П.П. Венгето е малко по-твърдо от клена, но е почти два пъти по-меко от абаноса Цитирай
Demiurg Отговорено Февруари 2, 2006 Отговорено Февруари 2, 2006 . Венгето е малко по-твърдо от клена, но е почти два пъти по-меко от абаноса [offtopic] Знам, затова напролет ще му правя ремонт - смяна на фингърборда с абаносов! [/offtopic] Каноколита е просто по- евтин вариант за поддръжка. Истината май е в специалните струни, а у нас такива не съм виждал... Цитирай
разбойник Отговорено Февруари 2, 2006 Отговорено Февруари 2, 2006 Всъщност струните с покритие не са измислени с идея да пазят повече инструмента, а да издържат по-дълго "като нови" - без да им падат високите. Т. нар. coated strings, както и каноконлита или разните му там смоли, с които се третира фингърборда променят звученето, което в крайна сметка може и да не ти хареса. Същото важи и за смяната на фингърборда с такъв от друг материал. Ако ти харесва звука и не е "изяден" драстично само го занеси да го изравнят. Аз не съм кой-знае какъв майстор на фретлеса, но мъча един повече от 5 години и осезаеми (при свирене) поражения в/у фингърборда все още няма, хем грифа е изцяло кленов (от Кремонка, дефретнат + каноконлит). Чувал съм, че при някои басисти се налага изравняване на фб едва ли не през няколко месеца. Явно зависи от маниера на свирене. Цитирай
kolega Отговорено Юли 24, 2006 Отговорено Юли 24, 2006 А извинявам се за офтопика ама искам да попитам какъв е смисала на дефретване на бас и това с какво помага освен че маи става с по голяма точност тона и се свири по трудно? Кви са тия отговори дет' ги задаваш, и ти май незнаеш Цитирай
Tannen Отговорено Юли 25, 2006 Отговорено Юли 25, 2006 може да се поразровите и да прочетете как Джако си е направил джаз фендъра фретлес все пак трябва да е намерил някакво решение на проблемите свързани с дефретването на грифа Цитирай
kukuman Отговорено Юли 25, 2006 Отговорено Юли 25, 2006 не е ли наи добре да си туриш просто нов фингърборд като преди това си означил собственоръчно позициите на самия гриф, тъкмо ще си избереш сам дървото Цитирай
Recommended Posts